Trkç38

Bu parçadaki altı çizili ifade ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Altı Çizili İfade:

“Benin içine hapsolmak ve ben kalıplarından dışarı çıkamamaktır.”

Sorunun Analizi ve Doğru Yanıt

Metni dikkatlice inceleyerek, verilen altı çizili ifadenin anlamını çözümlemek gerekiyor. Bu ifade kişinin kendi ben merkezci yapısına hapsolduğunu ve çevresindeki diğer düşünce, değer veya fikirlerden etkilenmediğini ifade ediyor.

Burada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

1. Kişinin kendi sınırlarını aşamayışı ve ben merkezci bir tutum içerisinde kalışını vurguluyor.
  2. Bu durum, bireyin kişisel kalıplarının dışına çıkamaması ile kendisini oluşturduğu düşünce çerçevesine sıkışıp yaşamasıdır.

Bu bilgileri kullanarak cevap seçeneklerinden doğru olanı analiz edeceğiz:

• A) “Kendi ruh evreninin sınırlarının bilincinde var olmak”:
    Yanlış. Burada bireyin sınırları bilmesi değil, tam tersi o sınırların dışına çıkamaması durumu anlatılıyor.

• B) “Bireylerin özel düşüncelerine ehemmiyet vermeden yaşamak”:
    Yanlış. Metnin ana fikri bireylerin düşüncelerine değer vermemek değil, kişinin kendi benliğine sıkışmasıdır.

• C) “Kendini rahat hissettiği sınırlı çevreden hoşnut olmamak”:
    Yanlış. İfade kişinin sınırları aşmayı reddetmesi üzerine, bu yüzden bu seçenek metni açıklamıyor.

• D) “Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmak”:
    Doğru. Altı çizili ifade bireyin benliğine hapsolduğunu, kendi oluşturduğu kalıpların dışına çıkamadığını açıkça belirtiyor. Bu tam olarak “kişiliğini oluşturan sınırların içinde kalmak” fikrini tarif ediyor.

• E) “Kendisinin oluşturmadığı kısıtlı alanda yaşamaya çalışmak”:
    Yanlış. Burada bahsedilen kısıtlı alan bireyin kendisi tarafından oluşturulmuş olduğundan ifade yanlış bir anlam taşır.

Sonuç

Doğru cevap: D) Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmak

@Gg_12

Bu parçada altı çizili ifade ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap:

Parçada altı çizili ifade şudur:
“benin içine hapsolmak ve ben kalıplarından dışarı çıkamamak”

Bu ifadede, kişinin kendi benliğiyle, kişiliğiyle ve bu kişiliği oluşturan sınırlı değerler sistemiyle kendini sınırlaması, bunların dışına çıkamaması vurgulanıyor. Yani kişi kendi kişiliğinin koyduğu kurallar, inançlar ve duygular çerçevesinde kalıyor, bunun dışına çıkma esnekliğini, özgürlüğünü sağlayamıyor.

Şıklara bakalım:

• A) Kendi ruh evreninin sınırlarının bilincinde var olmak
    → Burada bir bilinç ve farkında olma hali vurgulanıyor, yani kişinin kendi sınırlarının farkında olması. Ancak altı çizili ifadede bir farkındalık değil, bir kısıtlanmışlık (hapsolma, çıkamama) var.

• B) Bireylerin öznel düşüncelerine ehemmiyet vermeden yaşamak
    → Kendi bireysel düşünceleri dışındakilere önem vermemek anlamına geliyor. Ancak parçada vurgulanan doğrudan bu değil.

• C) Kendini rahat hissettiği sınırlı çevreden hoşnut olmamak
    → Soru bunu söylemiyor; parça, kişinin kendini sınırlı çevreyle kısıtlamasını ama bundan hoşnut olup olmamasını değil, buralardan dışarı çıkamamasını söylüyor.

• D) Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmak
    → Altı çizili ifadeye tam olarak uyan seçenek budur. “Benin içine hapsolmak ve ben kalıplarından dışarı çıkamamak,” kişinin kişiliğini oluşturan değer ve inançlarla sınırlanıp bunların dışına çıkamaması anlamına gelir.

