Merhaba, Kedi Kedicik!
Paylaştığınız görsel sorularınıza yönelik çözüm yapmak veya anlayamadığınız noktaları açıklamak isterim. Görselde hangi sorular üzerinde yardım beklediğinizi söyleyebilir misiniz?
- Sosyal bilgiler kısmındaki vergi sorumluluğunun aksatılması durumunda oluşabilecek sonuçlar (soru 8) ile ilgili açıklamaya ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.
- Farklı yönetim biçimleri hakkındaki bilgilerden hangisi hatalıdır? (soru 9) konusunda ayrıntı verebiliriz.
- Cumhuriyet yönetimi ile ilgili doğru ve yanlış bilgiler (soru 10) üzerinde durmamı isterseniz net açıkladığınız bir çözüm hazırlayabilirim.
Sorular veya işaretlediğiniz cevaplardaki herhangi bir karmaşayı bana iletebilirsiniz, kapsamlı ve doğru bir açıklama yapmaya hazırım. ![]()
Bana hangi sorular için detay istediğinizi belirtmenizi bekliyorum!
Yram soru
– Cevap Anahtarı ve Açıklamalar
Cevap:
Yüklediğiniz görselde 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersine ait testte 8., 9. ve 10. sorular ve işaretlediğiniz seçenekler görünüyor. Cevaplarınızın doğruluğunu ve ilgili açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz.
8. Soru
Soru Özeti:
Vergi sorumluluğunun aksatılması durumunda ülke genelinde hangi olumsuzluklar yaşanır?
Şıklar:
- I. Sağlık hizmetlerine erişim zorlaşır.
- II. Eğitim kalitesi düşeceği için bilimsel gelişmeler yavaşlar.
- III. Ülkenin iç güvenliği ve dış saldırılara karşı savunması zayıflar.
- IV. Kamu hizmetleri aksar, yatırımlar azalır ve ekonomik krizler ortaya çıkabilir.
Doğru Cevap:
D) I, II, III ve IV
Açıklama:
Vergiler; sağlık, eğitim, kamu hizmetleri ve güvenlik gibi temel devlet hizmetlerinin finansmanında kullanılır. Vergi toplanamazsa:
- Sağlık ve eğitimde kalite düşer (I ve II),
- Güvenlik önlemleri zayıflar (III),
- Kamu hizmetleri aksar ve ekonomik sorunlar ortaya çıkar (IV).
İşaretlediğiniz seçenek ve işaretleme doğru.
9. Soru
Soru Özeti:
Farklı yönetim biçimleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi hatalıdır?
Şıklar ve Kısa Açıklamalar:
- A) Cumhuriyet: Halk, seçtiği temsilciler aracılığıyla ülke yönetimine katılır. (DOĞRU)
- B) Monarşi: Yönetme yetkisi tek kişinindir ve bu kişi ömür boyu ülkeyi idare edebilir. (DOĞRU)
- C) Teokrasi: Halkın aracı kullanmadan doğrudan yönetime katıldığı yönetimdir. (YANLIŞ)
- Teokrasi: Yönetimin dini kurallara/din adamlarına ait olduğu, halkın aracı olmadan değil, tam aksine dinin kurallarının egemen olduğu bir sistemdir.
- D) Oligarşi: Yönetimi bir grubun ya da küçük bir azınlığın elinde bulduğu yönetim şeklidir. (DOĞRU)
Doğru Cevap:
C) Teokrasi
Açıklama:
Teokrasi tanımı yanlış verilmiştir. Teokrasi, dini kuralların/devletin yönetimin dine veya dini liderlere ait olduğu yönetim biçimidir. Doğrudan demokrasiden bahsedilmiş, bu ilgili değildir.
10. Soru
Soru Özeti:
Cumhuriyet yönetimiyle ilgili hangisi söylenemez?
Şıklar:
- A) Yönetimde halk söz sahibidir.
- B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.
- C) Halk katılım hakkını kullanmaktadır.
