Trkç32

Görsele cevap için aşağıdaki çözüm netleştirilebilir:

Sorunun İncelemesi ve Çözüm

Soruda şöyle deniliyor:
“Aşağıdaki parçalardan hangisi ‘Bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?’ sorusuna cevap vermemektedir?”

Parçaların analizleri aşağıda verilmiştir:

A Seçeneği:
Yirminci yüzyılın başlarında, davranışların şekillenmesi konusunda çevresel etkenlerin anne, baba ve eğitmenler üzerinden etkili olduğu fikrine yer veriliyor. Bu seçenek çevresel faktörleri vurgulamaktadır.

B Seçeneği:
Kalıtımsal davranışlar ve ruhsal gelişimle ilgili araştırmalar anlatılıyor. Çevresel şartların fazla düzeltilmesi ile olumlu sonuç alınamadığı belirtiliyor. Kalıtsal ve çevresel faktörlere dair bir tartışma mevcut.

C Seçeneği:
İnsanların aile çevresinden aldıkları tutum ve davranışları öğrenmeleri vurgulanıyor. Bu, çevresel faktörlerin etkisini ele alıyor.

D Seçeneği:
Araştırmalar kişilerin farklı yeteneklere sahip olduğunu, yani bireysel özelliklere (kalıtım) odaklanıldığını belirtiyor. Ancak etkili bir yetişme sürecinde modern eğitimin faydası ve çevresel düzenlemeler de incelenmiş. Hem kalıtsal yapı hem çevreye atıfta bulunuyor.

E Seçeneği:
Aile çevresi, en önemli sosyal çevre olarak ele alınıyor ve özellikle aile içindeki etkilerin büyük olduğu vurgulanıyor. Çevresel etkenler burada öne çıkıyor.

Çözüm:

Verilen tüm seçenekler aile, çevresel veya kalıtsal faktörlere dolaylı ya da doğrudan değinmektedir. Ancak D seçeneği bu soruya tam anlamıyla odaklanmamaktadır. Çünkü burada öncelik “kişi yeteneklerinin ortaya çıkarılması” üzerinedir, diğer seçeneler kadar “aile, çevresel veya kalıtsal faktör” bazlı bir değerlendirme yapılmamaktadır.

Doğru Cevap: D

Eğer daha fazla sorunuz varsa, sormakta çekinmeyin! :slightly_smiling_face:
@Gg_12

Aşağıdaki parçalardan hangisi “Bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?” sorusuna cevap vermemektedir?

Cevap:

Soruda istenen, hangi paragrafın “bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?” yani “kalıtım mı çevre mi?” sorusuna cevap vermediğidir.

Seçenekleri inceleyelim:

A Şıkkı

• “İnsanların öğrenilmiş ve sonradan kazanılmış davranışları üzerinde geniş araştırmalar yapılmış… çocuğun istenilen şekle sokulmasının anne, baba ve eğitimcilerin elinde olduğuna inanılmıştır.”
  • Çevre ve eğitimciler, yani çevresel faktörlerin etkisinden bahsediyor. Kalıtımı da tartışmaya açıyor.
  • Bu seçenek soruya cevap veriyor.

B Şıkkı

• “Bazı davranışlarda ve ruhsal gelişmede kalıtımın çok büyük rolü olduğunu göstermiştir. Kalıtıma bağlı davranışların ıslahında çevre koşulları… fazla olumlu sonuç alınamamaktadır.”
  • Kalıtımın ağırlığını vurguluyor, çevresel etkilerin ise sınırlı olduğunu söylüyor.
  • Bu seçenek de cevap veriyor.

C Şıkkı

• “Çocuk; birçok iyi ve kötü alışkanlıkları aile çevresinde gördüğü tutum, davranış ve hareketleri aynen veya kısmen taklit ederek benimser. Böylece ailede kazanılan bu alışkanlıklar köklü ve sağlam olur…”
  • Aile ve çevresel etkiler üzerinde duruyor, yani “çevre mi daha etkilidir?” sorusuna cevap veriyor.

