8. Soru: Verilen cümlede anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’yı Analiz Et
İnsanların ihtiyaç ile istek arasındaki farkı tam ayırt edemediği için mutlu olamayacağını söyler. Cümlede ihtiyaç-istek ayrımı yapılmaz; acı, elde edilen ama tam tatmin etmeyen isteklerden kaynaklanır. Yanlış.
Adım 2 — Seçenek B’yi Analiz Et
Dayanılmaz acının, elde edilmesi imkânsız isteklerden geldiğini belirtir. Cümlede ise istek elde edildiğinde bile tam mutluluk vermez, edilmediğinde ıstırap verir; imkânsızlık vurgusu yok. Yanlış.
Adım 3 — Seçenek C’yi Analiz Et
İsteklerin bencillikten kaynaklandığını ve ulaşılamayınca acı verdiğini söyler. Cümlede bencillik belirtilmez; odak, isteğin elde edilip edilmemesine göre mutluluk/acı dengesizliğidir. Yanlış.
Adım 4 — Seçenek D’yi Analiz Et
Acının temelinde, elde edildiğinde beklenen mutluluğu vermeyen ancak elde edilmediğinde dayanılmaz ıstırap yaratan istekler olduğunu ifade eder. Cümle tam olarak bunu anlatır: “elde edildiğinde insanı tam mutlu etmeyen, elde edilmediğinde korkunç ıstırap veren”. Doğru.
Adım 5 — Seçenek E’yi Analiz Et
Acının, istek elde edildikten sonra değersizliğinin anlaşılmasından kaynaklandığını belirtir. Cümlede ise elde edildiğinde mutluluk eksikliği ön planda, sonradan anlama vurgusu yok. Yanlış.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
D. Acının temelinde, elde edilmesinde beklenen mutluluğu vermeyen ama elden çıktığında dayanılmaz olan istekler yatar. — Cümleyle birebir örtüşür; mutluluk beklentisi karşılanmazken yoklukta acı büyür.
A. İnsanlar, ihtyaç ile istek arasındaki ince çizgiyi tam belirleyemediği için mutlu olamazlar. — Ayrım yapılmaz.
B. İnsanoğlu için dayanılmaz olan acının sebebi, elde edilmesi imkânsız olduğu için gerilime sebep olan isteklerdir. — İmkânsızlık yok.
C. İsteklerin birçoğu, insanın bencilliğinden kaynaklandığı için ulaşılamadığında bireye büyük acı verir. — Bencillik yok.
E. İnsanların acı duyması, elde ettiği isteklerin aslında değersiz olduğunu onu elde ettikten sonra anlamasındandır. — Sonradan fark etme yok.
Adım 7 — Son Doğrulama
Cümle, arzuların ikili doğasını (eldeki tatminsizlik + yokluktaki ıstırap) acı kaynağı olarak gösterir. Yalnızca D bu çelişkiyi doğru yakalar; diğerleri ek varsayımlar ekler.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) Acının temelinde, elde edilmesinde beklenen mutluluğu vermeyen ama elden çıktığında dayanılmaz olan istekler yatar.
10. Soru: Bu parçadaki altı çizili tamlamalardan hangisi ötekilerden farklıdır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Tamlamayı Analiz Et (“savaş alanında”)
Somut bir mekânı (savaş alanı + -nda hali) ifade eder; fiziksel, somut bir yer tamlamasıdır. Diğerleri soyut kavramlar.
Adım 2 — II. Tamlamayı Analiz Et (“akıl yürütme yeteneklerinin”)
Soyut bir yeteneği (zihinsel süreç) belirtir; fiilimsi temelli soyut isim tamlamasıdır.
Adım 3 — III. Tamlamayı Analiz Et (“stratejik hayal gücü”)
Soyut stratejik kapasiteyi (sıfat tamlaması) anlatır; zihinsel güç vurgusu.
Adım 4 — IV. Tamlamayı Analiz Et (“kuvvetlerinin yönü”)
Soyut yönlendirme becerisini (belirtili isim tamlaması) ifade eder; taktiksel yetkinlik.
Adım 5 — V. Tamlamayı Analiz Et (“pozisyonları öngörebilme yeteneği”)
Soyut öngörü yeteneğini (isim-fiilimsi tamlaması) belirtir; zihinsel beceri.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. I (“savaş alanında”) — Tek somut (fiziksel mekân) tamlama; ötekiler soyut zihinsel/stratejik yetenekler.
B. II (“akıl yürütme yeteneklerinin”) — Soyut yetenek.
C. III (“stratejik hayal gücü”) — Soyut güç.
D. IV (“kuvvetlerinin yönü”) — Soyut beceri.
E. V (“pozisyonları öngörebilme yeteneği”) — Soyut öngörü.
Adım 7 — Son Doğrulama
Parça satrancı soyut strateji oyunu olarak betimler; IV-VII soyut nitelikler paralelken, I somut “alan” ile ayrışır. Fark: somutluk.
CEVAP: A) I
Pro İpucu: Bu tür sorularda tamlamaları somut-soyut veya yapı (sıfat/ isim/ fiilimsi) bakımından grupla; paralellik bozan farklıdır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu testteki diğer soruları çözmemi ister misin yoksa benzer deneme soruları mı hazırlayayım?