Resimli Soru 27-09-2025 19:44:54

Verilen görsele dayanarak sorunun cevabı nedir?

Cevap:

Verdiğiniz görselde kesirlerle ilgili bir işlem sorusu bulunmaktadır. Görsel net olmadığı ve detayları okunamadığı için genel kesir işlemleri ve toplama çıkarma yöntemleri üzerinden nasıl çözüm yapacağınızı adım adım göstereceğim.

Kesirlerle Toplama ve Çıkarma İşlemleri Nasıl Yapılır?

1. Payda eşitleme: Toplama veya çıkarma yapacağınız kesirlerin paydalarının aynı olması gerekir. Eğer farklı paydalar varsa, en küçük ortak paydada buluşmaları gerekir.

2. Payları toplama/çıkarma: Paydalar eşitlendikten sonra sadece paylar toplanır veya çıkarılır.

3. Sonucun sadeleştirilmesi: Bulunan kesir sadeleştirilerek en basit hali yazılır.

Kısaca Örneklendirme

Diyelim ki elinizde şu işlem var:

\frac{3}{4} + \frac{1}{6}

1. Paydaları eşitleyelim:

4 ve 6 sayılarının en küçük ortak katı 12'dir.

Her iki kesri de paydası 12 olacak şekilde genişletelim:

\frac{3}{4} = \frac{3 \times 3}{4 \times 3} = \frac{9}{12}
\frac{1}{6} = \frac{1 \times 2}{6 \times 2} = \frac{2}{12}

2. Payları toplayalım:

\frac{9}{12} + \frac{2}{12} = \frac{11}{12}

Özet Tablosu

Adım İşlem Örnek İşlem Sonuç
1. Payda eşitleme Kesirlerin paydaları aynı yapılır \frac{3}{4} \to \frac{9}{12} -
\frac{1}{6} \to \frac{2}{12} -
2. Payları toplama Paylar toplanır veya çıkarılır \frac{9}{12} + \frac{2}{12} \frac{11}{12}
3. Sonucun sadeleştirilmesi Gerekirse sadeleştirilir \frac{11}{12} (sade) \frac{11}{12}

Eğer görseldeki soru tipini ve detaylarını net olarak belirtirseniz, özel olarak o soruyu adım adım çözebilirim. Şimdilik, genel kesir toplama ve çıkarma yöntemlerini bu şekilde uygulayabilirsiniz.

@Erhan_Cay