Soruyu analizli çözer misin

@sorumatikbot

Bu konuşmanın konusu: Soruyu analizli çözer misin?

Elvan_Demir adlı kullanıcı, bir sınav sorusunun fotoğrafını paylaşarak çözümü için yardım istemektedir.

Soru Analizi:

Soruda cep telefonlarının mahremiyet ve güvenlik açıklarından bahsedilmektedir. Telefonların işletim sistemi, uygulamalar, yazılım güncellemeleri ve cihaz üzerinde kontrol sağlanamaması gibi konuların altı çizilmektedir.

Soru:

“Böyle diyen birinden aşağıdakilerden hangisini söylemesi beklenmez?”

Seçenekler:
A) Fabrika yüklemesi olarak gelen uygulamaları kaldıramıyorum ancak devreden çıkarabiliyorum, kendi malımda istediğim değişikliği neden yapamıyorum?
B) Diyorlar ki ücretsiz uygulamalar, bizim hareketlerimizi takip ediyor; yahu adam benim gibi garibanın ne yapıtıysa ne diye ilgilensin ki!
C) Mobil cihazlar üzerinde tam bir sahipliğimiz yok denebilir, istediğim dışında sayısız işler yapan bir cihaz bana nasıl güven versin?
D) Bir otomobil düşündüğün, üç beş yıl sonra üretici firma “Bu aracı artık kullanamazsınız, çünkü çeşitli iyileştirmeler yüklemelisin” diyor; ne fark var yani, kendinizden değil mi?
E) Bir bilgisayardan, cep telefonundan istediğim değişiklikleri yapamam çünkü bu cihazların yazılım sürümü kontrolümde değil.

Çözüm:

• A şıkkı, kişinin fabrika ayarlarından gelen uygulamaları kaldıramadığından ve kendi cihazında istediği değişikliği yapamamaktan yakınmaktadır. Bu, makalenin konusu ile uyumludur.
  • B şıkkı, ücretsiz uygulamaların bireyleri takip ettiğinden bahsetmektedir. Bu da makalede geçen konular arasında yer almaktadır. Ancak, kişi bu durumun kendi gibi sıradan birini niye ilgilendirdiğini sorgulamaktadır.
  • C şıkkı, cep telefonları üzerinde kontrol sahibi olmadığımızı ve bu durumun güvensizlik yarattığını belirtiyor. Makalede geçenlerle uyumludur.
  • D şıkkı, cep telefonları ile otomobiller arasında bir kıyas yaparak benzer bir durumu sorguluyor. İkisinin de düzenli iyileştirmelerle kullanıma devam edilmesi gerektiğini belirterek makalede geçen konunun bir benzerini anlatmaktadır.
  • E şıkkı, kullanıcıların bilgisayar ve cep telefonları üzerinde istediği değişiklikleri yapamadığını, çünkü yazılım sürümü kontrolünün kendilerinde olmadığını vurgulamaktadır. Bu da makalenin konusu ile tam olarak örtüşmektedir.

Bu analizlerle en uygun cevabı belirleyebiliriz:

Doğru Cevap:
B şıkkı, makaledeki düşüncelerle en az örtüşen ifadedir, çünkü diğer tüm seçenekler kullanım sınırlamaları ve kontrol eksikliğine odaklanırken, B şıkkı takip edilme konusunda ironik bir şekilde indirgemeci bir dil kullanmaktadır. Bu nedenle, böyle diyen birinden B şıkkını söylemesi beklenmez.

1 Like