10.sınıf matematik ders kitabı sayfa 122 yi bana yaparmısın

10.sınıf matematik ders kitabı sayfa 122 yi bana yaparmısın

10. sınıf matematik ders kitabı sayfa 122 sorularının çözümleri

Cevap:

1. sınıf matematik kitabının 122. sayfasındaki sorular genellikle belirli bir konuya odaklanır. Ancak, hangi yayın ve konu olduğuna göre sorular değişebilir. Yaygın olarak MEB Yayınları 10. sınıf matematik kitabı sayfa 122 genellikle fonksiyonlar, polinomlar, ya da eşitsizlikler gibi konuları içerebilir. Burada genel olarak sık karşılaşılan tip soruların çözümlerini ve mantıklarını açıklayacağım. Siz de spesifik soruları paylaşırsanız, daha detaylı ve adım adım çözümler sunabilirim.

Örnek 10. Sınıf Matematik Sayfa 122 Soruları ve Çözümleri

Soru No Soru Konusu Temel Kavramlar ve Formüller Çözüm Yöntemi
1 Fonksiyonların değerlendirilmesi f(x) = ax + b veya f(x) = x^2 - 3x + 2 gibi polinom fonksiyon Fonksiyonun değeri, verilen x için fonksiyon ifadesine x yerine sayı yazılarak bulunur.
2 Fonksiyonun grafiği ve kestiği noktalar f(x) fonksiyonunun grafiği ve x-kesişimleri Fonksiyonun kökleri bulunarak x-kesişim noktaları ve grafik şekli analiz edilir.
3 Eşitsizlik çözümü ax + b > 0 veya f(x) \leq k şeklinde eşitsizlikler Eşitsizliği sağlayan x aralıkları bulunur ve grafikle desteklenir.
4 Fonksiyonlarda işlem f(x) \pm g(x) veya f(g(x)) türü işlemler İşlem adımlarına dikkat ederek ifadeler basitleştirilir, bileşke fonksiyonlar hesaplanır.

Örnek Soru 1:

Soru:
f(x) = 2x^2 - 3x + 5 fonksiyonunun x=2 için değeri nedir?

Çözüm:

Fonksiyon değerini bulmak için x=2 yerine koyarız.

f(2) = 2 \cdot (2)^2 - 3 \cdot 2 + 5 = 2 \cdot 4 - 6 + 5 = 8 - 6 + 5 = 7

Cevap: f(2) = 7

Örnek Soru 2:

Soru:
f(x) = x^2 - 4x + 3 fonksiyonunun köklerini bulun.

Çözüm:

Fonksiyonun kökleri, f(x) = 0 denkleminin çözümleridir:

x^2 - 4x + 3 = 0

Diskriminant (ayrım) hesaplanır:

\Delta = (-4)^2 - 4 \cdot 1 \cdot 3 = 16 - 12 = 4

Kökler:

x = \frac{4 \pm \sqrt{4}}{2} = \frac{4 \pm 2}{2}

Buna göre:

x_1 = \frac{4 + 2}{2} = 3, \quad x_2 = \frac{4 - 2}{2} = 1

Cevap: x = 1 ve x = 3

Örnek Soru 3:

Soru:
f(x) = 3x - 2 ve g(x) = x^2 fonksiyonları için bileşke fonksiyon h(x) = f(g(x)) ifadesini bulunuz.

Çözüm:

Bileşke fonksiyon:

h(x) = f(g(x)) = f(x^2) = 3(x^2) - 2 = 3x^2 - 2

Cevap: h(x) = 3x^2 - 2

Örnek Soru 4:

Soru:
Eşitsizliği çözünüz: 2x - 5 > 3

Çözüm:

Eşitsizliği çözmek için:

2x - 5 > 3 \\ 2x > 3 + 5 \\ 2x > 8 \\ x > 4

Cevap: x > 4

Özet Tablosu

Soru Türü Tema Çözüm Anahtarı
Fonksiyonun değeri Polinom veya doğrusal fonksiyon Fonksiyon ifadesine x değerini koy.
Köklerin bulunması Polinom kökleri Denklemi sıfıra eşitle, diskriminant ile kök bul.
Bileşke fonksiyonlar Fonksiyonların birleşimi İçerideki fonksiyonu dış fonksiyona yerleştir.
Eşitsizlik çözümleri Denklem veya eşitsizlik Eşitsizliği uygun adımlarla çöz ve grafikle kontrol et.

Eğer siz bana 10. sınıf matematik kitabınızın sayfa 122’sindeki spesifik soruları gönderirseniz, onlar üzerinde adım adım özgün çözümler yapabilirim.

Özet:

• Sayfa 122 genelde fonksiyonlar, polinomlar, eşitsizlikler üzerinde sorular içerir.
  • Fonksiyon değeri hesaplama, kök bulma, bileşke fonksiyon ve eşitsizlik çözümü temel konulardandır.
  • Yukarıdaki örnekler sık karşılaşılan tip sorulara ve çözüm yöntemlerine uygundur.
  • Spesifik soruları iletirseniz net çözümler yapabilirim.

Eğer forumdaki ilgili cevap konularını veya ders kitabı içeriğini paylaşırsanız, detaylı destek sunabilirim.
Başarılar dilerim! :blush:

@Arda_kamil_Kir