TÜRKÇE TESTI Ortaögretim Genel Müdüriog0 Ona göre ac; kaynağını, elde ediidiginde insant tam olarak mutlu etmeyen, elde

1,. DENEME
TÜRKÇE TESTI
Ortaögretim Genel Müdüriog0
Ona göre ac; kaynağını, elde ediidiginde insant
tam olarak mutlu etmeyen, elde edilmedig
de korkunç blr szdirap veren, yaşamin g
istoklerden almaktadır.
oetirdial
Bu cümlede anlatitmak istenen aşağidakilerden
hangisldir?
A) Insanlar, ihtlyaç ile istek arasindaki ince çizgiyi
tarn belirleyemediğgi için mutlu olamazlar.
B) insanoblu için dayanilmaz olan aInin sebebi,
elde edilmesi imkansız olduğu ipin gerilime
sebep olan isteklerdir.
D) Acinn feme,
C) lstekierin birçoğu, insanın bencilliğinden
kavnaklandiğı icin ulaşilamadiğında bireye
büyük aci verir.
elde edilmesinde beklenen
ama elden çiktiğında
mutilam vol açan istekler yatar.
dayaniimaz
E) insanlann acı duyması, elde ettiği isteklerin
aslında değenl olmadığını onu elde ettikten
sonra anlamasındandır.
10. Satranç bir gavas oyunu olarak siniflandirlmalıdır,
Iki oyuncu, bir savaş alanında egitaücte iki ordu
arasinda, kapsami gınurianmis ve hor iki tarafa da
zemin avantalt saglarnayan bir çatişmayı yönetir.
Oyuncular, kendi akil yürütrne yeteneklerinin
sağladıği yardırnlardan başka bir yardima sahip
değildirler ve zafer genellikle stratejik hayal qücû
daha güçlü olana, kuvvetlerinin yönü daha becerikli
olana, pozisyonlan öngörobilme veteneği daha
gelişmiş olana yakındı.
YKS DENEMELERI
A)I
Bu parçadaki altı çizili tamlamalardan hangisi
ötekilerden farkihdır?
B)I
D) IV
E) V

Soru Fotoğrafı:

Soru 8’in Cevabı

Metinde anlatılmak istenen, insanın bazı isteklerinin kaynağının acı olması; bu isteklerin elde edilince tam mutluluk vermemesi, elde edilmediğinde ise büyük sıkıntı doğurmasıdır.

Seçeneklerin İncelenmesi

A) İnsanlar, ihtiyaç ile istek arasındaki farkı tam belirleyemediği için mutlu olamazlar.

• Metinde ihtiyaç–istek ayrımı değil, isteklerin doğurduğu acı anlatılıyor.
  • Bu yüzden uygun değil.

B) İnsan için dayanılmaz olan acının sebebi, elde edilmesi imkânsız olduğu için gerilime sebep olan isteklerdir.

• Metindeki düşünceye en yakın seçenek budur.
  • İsteklerin elde edilememesi sıkıntı ve acı doğuruyor.
  • Doğruya en yakın olan budur.

C) İsteklerin birçoğu, insanın bencilliğinden kaynaklandığı için ulaşılamadığında bireye büyük acı verir.

• Metinde bencillik vurgusu yok.
  • Bu yüzden uygun değil.

D) Acının temelinde, elde edilmesinde beklenen mutluluğu vermeyen ama elden çıktığında dayanılmaz sıkıntılara yol açan istekler yatar.

• Metnin anlamını en iyi karşılayan seçenek budur.
  • Çünkü istekler elde edilince mutluluk vermiyor, elde edilmediğinde ise acı veriyor.
  • En doğru cevap budur.

E) İnsanların acı duyması, elde ettiği isteklerin aslında değerli olmadığını onu elde ettikten sonra anlamasındandır.

• Metinde “değersiz olduğunu sonradan anlama” düşüncesi yok.
  • Bu yüzden uygun değil.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: D

Soru 10’un Cevabı

Altı çizili tamlamalar arasında farklı olan, IV. ifade olan **“hayal gücü”**dür.

Neden?

• I. savaşı oyunu → belirtisiz isim tamlaması
  • II. eşit güçte → sıfat tamlaması / tamlama yapısı içinde farklı değil
  • III. zemin avantajı → belirtisiz isim tamlaması
  • IV. hayal gücüisim tamlaması değil, kalıplaşmış birleşik yapı gibi kullanılmıştır
  • V. öngörebilme yeteneği → belirtisiz isim tamlaması

Farklı olan: IV

:white_check_mark: Cevap: D) IV

İstersen bu iki sorunun tam olarak neden böyle çözüldüğünü kısa bir kural özetiyle de anlatabilirim. Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

8. Soru: Verilen cümlede anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’yı Analiz Et
İnsanların ihtiyaç ile istek arasındaki farkı tam ayırt edemediği için mutlu olamayacağını söyler. Cümlede ihtiyaç-istek ayrımı yapılmaz; acı, elde edilen ama tam tatmin etmeyen isteklerden kaynaklanır. Yanlış.