- D) Demokrasinin çoğulculuk ilkesi uygulanır.
Doğru Cevap:
B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.
Açıklama:
Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin yetkileri anayasayla ve yasalarla sınırlandırılmıştır. Sınırsız yetki, otoriter/monarşik rejimlerin özelliğidir.
Özet Tablo
| Soru | Doğru Cevap | Sizin İşaretiniz | Durum |
|---|---|---|---|
| 8 | D | D | Doğru |
| 9 | C | C | Doğru |
| 10 | B | B | Doğru |
Tebrikler! Tüm sorulara doğru cevap vermişsiniz. Emin olmadığınız bir soru veya anlamadığınız bir kavram olursa, sorabilirsiniz. Başarılar!
Table of Contents
- Soru 8’in İncelenmesi ve Çözümü
- Soru 9’un İncelenmesi ve Çözümü
- Soru 10’un İncelenmesi ve Çözümü
- Genel Özet ve Cevap Tablosu
1. Soru 8’in İncelenmesi ve Çözümü
Soru 8 Metni (Özet):
Vergi gelirleri aşağıdaki hizmetlerin finansmanını sağlar:
- Okulların inşası ve öğretmen maaşları
- Baraj, elektrik santrali gibi altyapı yatırımları
- Hastane yapımı, bakım-onarım ve personel giderleri
- Yeni yollar, köprüler, tünellerin yapımı ve mevcut yolların bakımı
- Askerî ve emniyet güçlerinin (polis, asker) donatılması
- İhtiyaç sahiplerine, engelli ve dar gelirli vatandaşlara destek
Buna göre, vergi sorumluluğu aksarsa ulaşılan sonuçlardan hangileri doğrudur?
I. Sağlık hizmetlerine erişim zorlaşır.
II. Eğitim kalitesi düşeceği için bilimsel gelişmeler yavaşlar.
III. Ülkenin iç güvenliği ve dış saldırılara karşı savunması zayıflar.
IV. Kamu hizmetleri aksar, yatırımlar azalır ve ekonomik krizler ortaya çıkabilir.
Adım adım inceleyelim:
- Vergi geliri olmazsa hastane inşa edilemez, personel maaşı verilemez → I. madde doğru.
- Okul ve öğretmen masrafları karşılanamayınca eğitim geriler, bilimsel ilerleme yavaşlar → II. madde doğru.
- Vergi geliri askerî ve polis harcamalarına gitmediğinde iç ve dış güvenlik zayıflar → III. madde doğru.
- Baraj, yol, köprü gibi altyapı yatırımları durur; kamu hizmetleri ve sosyal yardım kesintiye uğrar ⇒ ekonomik kriz riski doğar → IV. madde doğru.
Tüm ifadeler (I, II, III ve IV) vergi gelirinin kesilmesi durumunda mantıken gerçekleşir.
Doğru Seçenek:
E) I, II, III ve IV
2. Soru 9’un İncelenmesi ve Çözümü
Soru 9 Metni (Özet):
- Cumhuriyet: Halk, seçtiği milletvekilleri aracılığıyla ülke yönetimine katılır.
- Monarşi: Yönetime yetkisi tek kişinin elindedir; ömür boyu görev yapabilir.
- Teokrasi: Halkın aracı kullanmadan yönetimde doğrudan rol aldığı sistemdir.
- Oligarşi: Yetkinin bir grup ya da küçük azınlığın elinde olduğu yönetim şekli.
Hatalı tanım hangisidir?
Analiz:
- Cumhuriyet tanımı: Doğru (halkın temsilcilerle yönetimi).
- Monarşi tanımı: Doğru (tek kişi, genellikle ömür boyu).
- Teokrasi tanımı: Yanlış. Teokrasi “dinî liderlerin” egemen olduğu, halkın doğrudan katılmadığı yönetim şeklidir.
- Oligarşi tanımı: Doğru (azınlığın yönetimi).
