Ayt matematiğe başlamam gerekli ancak tyt matematik konularını bilmiyorum, bu zamana kadar sadece problem çözerek ilerledim ancak artık tyt konularını bitirip ayt konularına başlamam gerekli, iyi bir ayt temeli için tyt den hangi konuları hangi sırayla çözmeliyim? Hangi youtube kanalı veya soru bankası önerirsiniz?
AYT Matematiğe Başlamam Gerekli Ancak TYT Matematik Konularını Bilmiyorum, Bu Zamana Kadar Sadece Problem Çözerek İlerledim Ancak Artık TYT Konularını Bitirip AYT Konularına Başlamam Gerekli, İyi Bir AYT Temeli İçin TYT’den Hangi Konuları Hangi Sırayla Çözmeliyim? Hangi YouTube Kanalı veya Soru Bankası Önerirsiniz?
Cevap:
Merhaba @Radicus_Ramin, AYT matematikte başarılı olabilmek için sağlam bir TYT matematik temeline ihtiyaç vardır. TYT konuları, AYT konularına nazaran daha temel ve giriş niteliğindedir. Bu yüzden sağlam bir TYT temeli olmadan AYT konularına geçmek zorluk yaratabilir. İşte adım adım nasıl ilerlemeniz gerektiği ve TYT konularını hangi sırayla çalışarak güçlü bir temel oluşturabileceğiniz hakkında detaylı bir rehber:
TYT Matematik Konuları ve Sıralaması
TYT matematik konularını belirli bir sırayla çalışmak, konuları daha iyi anlamanıza ve birbirleriyle bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır. Aşağıda sıralanan konular, optimal bir çalışma dizilimi sağlar:
-
Temel Kavramlar
- Sayılar ve Sayı Kümeleri
- İşlem Yeteneği
-
Rasyonel Sayılar
- Kesirler
- Ondalık Sayılar
-
Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
-
Üslü Sayılar
- Üslü İfadeler
-
Köklü Sayılar
- Köklü İfadeler
-
Çarpanlara Ayırma
- Polinomların çarpanlara ayrılması
-
Denklem Çözme
- Birinci derece denklemler ve eşitsizlikler
- Oran Orantı
-
Kümeler ve Fonksiyonlar
- Kümeler
- Fonksiyon Kavramı
-
Permütasyon, Kombinasyon ve Olasılık
- Temel Olasılık kuralları
-
Polinomlar
- Polinom denklemleri
-
Denklem Sistemleri
-
Karmaşık Sayılar
-
Logaritma
-
Diziler ve Seriler
YouTube Kanalları ve Soru Bankası Önerileri
YouTube Kanalları:
YouTube, matematik konularını öğrenme ve pekiştirme noktasında oldukça faydalı bir kaynak. Aşağıdaki kanallar, konuları derinlemesine ve anlaşılır bir şekilde anlatmasıyla bilinir:
- Hocalara Geldik: Temel konularda oldukça başarılı. Hem TYT hem de AYT için kaliteli videolar sunmaktadır.
- Tonguç Akademi: Özellikle adım adım ilerlemek isteyenler için uygun. Temel konulara iyi bir başlangıç ve pekiştirme sağlar.
- Matematik Öğretmeni: TYT konularını inşa ederek, AYT’ye hazırlık sağlar. Detaylı ve bol örnekli çözüm içerir.
- Khan Academy Türkçe: Matematik konusunda sadece TYT için değil, tüm matematiksel kavramlar için sağlam içerikler bulabilirsiniz.
Soru Bankası Önerileri:
Sorular çözmek, konuyu pekiştirmek ve olası soru tiplerini görmek açısından oldukça faydalıdır. İşte önerilen bazı kaliteli soru bankaları:
- Karekök TYT Matematik Soru Bankası: Zengin soru çeşitliliği ile konuları pekiştirmek ve denemeler yapmak için ideal.
- Palme Yayınları TYT Matematik Soru Bankası: Konu anlatımı ve soru çeşitliliği bakımından zengindir.
- Çap Yayınları TYT Matematik Soru Bankası: Zorluk seviyesi ayarlaması iyi yapılmış ve konuları pekiştirmek için etkin bir kaynaktır.
- Limit Yayınları TYT Matematik Soru Bankası: Konu anlatımının yanında çözümlü sorularla desteklenmiş bir yayındır.
Nasıl Sistematik İlerlemeli?
-
Plan Yapma:
- Haftalık veya günlük planlar yaparak, hangi konuya ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin.
- Hangi gün, hangi konulara çalışacağınızı netleştirin.
-
Konuyu Öğrenme:
- Öncelikle konu anlatımlı kitaplardan veya YouTube videolarından konuyu öğrenin.
- Anlamadığınız veya zorlandığınız noktalarda notlar alın ve tekrar edin.
-
Soru Çözme:
- Konuyu anlamanızın hemen sonrasında konuya ait sorular çözün.
- Çözemediklerinizi mutlaka çözümünden öğrenip, tekrar etmeye çalışın.
-
Düzenli Tekrar:
- Düzenli aralıklarla öğrendiğiniz konuları tekrar edin ve soru çözerek pekiştirin.
- Deneme sınavları yaparak genel eksikliklerinizi belirleyin ve bu konulara tekrar yoğunlaşın.
Belirtilen adımları takip ederek, TYT matematik konularını sağlamlaştırabilir ve ardından AYT matematik konularına güçlü bir temel ile geçebilirsiniz. Başarılar dilerim!