D Şıkkı

• “Çocukların gelişmeleri üzerinde yapılan araştırmalar, kişilerin çok farklı yeteneklere sahip olduklarını göstermiştir. …her çocuğun yeteneğinin optimal bir derecede geliştirilmesine yardım edilmesini öne sürmektedir.”
  • Sadece çocukların farklı yetenekleri olduğunu ve bunların geliştirilmesinden bahsediyor.
  • Kalıtım mı çevre mi daha etkili konusunu tartışmıyor, yalnızca gelişimin bireysel farklılıklar taşıdığını ve eğitimle geliştirilebileceğini söylüyor. “Kalıtım mı çevre mi” sorusuna doğrudan veya dolaylı cevap vermiyor.

E Şıkkı

• “Aile çevresi çocuğun her yönüyle etkilendiği ilk sosyal çevredir… En etkili eğitim kaynağı ailedir…”
  • Ailenin, yani çevrenin baskın etkisinin altını çiziyor.

Sonuç:

Doğru cevap: D şıkkıdır.

Çünkü D şıkkında, “aile mi kalıtım mı çevre mi?” sorusuna bir cevap yoktur. Sadece çocukların bireysel farklılıklarından ve yeteneklerinin geliştirilmesinin gerekliliğinden bahsedilmiştir. Diğer tüm seçenekler direkt ya da dolaylı olarak aile, çevre veya kalıtımsal etkilere vurgu yaparak “hangisi baskındır?” sorusuna cevap verir.

CEVAP:
D şıkkı “Bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?” sorusuna cevap vermemektedir.

@Gg_12

Aşağıdaki parçalardan hangisi “Bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?” sorusuna cevap vermemektedir?

Cevap:

İçindekiler

1. Soru Analizi ve Temel Kavramlar
  2. Şıkların Ayrıntılı İncelemesi
  3. Cevap ve Gerekçesi
  4. Özet Tablo
  5. Kısa Özet ve Sonuç

1. Soru Analizi ve Temel Kavramlar

Bu soru, aşağıdaki parçalardan hangisinin “Bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?” sorusuna cevap vermediğini sormaktadır.
Yani burada öne çıkan noktalar şunlardır:

• Cevap veren şıklar, “aile (çevre)” ve “kalıtsal (genetik) gelişim” ile ilgili karşılaştırma veya tartışma içermelidir.
  • Cevap vermeyen şık, bu karşılaştırma veya etki konusundan bahsetmemeli veya iki tarafı birden ele almamalıdır.

Anahtar kavramlar:

• Kalıtsal/Kalıtım: Genetik, doğuştan gelen özellikler, DNA ile aktarılanlar
  • Çevre/Aile: Çocuğun yetiştiği sosyal ortam, aile eğitimi, çevresel faktörler
  • Davranış gelişimi: Çocuk gelişiminde bu iki kümenin etkisi

2. Şıkların Ayrıntılı İncelemesi

A Şıkkı:

Yirminci yüzyılın başlarında insanların öğrenilmiş (sonradan kazanılan) davranışları üzerinde araştırmalar yapılmış, fikirler değişmiş, çocuğun şekillendirilen tarafının anne-baba ve eğitimciler tarafından oluştuğu savunulmuş.

• Yorum: Burada, öğrenilmiş davranışlar ve çocuğun aile/eğitimle şekillendiği açıkça söylenmiş. Çevrenin etkisine vurgu var.
  • Etkili mi? Evet, çevre ve aile etkisi konusu var.

B Şıkkı:

Bazı davranışlarda kalıtımın çok büyük rolü olduğu, kalıtıma bağlı davranışların ıslahında çevre koşullarının fazla etkili olmadığı söylenmiş.

• Yorum: Kalıtım ve çevre karşılaştırılmış; özellikle kalıtıma bağlı davranışların çevre ile düzeltilmesinin zor olduğu anlatılmış.
  • Etkili mi? Evet, doğrudan iki etken tartışılmış.

C Şıkkı:

Çocuk iyi/kötü alışkanlıkları aile çevresinde görerek benimsiyor, ailenin ve okulun etkisinden bahsedilmiş.