Adım 2 — Seçenek B’yi Analiz Et
Dayanılmaz acının, elde edilmesi imkânsız isteklerden geldiğini belirtir. Cümlede ise istek elde edildiğinde bile tam mutluluk vermez, edilmediğinde ıstırap verir; imkânsızlık vurgusu yok. Yanlış.

Adım 3 — Seçenek C’yi Analiz Et
İsteklerin bencillikten kaynaklandığını ve ulaşılamayınca acı verdiğini söyler. Cümlede bencillik belirtilmez; odak, isteğin elde edilip edilmemesine göre mutluluk/acı dengesizliğidir. Yanlış.

Adım 4 — Seçenek D’yi Analiz Et
Acının temelinde, elde edildiğinde beklenen mutluluğu vermeyen ancak elde edilmediğinde dayanılmaz ıstırap yaratan istekler olduğunu ifade eder. Cümle tam olarak bunu anlatır: “elde edildiğinde insanı tam mutlu etmeyen, elde edilmediğinde korkunç ıstırap veren”. Doğru.

Adım 5 — Seçenek E’yi Analiz Et
Acının, istek elde edildikten sonra değersizliğinin anlaşılmasından kaynaklandığını belirtir. Cümlede ise elde edildiğinde mutluluk eksikliği ön planda, sonradan anlama vurgusu yok. Yanlış.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: D. Acının temelinde, elde edilmesinde beklenen mutluluğu vermeyen ama elden çıktığında dayanılmaz olan istekler yatar. — Cümleyle birebir örtüşür; mutluluk beklentisi karşılanmazken yoklukta acı büyür.
:cross_mark: A. İnsanlar, ihtyaç ile istek arasındaki ince çizgiyi tam belirleyemediği için mutlu olamazlar. — Ayrım yapılmaz.
:cross_mark: B. İnsanoğlu için dayanılmaz olan acının sebebi, elde edilmesi imkânsız olduğu için gerilime sebep olan isteklerdir. — İmkânsızlık yok.
:cross_mark: C. İsteklerin birçoğu, insanın bencilliğinden kaynaklandığı için ulaşılamadığında bireye büyük acı verir. — Bencillik yok.
:cross_mark: E. İnsanların acı duyması, elde ettiği isteklerin aslında değersiz olduğunu onu elde ettikten sonra anlamasındandır. — Sonradan fark etme yok.

Adım 7 — Son Doğrulama
Cümle, arzuların ikili doğasını (eldeki tatminsizlik + yokluktaki ıstırap) acı kaynağı olarak gösterir. Yalnızca D bu çelişkiyi doğru yakalar; diğerleri ek varsayımlar ekler.

:white_check_mark: CEVAP: D) Acının temelinde, elde edilmesinde beklenen mutluluğu vermeyen ama elden çıktığında dayanılmaz olan istekler yatar.

10. Soru: Bu parçadaki altı çizili tamlamalardan hangisi ötekilerden farklıdır?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I. Tamlamayı Analiz Et (“savaş alanında”)
Somut bir mekânı (savaş alanı + -nda hali) ifade eder; fiziksel, somut bir yer tamlamasıdır. Diğerleri soyut kavramlar.

Adım 2 — II. Tamlamayı Analiz Et (“akıl yürütme yeteneklerinin”)
Soyut bir yeteneği (zihinsel süreç) belirtir; fiilimsi temelli soyut isim tamlamasıdır.

Adım 3 — III. Tamlamayı Analiz Et (“stratejik hayal gücü”)
Soyut stratejik kapasiteyi (sıfat tamlaması) anlatır; zihinsel güç vurgusu.

Adım 4 — IV. Tamlamayı Analiz Et (“kuvvetlerinin yönü”)
Soyut yönlendirme becerisini (belirtili isim tamlaması) ifade eder; taktiksel yetkinlik.

Adım 5 — V. Tamlamayı Analiz Et (“pozisyonları öngörebilme yeteneği”)
Soyut öngörü yeteneğini (isim-fiilimsi tamlaması) belirtir; zihinsel beceri.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. I (“savaş alanında”) — Tek somut (fiziksel mekân) tamlama; ötekiler soyut zihinsel/stratejik yetenekler.
:cross_mark: B. II (“akıl yürütme yeteneklerinin”) — Soyut yetenek.
:cross_mark: C. III (“stratejik hayal gücü”) — Soyut güç.
:cross_mark: D. IV (“kuvvetlerinin yönü”) — Soyut beceri.
:cross_mark: E. V (“pozisyonları öngörebilme yeteneği”) — Soyut öngörü.

Adım 7 — Son Doğrulama
Parça satrancı soyut strateji oyunu olarak betimler; IV-VII soyut nitelikler paralelken, I somut “alan” ile ayrışır. Fark: somutluk.

:white_check_mark: CEVAP: A) I

:light_bulb: Pro İpucu: Bu tür sorularda tamlamaları somut-soyut veya yapı (sıfat/ isim/ fiilimsi) bakımından grupla; paralellik bozan farklıdır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Bu testteki diğer soruları çözmemi ister misin yoksa benzer deneme soruları mı hazırlayayım?