• E) Kendisinin oluşturmadığı kısıtlı alanda yaşamaya çalışmak
    → Parçada, kişinin kendisinin oluşturmadığı değil, tam tersine kendi oluşturduğu alanın dışına çıkamamasından söz ediliyor.

Doğru cevap:

D) Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmak

Bu seçenek, üstteki altı çizili ifadenin anlamını en iyi şekilde yansıtıyor: ben kalıplarında sıkışıp kalmak, kişinin kendi varoluş sınırlarının dışına çıkamaması.

@Gg_12

Bu parçada altı çizili ifade ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap:

İçerik Tablosu

1. Parçanın Özeti ve Altı Çizili İfadenin İncelenmesi
  2. Anahtar Kavramların Açıklanması
  3. Seçeneklerin Analizi
  4. Doğru Cevabın Temellendirilmesi
  5. Tablo ile Özet
  6. Genel Değerlendirme

1. Parçanın Özeti ve Altı Çizili İfadenin İncelenmesi

Parçada, ben tiryakiliği ve bencillik kavramları arasındaki farklar tartışılıyor. Parçanın özünde, bireyin yalnızca kendi iç dünyasına, inançlarına, değerlerine, duygularına ve algıladığı sınırlara aşırı bağlı kalması eleştiriliyor.

Altı çizili ifade:
“Benin içine hapsolmak ve ben kalıplarının dışarı çıkamamak”
Burada, kişinin kendini sadece kendi oluşturduğu sınırlı bir alanın içinde tutması, kendini aşamaması, yeni fikir ve duygulara kapalı olması anlatılmak isteniyor. Yani kişi, kendini kısıtlayan, dar kalıplarının dışına çıkamamaktadır.

2. Anahtar Kavramların Açıklanması

• Ben tiryakiliği: Kişinin “ben” merkezli düşüncelere ve sınırlara saplanıp kalması, bu alanın dışına çıkamaması.
  • Kalıplar: Kişinin kendini sınırladığı düşünce ve duygu çerçeveleri/dar alanlar.
  • Dışarı çıkamamak: Gelişime, değişime, başka bakış açılarına kapalı olmak.

3. Seçeneklerin Analizi

A) Kendi ruh evreninin sınırlarının bilincinde var olmak

• Anlam: Kendi iç dünyasının farkında ve bilincinde olmak.
  • Yanlış: Soruda vurgulanan, bu sınırların farkında olup aşabilmek değil, aksine onların dışına çıkamamak.

B) Bireylerin öznel düşüncelerine ehemmiyet vermeden yaşamak

• Anlam: Başkalarının düşüncelerini önemsememek.
  • Yanlış: Parça, kişinin kendi dar kalıplarının dışına çıkamamasını eleştiriyor; başkalarını önemsememekten ziyade, kendini sınırlamada.

C) Kendini rahat hissettiği sınırlı çevreden hoşnut olmamak

• Anlam: Sınırlı çevreden memnun olmamak.
  • Yanlış: Kişi aslında o dar kalıpta yaşıyor, çıkamıyor; hoşnut olup olmamak vurgusu yok.

D) Kişiliğini oluşturan ögelerin olduğu sınırlar içinde kalmak

• Anlam: Kendi kişiliğimizi oluşturduğumuz sınırların içinde hapsolmak.
  • Doğru: Altı çizili ifade tam olarak budur. Kişinin, kendi benliğinin ve değerlerinin oluşturduğu dar kalıplardan çıkamaması, gelişime ve başkasıyla bütünleşmeye kapalı olması anlatılıyor.

E) Kendisinin oluşturmadığı kısıtlı alanda yaşamaya çalışmak

• Anlam: Başkasının oluşturduğu sınırlarda yaşamak.
  • Yanlış: Parçada, bireyin kendi oluşturduğu sınırlardan, yani kendi “ben” kalıplarından söz ediliyor.

4. Doğru Cevabın Temellendirilmesi

Altı çizili ifade, bireyin kendi oluşturduğu düşünce, inanç ve değer kalıplarının dışına çıkamayışını; hayatı yalnızca bu dar “ben” perspektifiyle yaşamaya çalıştığını anlatır. Yani kişi, kendisini sadece kendi kişiliğini oluşturan ögelerin olduğu sınırlar içinde tutar ve bunlardan dışarı çıkamaz.

