Yazım noktalama işaretleri

Bu parçada ayraçlarla () belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?

Cevap:

Parçayı dikkatlice incelediğimizde, eksik olan noktalama işaretlerini mantıklı bir şekilde yerleştirmemiz gerekiyor.

1. Cümlenin ilk kısmında “Hay Allah, zamansız astım bu çamaşırları ()” ifadesinden sonra bitiş anlamını tamamladığını belirten bir nokta (.) kullanılmalıdır.

2. İkinci kısımda “Bu kadar durgun, güneşsiz havada çabuk kurumayacak () onları yıkamasaydım…” ifadesinden önce uygun olan noktalama işareti virgül (,)'dür. Bu noktada iki bağımsız cümle arasında tercih edilen bir dil devam ediyor.

3. “İçeri girdim () masaya yöneldim” cümlesinde iki bağımsız cümle arasında noktalı virgül (:wink: kullanılarak ilişkili iki bağımsız cümlenin birbirine bağlanması uygun olur.

4. “Masanın üstünde kitaplar, kalemler, karalanmış kâğıtlar () sandalyede siyah çoraplar, gömlek ()” cümlesinde eksik noktalama işareti olarak virgül (,)'ler kullanarak sıralanan öğeleri ayrıştırmalı ve ikinci parçada ise nokta (.) ile cümle bitirilmelidir.

5. Son cümlede “Akşam için sulu yemek mi yapsam yoksa köfte mi kızartsam acaba ()” ifadesinde soru anlamını tamamlayan bir soru işareti (?) yerleştirilmelidir.

Adım 1: Noktalama İşaretlerini Yerleştirme

• Cümledeki ifadeye uygun yerleştirme yaparak kontrol edelim:

• “Hay Allah, zamansız astım bu çamaşırları (.)”
    • “Bu kadar durgun, güneşsiz havada çabuk kurumayacak (,) onları yıkamasaydım…”
    • “İçeri girdim (:wink: masaya yöneldim”
    • “Masanın üstünde kitaplar, kalemler, karalanmış kâğıtlar (,) sandalyede siyah çoraplar, gömlek (.)”
    • “Akşam için sulu yemek mi yapsam yoksa köfte mi kızartsam acaba (?)”

Adım 2: Seçenekleri Karşılaştırma

• Şıklara göz atalım:
    • A) (.) (,) (:wink: (,) (?)
    • B) (.) (,) (:wink: (,) (!)
    • C) (,) (:wink: (,) (,) (?)
    • D) (,) (:wink: (:wink: (.) (!)
    • E) (.) (,) (:wink: (.) (!)

Sonuç: Doğru Şık

Doğru olan seçenekteki dizilim: A) (.) (,) (:wink: (,) (?)

Son Cevap:

A şıkkı doğrudur: (.) (,) (:wink: (,) (?)