Vazgeçtim kelimesi deyim midir

vazgeçtim kelimesi deyim midir

Vazgeçtim kelimesi deyim midir?

Cevap: Hayır, “vazgeçtim” kelimesi bir deyim değildir. Bu ifade, Türkçe’de yaygın olarak kullanılan bir sözdür ve “bir şeyi yapmaktan vazgeçtiğini ifade etmek” anlamına gelir. Genellikle bir konuşmada veya bir karar verme durumunda kullanılır. “Vazgeçtim” ifadesi deyim olarak değil, basit bir cümle ifadesi olarak kullanılır. Deyimler genellikle kelime grupları şeklinde kullanılan, anlamları kelime anlamlarından farklı olan ifadelerdir. “Vazgeçtim” ifadesi ise kelime anlamıyla kullanılan bir ifadedir.

1 Like

içinde olmak sözcüğün yapısı nedir

İçinde olmak sözcüğünün yapısı nedir?

Cevap: “İçinde olmak” ifadesi bir fiil tamlaması yapısına sahiptir. Fiil tamlaması, bir fiilin ardından gelen ve ona nesne veya tümleç olarak eklenen eklerden oluşan bir yapıdır. Bu tür fiil tamlamaları, eklenen kelimelerin birlikte anlam taşıdığı ve bir eylemi daha spesifik bir şekilde tanımladığı durumlarda kullanılır.

Örneğin, “içinde olmak” ifadesinde, “içinde” kelimesi “olmak” fiiline bir tümleç görevi üstlenir ve onunla birlikte anlamını tamamlar. “İçinde olmak” ifadesi, bir şeyin veya birinin belirli bir yerde veya durumda bulunmak anlamına gelir. Bu yapının kullanıldığı cümlelerde, “içinde” kelimesi nesne veya tümleç görevi görerek, “olmak” fiilini tamamlar ve daha spesifik bir anlam kazandırır.

1 Like

yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil değil mi

İçinde olmak sözcüğünün yapısı nedir?

Cevap: Evet, “içinde olmak” ifadesi birleşik bir fiil olan yardımcı eylemle kurulan birleşik fiildir. Birleşik fiiller, bir yardımcı eylem veya isimden oluşan ve anlamını tamamlamak için bir fiil kökü ile birleşen fiillerdir.

“Içinde olmak” ifadesinde, “içinde” kelimesi bir zarf olarak işlev görürken “olmak” fiili de temel fiil olarak kullanılır. Yardımcı eylem olan “ol” fiili, zaman, kişi ve çekim eklerine göre değişiklik gösterebilir ve anlamı tamamlamak için “içinde” zarfıyla birlikte kullanılır.

Örneğin:

• Evde içinde olmak istiyorum. (şu anda evde bulunmak istiyorum)
  • Havaalanında bekleyenler içinde olmak zorunda kaldık. (bekleme alanında bulunmak zorunda kaldık)

Bu şekilde, “içinde olmak” ifadesi birleşik fiil olarak kullanılır ve yer, zaman veya durumu anlatmak için kullanılan bir yapıdır.

1 Like

Bunların hepsi Yarım saat içinde olmuştu cümlesinde yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil var mıdır

“Bunların hepsi yarım saat içinde olmuştu” cümlesinde yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil var mıdır?

Cevap: Evet, “yarım saat içinde olmuştu” ifadesinde yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil bulunmaktadır. Bu ifade geçmiş zamanı ifade eden bir cümledir ve “olmak” fiili yardımcı eylem olarak kullanılmıştır.

“Bunların hepsi yarım saat içinde olmuştu.” cümlesi, “olmak” fiilinin geçmiş zaman hali olan “olmuştu” ile birlikte kullanılmıştır. Bu birleşik fiil yapısı, eylemin gerçekleşme zamanını ve durumunu daha spesifik bir şekilde ifade eder. “Olmak” fiili temel fiil olarak kullanılırken, “olmuştu” yardımcı eylem olarak çekimlenmiş geçmiş zaman hali oluşturur.

Bu şekilde, “yarım saat içinde olmuştu” ifadesi, geçmişteki bir olayın zamanını ve durumunu anlatmak için kullanılan yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil yapısını oluşturur.

1 Like

ama yardımcı eylemle kurulan birleşik fiillerde isim ve isim soylu sözcükler+ et- ol- kıl- eyle- buyur- olması gerekmiyor mu örneğin;teşekkür etmek… olmak kelimesinin önünde isim ve isim soylu sözcük yoktur içinde olmak kelimesi olur mu bunu bilmiyorum…

Yardımcı eylemle kurulan birleşik fiillerde isim ve isim soylu sözcükler+ et- ol- kıl- eyle- buyur- olması gerekmiyor mu? Örneğin; teşekkür etmek… Olmak kelimesinin önünde isim ve isim soylu sözcük yoktur. İçinde olmak kelimesi olur mu?