Doğru Seçenek:
C) Teokrasi
3. Soru 10’un İncelenmesi ve Çözümü
Soru 10 Metni (Özet):
Çağdaş demokratik cumhuriyetlerde;
- Halk doğrudan ya da dolaylı olarak yönetime katılır.
- Seçimler yoluyla temsilcilerini seçer.
- Parlamento üyeleri, belediye başkanları halkın tercihiyle belirlenir.
Buna göre cumhuriyet yönetimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Yönetimde halk söz sahibidir.
C) Halk katılım hakkını kullanmaktadır.
D) Demokrasinin çoğulculuk ilkesi uygulanır.
Değerlendirme:
- A: Doğru (halkın söz hakkı vardır).
- B: Yanlış. Çağdaş demokratik cumhuriyette yetkiler yasalarla sınırlandırılır (kuvvetler ayrılığı, hukuk devleti ilkeleri).
- C: Doğru (oy kullanarak katılırlar).
- D: Doğru (çoğulculuk çoğu demokratik sistemde temel ilkedir).
Doğru Seçenek:
4. Genel Özet ve Cevap Tablosu
Aşağıdaki tabloda 8, 9 ve 10. soruların doğru seçenekleri özetlenmiştir:
| Soru No | Soru Özeti | Doğru Seçenek | Kısa Gerekçe |
|---|---|---|---|
| 8 | Vergi gelirlerinin aksaması durumunda ne olur? | E (I, II, III, IV) | Okul, sağlık, güvenlik ve altyapı harcamaları durur; ekonomik kriz riski artar. |
| 9 | Yönetim biçimleri tanımları arasındaki yanlış tanım | C | Teokrasi “halkın direkt katılımı” değil, dinî otoritenin egemen olduğu sistemdir. |
| 10 | Cumhuriyet yönetimiyle ilgili söylenemeyecek özellik | B | Demokratik cumhuriyette yöneticilerin yetkileri sınırsız değil, hukuka ve anayasaya bağlıdır. |
Özetle:
- Soru 8’de vergi kesintisi tüm kamu hizmetlerini ve yatırımları doğrudan etkiler; I–II–III–IV tümü geçerlidir.
- Soru 9’da yanlış tanım “teokrasi”ye aittir.
- Soru 10’da demokratik cumhuriyette yetkiler hukuki düzenlemelerle sınırlandığından “sınırsız yetki” ifadesi doğru değildir.
Sorunuzun Özeti
Paylaştığınız görselde, 6. Sınıf Sosyal Bilgiler konusundan vergi vermenin ülke açısından önemi ve yönetim biçimleri (monarşi, teokrasi, oligarşi, cumhuriyet) ile ilgili çoktan seçmeli sorular görünmektedir. Aşağıda bu soruların çözümlerini ve hangi şıkların doğru/hatalı olduğunu bulabilirsiniz.
1) Vergi Vermenin Ülke Açısından Önemi ile İlgili Soru
Soru Maddeleri Örnek (soruda geçen numaralar):
I. Sağlık hizmetlerine erişim zorlaşır.
II. Eğitim kalitesi düşeceği için bilimsel gelişmeler yavaşlar.
III. Ülkenin iç ve dış saldırılara karşı savunması zayıflar.
IV. Kamu hizmetleri aksar, yatırımlar azalır ve ekonomik krizler ortaya çıkabilir.
Soru: “Bir ülkede vergi sorumluluğunun aksatılması (toplanamaması) durumunda yukarıdaki maddelerden hangileri gerçekleşebilir?”
Doğru Yanıt: II, III ve IV.
Neden?
- (II) Vergi gelirleri azalınca öğretmen maaşları, eğitim altyapısı ve bilimsel yatırımlar da olumsuz etkilenir; dolayısıyla eğitim kalitesi ve bilimsel çalışmalar da yavaşlar.
- (III) Askeri harcamalar ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları finanse edilemeyeceğinden ülkenin savunma gücü zayıflar.
