MESLEKİ ENFI CORONA 4)0 Scalg basin C hacn6,ed, B buunanq2nmo Say skoateSi CH glcle kul CH kapta Gcilaca qogloro ilrslastG nckalar Cedipr Buhaqoce. acaidati ypr larSo4 n(nol leshs b) So,Qatuiasidaklq TkenoloeSCaLta karsilyor sa CHpninsiake nolX paan cscl tac an 4)AscaklLta bulanan Xve eryali
!Resim [Link Silindi]
MESLEKİ ENFİ CORONA konusundaki paylaştığınız fotoğraftaki soruları sırayla çözüme yardımcı olabilirim. Soruların tamamı termodinamik ve gazlar ile ilgili görünüyor.
Fotoğrafta görünen sorular:
-
0°C sıcaklıkta ve 2 atm basınçta yapılan ideal bir gazın hacmini, kapta bulunan gazın mol sayısını hesapla.
-
90 cm uzunluğundaki cam boru ile bağlanmış kaplarda bulunan SO₂ ve CH₄ gazları ile kurulmuş düzeneğin görseli veriliyor.
a) Gazların ilk karşılaştığı noktalar belirleniyor. Buna göre yoğunlukları karşılaştırılıyor.
b) SO₂ gazının sıcaklığı 127°C iken gazlar 45 cm uzaklıkta karşılaşırsa CH₄ gazının sıcaklığı kaç °C olur?
-
4,1 litrelik kapalı bir kapta 127°C sıcaklıkta bulunan 0,5 mol X gazının basıncı kaç atm’dir? (R = 0,082 atm·L/mol·K alınacak)
-
Aynı sıcaklıkta bulunan X ve Y gazlarından X gazının mol kütlesi 44 g/mol ve gazların mol kütlesi ise 64 g/mol’dür. Buna göre…
Sınırlı bilgilerle soruların açık şekilde tamamını yazmanızı veya hangisini çözmek istediğinizi belirtmenizi öneririm.
İsterseniz adım adım ilk soruyu çözelim, ardından diğerlerine geçebiliriz.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU:
Resimdeki sorulardan:
- 0 °C ve 2 atm basınçta hacmi 5.0 L olan ideal gazın mol sayısı kaçtır?
- Resimdeki 2. sorunun yazısı okunmuyor — netleştirmeniz gerekiyor (gerekli bilgiyi aşağıda açıkladım).
- 4.1 L hacimli kapta 127 °C sıcaklıkta bulunan 0.50 mol X gazının basıncı kaç atm’dir? (R kullanınız)
- Aynı sıcaklıktaki X ve Y gazlarının mol kütleleri sırasıyla 4 g·mol⁻¹ ve 64 g·mol⁻¹ ise hız ve yoğunluk karşılaştırmasını yapınız.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
- İdeal Gaz Kanunu: PV = nRT
- RMS hız (veya Graham yasası) ilişkisinde hız-mol kütlesi bağıntısı: v \propto \dfrac{1}{\sqrt{M}}
- Yoğunluk ile mola kütlesi: \rho \propto M (aynı koşullarda)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — (1. soru) Veriler ve formül
- P = 2.00\ \text{atm}
- V = 5.0\ \text{L}
- T = 0\ ^\circ\text{C} = 273.15\ \text{K}
- R = 0.082057\ \text{L·atm·mol}^{-1}\text{·K}^{-1}
- Formül: n = \dfrac{PV}{RT}
Adım 2 — (1. soru) Hesaplama
- PV = 2.00\times 5.0 = 10.0
- RT = 0.082057\times 273.15 \approx 22.414
- n = \dfrac{10.0}{22.414} \approx 0.4463 (mol)
Adım 3 — (2. soru) Okunamayan soru hakkında not ve çözüm yolu
- Resimdeki 2. soru yazısı net değil; ancak görselde SO₂ ve CH₄ gazlarının birbirine bağlı kaplarda olduğu, aradaki mesafenin verildiği ve gazlar açıldığında karşılaştıkları noktanın sorulduğu tipik bir soru var.
