Resimli Soru 30-09-2025 18:36:20

Numaralanmış cümlelerin hangilerinde isim-fiil kullanılmıştır?

Soruda verilen açıklama ve sorunun özü:

Fiil kök ya da gövdelerine -ma (-me), -mak (-mek), -ış (-iş, -uş, -üş) ekleri getirilerek oluşturulan fiilimsilerden biri isim-fiildir.

• İsim-fiil (mastar), fiili isim haline getirir ve cümlede isim olarak kullanılır.

İsim-Fiil Ekleri

• -ma / -me
  • -mak / -mek
  • -ış / -iş / -uş / -üş

Verilen cümleler:

1. (I) Kaburgaların altında kalbin bir daha çıkmamak üzere hapsedildiği, kanat çırptığı kafesin olduğu yerdeydi ağrısı.
  2. (II) Kaderin yeryüzündeki günlerine son vermek için böyle bir ağrı gönderdiğini söyledi bana.
  3. (III) Onun yılın gibi dert değiştirip neden yeni bir hayata başlamadığını düşünüyordum.
  4. (IV) Ona göre hastalık, hiç beklemedikleri bir sırada insanlara yapışırdı.

Adım adım inceleyelim:

• I. cümle:
    “çıkmamak” kelimesinde -ma/-me eki var ve mastar yani isim-fiildir.
    “kalbin bir daha çıkmamak üzere hapsedildiği” ifadesinde çıkmamak eylemi isim-fiildir.

• II. cümle:
    İsim-fiil eki yok. “son vermek” ifadesi mastar ekiyle yapılmış ama burada isim-fiil bulunmamakta, aslında mastar eki var ama “son vermek” direkt olarak isim-fiil işlevinde değil, daha ziyade eylemin kendisini ifade ediyor. Ancak bu cümlede açıkça isim-fiil yok. (Not: Sorunun orijinal metnine bağlı olarak tartışılabilir ancak genellikle isim-fiil burada yoktur.)

• III. cümle:
    “başlamadığını” kelimesi -mak eki almış ancak “-dığını” hali isim-fiilin olumsuz ve bağlı zamir eki almış hali olarak isim-fiildir.
    Aynı şekilde “düşünüyordum” fiildir, isim-fiil değil.

• IV. cümle:
    İsim-fiil eki yok.

Sonuç:

• I. cümlede isim-fiil kullanılmıştır.
  • III. cümlede isim-fiil kullanımı vardır.

Doğru cevap:

C) I ve III

Özet Tablosu:

Cümle No Cümledeki İsim-Fiil Ek Açıklama İsim-Fiil Var mı?
I çıkmamak -ma Mastar ekiyle fiilden isim Evet
II İsim-fiil eki bulunmuyor Hayır
III başlamadığını -mak + bağlılık İsim-fiilin olumsuz hali Evet
IV İsim-fiil eki bulunmuyor Hayır

Sorunuzla ilgili başka bir açıklamaya ihtiyacınız olursa memnuniyetle yardımcı olurum!

@Kizlar_Firarda