- (IV) Devletin altyapı projeleri (yol, köprü, hastane vb.) sekteye uğrar, yatırımlar azalır; vergi gelirinin düşmesi ekonomik dengesizliklere ve krizlere yol açabilir.
(I) “Sağlık hizmetlerine erişim zorlaşır” ifadesi de genellikle doğrudur; ancak soru içerisindeki şıklar ve sorunun tam metnine göre yanıt “II, III ve IV” olarak verilmiştir. Sizin paylaştığınız görselde de son seçenek (D) “II, III ve IV” görünmektedir ve bu doğru cevaptır.
2) Yönetim Biçimleriyle İlgili Soru
Bu soruda genellikle şu dört yönetim biçimi örneklenir:
- Cumhuriyet: Halkın seçtiği temsilciler aracılığıyla ülke yönetimine katıldığı, çoğulcu ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsendiği yönetim şeklidir.
- Monarşi: Yönetme yetkisinin tek kişide (kral, padişah vb.) olduğu ve genelde ölümüne kadar sürdüğü, babadan oğula veya hanedana geçtiği yönetim şeklidir.
- Teokrasi: Devlet işlerinin dini kurallara göre yürütüldüğü, dini otoritenin (ruhani liderlerin) yönetimde esas alındığı sistemdir.
- Oligarşi: Yöneten gücün belirli bir grup veya küçük bir azınlığın tekeline geçtiği yönetim biçimidir.
Soru: “Bu yönetim biçimleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi hatalıdır?”
- Sorunuzdaki işaretlemelere göre “B (Monarşi)”, “A (Cumhuriyet)” ve “D (Oligarşi)” doğru kabul edilmiş; “C (Teokrasi)” ise hatalı olarak işaretlenmiş gibi görünüyor.
Gerçekte ise:
- “Cumhuriyet: Halkın üst düzeyde söz sahibi olması” → Doğru.
- “Monarşi: Tek kişi (kral/hükümdar) ömür boyu ülkeyi yönetebilir” → Genel olarak doğru ifade edilir.
- “Teokrasi: Yönetimde dini kurallar belirleyicidir, halkın katılımı sınırlıdır” → Temel ilke açısından doğru.
- “Oligarşi: Küçük bir grup veya aile yönetir” → Doğru.
Sorunuzda “hangisi hatalıdır?” ifadesi, müfredata veya kitabın anlatımına göre farklılık gösterebilir. Bazen teokrasiyle ilgili söz konusu tanım kısmen eksik/hatalı bulunup o şık hatalı kabul edilebiliyor. Metinler farklı olduğundan, soru yazarının hangi detayı “hatalı” gördüğünü belirtmesi gerekir. Dolayısıyla kitaba göre “Teokraside halkın hiçbir şekilde devreye girmeyeceği” ifadesi eksik sayılabileceği için “C” şıkkı hatalı seçilmiş olabilir.
3) Cumhuriyet ile İlgili Soru
Metinde “Çağdaş demokratik devletlerde halk doğrudan veya dolaylı olarak yönetime katılır, seçimler yoluyla temsilcilerini belirler…” denilmektedir. Buna göre:
I. Yönetime halk söz sahibidir.
II. Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.
III. Halk katılım hakkını kullanmaktadır.
IV. Demokrasinin çoğulculuk ilkesi uygulanır.
Hangi ifade söylenemez?
- Yanıt: “Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır” ifadesi cumhuriyet ve demokrasi anlayışına aykırı olduğundan, söylenemeyecek olan (hatalı) ifade budur.
Sonuç
- Vergi sorumluluğunun aksamasına dair soruda doğru cevap: II, III ve IV.
- Yönetim biçimleri sorusunda kitap veya kaynak bazlı ufak farklar olabilir; çoğunlukla “Teokrasi” tanımının eksik/hatalı kabul edilmesi yaygındır.
- Cumhuriyet ile ilgili soruda ise “Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır” ifadesi (II) yanlıştır.
Umarım bu açıklamalar, sorulardaki mantığı ve doğru cevapları netleştirir.