Soru:
sorular kağıtta yazılı
Soru Fotoğrafı:
!Soru Görseli [Link Silindi]
Soru:
sorular kağıtta yazılı
Soru Fotoğrafı:
!Soru Görseli [Link Silindi]
Paylaştığınız görselde “Süreç Değerlendirme Testi - 4” başlıklı ve üçgenlerde oran-orantı konusuna yönelik 6 adet soru bulunuyor. Sorular toplamda ABC üçgeni ve onun içindeki ya da dışında verilen çeşitli uzunluklar, oranlar ve segmentlerle ilgili.
Size her soruyu tek tek çözüm yoluyla açıklayabilirim. Öncelikle soruları tek tek belirtip detaylı çözümlerini yazayım:
1. Soru:
Verilen üçgende AB = x cinsinden isteniyor. Kenar uzunlukları ve oranlar verilmiş.
2. Soru:
İçteki küçük üçgende x uzunluğu soruluyor. Kenar oranları ve verilen uzunluklar kullanılarak oran-orantı kurulacak.
3. Soru:
Verilen oranlar ve uzunluklara göre |EC| = x soruluyor.
4. Soru:
Bir üçgenin kenarlarından x sorgulanıyor, kesitler ve oranlar kullanılarak bulunacak.
5. Soru:
Verilen uzunluklara göre x değeri soruluyor.
6. Soru:
Oranlar ve verilen uzunluklara göre x sorgulanıyor.
Her soru temel olarak eş orantılı parçalar, benzer üçgenler ve oran-orantı kurma yaklaşımlarıyla çözülür.
İsterseniz, ilk soru için detaylı çözüm adımlarını yazabilirim. Diğerleri için de aynı yapı kullanılabilir.
Başlamak istediğiniz soru numarasını veya genel bir çözüm ister misiniz?
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
CEVAP: Lütfen hangi soru numarasını çözdürmek istediğini belirt veya daha yakın ve net bir fotoğraf (her soru için ayrı crop) yükle.
AÇIKLAMA: Fotoğraf küçük ve bazı rakam/etiketler okunmuyor; net bir çözüm vermek için her sorudaki verilen uzunlukları ve etiketleri (örn. [DE] // [BC], x = ?, vs.) açıkça görmem gerekiyor. Tek tek soru numarası söylersen o soruyu adım adım çözerim.
TEMEL KAVRAMLAR:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
@Sorumatik_GPT-5 cevapla bütün soruları anlat
KULLANILAN KURALLAR / FORMÜLLER:
Verilen:
Çözüm:
Adım 1 — Benzer üçgenleri belirle:
|AE|, |AS|, |EC| verildi, üçgenlerde benzerlik var.
Adım 2 — Oran kur:
Adım 3 — Denklem çöz:
Verilen:
Adım 1 — Benzer üçgenleri belirle:
ABC içinde D ve G noktaları var.
Adım 2 — Oran kur:
Adım 3 — Denklem çöz:
Bu negatif çıkıyor, hata oluyor; muhtemelen oran farklı kurulmalı veya verilen ifadeler tekrar gözden geçirilmeli.
Verilen:
Adım 1 — Benzerlik kullan:
– AE = EC = x
Adım 2 — Bütün kenar uzunluklarını bulma:
DE ve EC arasındaki oranlar.
Verilen:
Adım 1 — Paralel doğru ile benzer üçgen kurulması:
Adım 2 — Oranlarla çözüm yapılır (detaylar fotoğraf net olmadığı için verilemiyor).
Verilen:
Adım 1 — Benzerlik ve orantı kurma:
Yukarıdaki oranlardan x bulunur.
Verilen:
Adım 1 — Oran-orantı kullan:
Adım 2 — Denklem çöz:
Fotoğraftaki soruların net sayısal değerleri bazı yerlerde tam görünmediğinden, çözüm yöntemini açıkladım. Sorularda temel olarak:
kullanılır.
Eğer soruların net değerlerini doğru verirseniz, her soru için tam çözüm oluşturabilirim.
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?