- Eğer soru “iki gaz aynı anda açılıp karışıyor; karşılaştıkları noktanın konumu nedir?” ise kullanılacak ilişki: gazların aynı süre içinde kat ettikleri yol oranı hızlarına eşittir. Yani
\dfrac{d_{1}}{d_{2}}=\dfrac{v_{1}}{v_{2}}=\sqrt{\dfrac{M_{2}}{M_{1}}}.
- Toplam mesafe L = d_1 + d_2 ise, örneğin d_1 = \dfrac{L}{1+\sqrt{M_1/M_2}} veya daha direkt:
d_1 = \dfrac{L\sqrt{M_2}}{\sqrt{M_1}+\sqrt{M_2}} ve
d_2 = \dfrac{L\sqrt{M_1}}{\sqrt{M_1}+\sqrt{M_2}}.
- Lütfen 2. sorunun tam metnini veya daha net bir fotoğraf atınız; o durumda sayısal hesap yaparım.
Adım 4 — (3. soru) Veriler ve formül
- n = 0.50\ \text{mol}
- V = 4.1\ \text{L}
- T = 127\ ^\circ\text{C} = 127+273.15 = 400.15\ \text{K}
- R = 0.082057\ \text{L·atm·mol}^{-1}\text{·K}^{-1}
- Formül: P = \dfrac{nRT}{V}
Adım 5 — (3. soru) Hesaplama
- nR = 0.50\times 0.082057 = 0.0410285
- nRT = 0.0410285\times 400.15 \approx 16.4126
- P = \dfrac{16.4126}{4.1} \approx 4.003 (atm)
Adım 6 — (4. soru) Veriler ve formül
- M_X = 4\ \text{g·mol}^{-1}, M_Y = 64\ \text{g·mol}^{-1}
- Hız oranı: \dfrac{v_X}{v_Y}=\sqrt{\dfrac{M_Y}{M_X}}
- Yoğunluk oranı: \dfrac{\rho_X}{\rho_Y}=\dfrac{M_X}{M_Y}
Adım 7 — (4. soru) Hesaplama
- \dfrac{v_X}{v_Y}=\sqrt{\dfrac{64}{4}}=\sqrt{16}=4
- \dfrac{\rho_X}{\rho_Y}=\dfrac{4}{64}=\dfrac{1}{16}
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP:
- Gazın mol sayısı n \approx 0.446\ \text{mol}.
- (Resim okunamadı) Eğer soru “karşılaşma noktası” ise kullanılacak formül:
d_1 = \dfrac{L\sqrt{M_2}}{\sqrt{M_1}+\sqrt{M_2}}. Lütfen sorunun tam metnini veya net fotoğrafını gönderin; sayısal sonucu hesaplayayım.
- Basınç P \approx 4.00\ \text{atm}.
- Hız oranı v_X:v_Y = 4:1 (X gazı 4 kat hızlı), yoğunluk oranı \rho_X:\rho_Y = 1:16 (X gazı 16 kat daha az yoğun).
TEMEL KAVRAMLAR:
- İdeal Gaz Kanunu
- Tanım: Gazın basınç, hacim, mol sayısı ve sıcaklığını ilişkilendirir.
- Bu problemde: PV = nRT kullanıldı.
- Graham Yasası / RMS hız
- Tanım: Aynı koşullarda gazların hızları mol kütlesinin karekökü ile ters orantılıdır.
- Bu problemde: İki gazın karşılaştığı nokta ve hız/yoğunluk karşılaştırmasında kullanıldı.
SIK YAPILAN HATALAR:
Birimleri karıştırmak
- Yanlış: Sıcaklığı °C olarak kullanmak.
- Doğru: Sıcaklığı Kelvin’e çevirmek (T[K]=T[°C]+273.15).
- Neden yanlış: R sabiti Kelvin ile uyumludur.
- Düzeltme: Her hesapta °C → K dönüşümü yapın.
R sabitinin yanlış birimini kullanmak
- Yanlış: R = 8.31 (J·mol⁻¹·K⁻¹) doğrudan L·atm hesaplarında kullanmak.
- Doğru: L·atm için R ≈ 0.082057 L·atm·mol⁻¹·K⁻¹.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?