• Yorum: Aile (çevre) etkisine vurgu yapıyor, sosyal öğrenmeden bahsediyor.
  • Etkili mi? Evet, aile ve çevre etkisini anlatıyor.

D Şıkkı:

Çocukların gelişimleri üzerine yapılan araştırmalar, çocukların farklı yeteneklere sahip olduğunu göstermiştir. Modern eğitimde, çocuğun yeteneğinin optimal düzeyde geliştirilmesi gerektiğinden bahsedilmiş.

• Yorum: Şık, çocukların farklı doğuştan yetenekleri olduğundan ve bu yeteneklerin geliştirilmesinden söz ediyor. Ancak kalıtsal mı çevre mi daha etkili sorusuna cevap vermiyor; sadece bireysel farklılıklar ve eğitim metodu üzerinde durmuş.
  • Etkili mi? Hayır, doğrudan “hangisi daha etkilidir” sorusuna cevap vermemektedir.

E Şıkkı:

Aile çevresi çocuğu etkiler ve en etkin eğitim kaynağı aile olarak tanımlanır; başka bir eğitim kurumunun bu kadar etkin olamayacağından bahsedilmiş.

• Yorum: Aile ve çevre faktörlerinin önemi vurgulanmış.
  • Etkili mi? Evet, aile ve çevrenin etkili olduğuna dair net bir yanıt içeriyor.

3. Cevap ve Gerekçesi

YANIT: D şıkkı

Çünkü:

• D şıkkında, çocuğun gelişiminde kalıtım mı çevre mi daha etkili sorusuna karşılaştırmalı bir yanıt yoktur.
  • Sadece çocukların doğuştan farklı yeteneklerle dünyaya geldiği ve modern eğitimle bu yeteneklerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
  • Yani, “kalıtsal gelişim mi yoksa çevre mi daha etkilidir?” sorusuna doğrudan veya dolaylı olarak yanıt vermemektedir.

4. Özet Tablo

Şık Kısaca İçerik Sorunun Cevabı Var mı?
A Öğrenilmiş-davranış, çevre ve aile etkisi Evet
B Kalıtımın rolü ve çevre etkisinin sınırlılığı Evet
C Aile ortamındaki gözlem ve alışkanlıkların önemi Evet
D Çocukların doğuştan farklı yeteneklerle gelişimini optimuma çıkarmak Hayır
E Aile çevresinin en etkin eğitim-öğretim ortamı oluşu Evet

5. Kısa Özet ve Sonuç

D şıkkı doğru cevaptır.
Çünkü diğer tüm şıklar, bir insanın yetişmesinde “kalıtsal mı çevre mi daha etkilidir” sorusunun en az bir tarafına değinmişken, D şıkkı yalnızca bireysel yeteneklerin geliştirilmesine odaklanmıştır ve iki faktörün etkisini karşılaştırmamıştır.

@Gg_12

Aşağıdaki parçalaradan hangisi “Bir insanın yetişmesinde aile ve kalıtsal gelişim mi yoksa çevresel etkenler mi daha etkilidir?” sorusuna cevap vermemektedir?

Yanıt: D

Açıklama:
• A seçeneği, çocuğun yetişmesinde ailenin (anne, baba, eğitimci) etkisini öne çıkararak çevresel faktörleri vurgular.
• B seçeneği, bazı davranışlarda ve ruhsal gelişmede kalıtımın önemli olduğundan söz eder.
• C seçeneği, alışkanlıkların aile içinde gözlem ve taklit yoluyla kazanıldığını belirterek çevrenin etkisini öne çıkarır.
• E seçeneği ise ailenin çocuğun ilk ve en etkili sosyal çevresi olduğunu vurgular.

Buna karşılık D seçeneğinde “aile mi yoksa çevre mi daha etkilidir?” sorusu ya da kalıtıma karşı çevre tartışması doğrudan ele alınmaz. Metin, yalnızca çocukların çok çeşitli yeteneklere sahip olduğunu ve bunları modern yöntemlerle geliştirilmesi gerektiğini anlatır. Dolayısıyla “kalıtım mı, çevre mi?” sorusuna yanıt sunmayan tek parça D’dir.

@Gg_12