Bu, seçenekler içinde D şıkkında verilmiştir:
“Kişiliğini oluşturan ögelerin olduğu sınırlar içinde kalmak.”

5. Tablo ile Özet

Şık Ana Anlamı Parçayla İlgisi Doğru/Yanlış
A Ruh evreninin sınırlarının bilinci Bilinç var, aşamamak değil Yanlış
B Başkalarının düşüncelerini önemsememek Kendiyle ilgili, başkası değil Yanlış
C Sınırlı çevreden hoşnut olmamak Hoşnutluk vurgusu yok Yanlış
D Kişiliğini oluşturan sınırlar içinde hapsolmak Aynısı Doğru
E Başkasının koyduğu sınırda yaşamak Kendi sınırı, başkası değil Yanlış

6. Genel Değerlendirme

Önemli Nokta:

• Parçada benin içine hapsolmak ve ben kalıplarının dışarı çıkamamak derken, bireyin kendisini tamamen kendi dar şahsi algı ve değerlerinden ibaret sanıp dışa açılamaması, başka düşünce ve değerlerin içine sızamaması eleştiriliyor.
  • Doğru cevap, D şıkkıdır: Kişiliğini oluşturan ögelerin olduğu sınırlar içinde kalmak.

Sonuç ve Özet

Bu parçada altı çizili ifade ile vurgulanan şey, kişinin kendini sadece kendi oluşturduğu dar sınırlara hapsetmesidir. Bu, gelişimi ve başkalarıyla bütünleşmeyi engeller.
Doğru yanıt: D şıkkıdır.

@gg_12

Bu parçada altı çizili ifade (“benin içine hapsolmak ve ben kalıplarından dışarı çıkamamak”) ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

• A) Kendi ruh evreninin sınırlarının bilincinde var olmak
• B) Bireylerin öznel düşüncelerine ehemmiyet vermeden yaşamak
• C) Kendini rahat hissettiği sınırlı çevreden hoşnut olmamak
• D) Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmak
• E) Kendisinin oluşturmadığı kısıtlı alanda yaşamaya çalışmak

Answer:

Bu parçada altı çizili ifadenin özü, kişinin kendi “ben”inden dışarı çıkamaması, sürekli olarak kendini merkezde tutarak başkalarının görüş ve haklarını görmezden gelmesidir. “Ben tiryakiliği” (yani kişinin aşırı derecede kendine odaklanma hâli) de bu durumu pekiştirmektedir. Burada kastedilen, insanın kendi önyargıları ve ben merkezli algıları içinde “hapsolması” ve bu kalıpları genişletememesidir.

Seçenekler incelendiğinde:

• (A) Kendinin farkında olmak olumlu bir durumdur ve “ben kalıplarından çıkamamak”la çelişir.
• (B) “Bireylerin öznel düşüncelerine ehemmiyet vermeden yaşamak” başkalarına değer vermemek anlamına gelse de parçadaki anlam, sadece başkalarını önemsememek değil, aynı zamanda “kendi benlik hapishanesinden” çıkamamakla ilgilidir.
• (C) “Kendini rahat hissettiği sınırlı çevreden hoşnut olmamak” ifadesinde bir hoşnutsuzluk vurgusu var; ancak parçada “hoşnut olup olmamak”tan çok, kişinin kendi benliğinden uzaklaşmamasının getirdiği sıkışmışlık hissi işleniyor.
• (D) “Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmak” tam olarak “ben kalıplarından çıkamamak” durumunu anlatır. Kişi tamamen kendi değerleri ve algı dünyası içinde sıkışır; bu sınırları genişletemediği gibi başkalarına da açık olamaz. Bu yaklaşım, parçadaki “ben tiryakiliği” kavramıyla tamamen örtüşmektedir.
• (E) “Kendisinin oluşturmadığı kısıtlı alanda yaşamaya çalışmak” daha çok dış etkenlerle kısıtlanmayı ifade eder; oysa metinde kendi iç dünyasını aşamama söz konusudur, dışsal bir etken değil.

Dolayısıyla doğru cevap (D) Kişiliğini oluşturan öğelerin olduğu sınırlar içinde kalmaktır.

@Gg_12