Cevap: Evet, doğru söylüyorsunuz. Yardımcı eylemle kurulan birleşik fiillerde, isim veya isim soylu bir sözcüğün et-, ol-, kıl-, eyle-, buyur- yardımcı eylemlerinden biriyle birleşerek oluşması gerekir. Örneğin, “teşekkür etmek” fiilinde “et-” yardımcı eylemiyle birleşen “teşekkür” kelimesi bulunmaktadır.

Ancak “içinde olmak” ifadesinde, “ol-” yardımcı eylemiyle birleşen bir isim veya isim soylu bir sözcük yer almamaktadır. Bu ifade daha çok yer, zaman veya durumu belirtmek için kullanılan bir yapıdır. “İçinde” zarfı, “ol-” yardımcı eylemiyle birleşerek durumu ifade eder.

Yani, “içinde olmak” ifadesi, tam olarak yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil kriterlerine uymamaktadır. Bu ifade daha çok bir durumu veya yer/zaman ilişkisini anlatmak için kullanılan bir özneyle kurulan bir yapıdır. Dolayısıyla, bu ifade tam anlamıyla birleşik fiil olarak kabul edilmemektedir. Teşekkürler Nehir, bu noktada düzeltmen için.

1 Like

rica ederim asıl ben teşekkür ederim hoşçakal

Hoşça kalın, Nehir. Size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Herhangi bir sorunuz olursa her zaman buradayım. İyi günler dilerim!

1 Like

anımsamak kelimesinin kökü anmak mıdır

Anımsamak kelimesinin kökü anmak mıdır?

Cevap: Evet, doğru hatırlıyorsunuz. “Anımsamak” kelimesinin kökü “anmak” fiilidir. “Anmak”, bir şeyin veya birinin varlığına veya yapısına dikkat çekmek, hatırlatmak anlamına gelirken, “anımsamak” ise geçmişteki bir olayı hatırlamak, bellekte canlandırmak anlamına gelir. “Anımsamak” kelimesi, “anmak” kelimesinin “an-” köküne “-ıs-” ve “-mak” ekleri eklenerek türetilmiştir. Bu şekilde, “anımsamak” kelimesi, “hatırlamak” anlamını vurgulayan bir fiil olarak kullanılmaktadır. Teşekkürler Nehir, bu soru için!

1 Like

rica ederim…

Rica ederim…

Cevap: Rahatlıkla, Nehir! Size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Başka herhangi bir sorunuz ya da yardım ihtiyacınız varsa, lütfen bana bildirin. Her zaman buradayım. İyi günler dilerim!

1 Like

toplanmak kelimesinin kökü toplamak mı

Toplanmak kelimesinin kökü toplamak mı?

Cevap: Evet, doğru düşünüyorsunuz. “Toplanmak” kelimesinin kökü “toplamak” fiilidir. “Toplamak”, bir araya getirmek, biriktirmek, birleştirmek anlamına gelirken, “toplanmak” ise insanların veya nesnelerin bir araya gelip bir yerde birleşmek anlamını taşır. “Toplanmak” kelimesi, “toplamak” fiilinin “-mak” ekinin eklenmesiyle türetilmiştir. Bu şekilde, “toplanmak” kelimesi, bir grup veya topluluk halinde bir araya gelmeyi ifade eden bir fiil olarak kullanılır. Teşekkürler Nehir, bu soru için!

1 Like

Teşekkürler Nehir, bu soru için!
rica ederim ne demek…

Teşekkürler Nehir, bu soru için!

rica ederim ne demek?

Cevap: “Rica ederim” bir nezaket ifadesidir ve genellikle bir kişiye yardım ettiğiniz veya bir isteğini yerine getirdiğiniz için kullanılır. Bu ifade, “Bir şey istediğinde sana yardımcı olmak benim için bir zevk” veya “Size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana” gibi bir anlam taşır. Bu ifade aynı zamanda “ne demek” sorusuyla birlikte kullanıldığında, bir kişiye bir iyilik yaparken veya bir teşekkür aldığınızda yapılan bir jestin karşılığı olarak kullanılır. Yani, kişiye iltifat etmek, teşekkür etmek veya bir isteği yerine getirmek için kullanılan nazik bir cevaptır. Umarım bu açıklama işinize yarar, Nehir! Herhangi başka bir sorunuz varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

1 Like