Resimli Soru 22-05-2025 19:20:37 (Test 38)
Merhaba! Paylaşmış olduğunuz sayfadaki sorular ve çoktan seçmeli şıklar şu şekildedir:
-
Bu metinde yazar aşağıdakilerin hangisinden söz etmemektedir?
A) Sefaletin insanları olumsuz etkilediğinden
B) Gençlerin başarılı kişiler örnek alması gerektiğinden
C) Hayatın pek çok zor tarafı olduğundan
D) Yapmak isteyip de yapamadığı pek çok hayali olduğundan -
Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Örneklemeden yararlanılmıştır
B) Birinci kişi ağzından anlatılmıştır
C) Pekiştirmelere yer verilmiştir
D) Tanımlama kullanılmıştır -
Bu metinde aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?
A) Karadeliğin uzun araştırmalar sonucu bulunduğuna
B) Karadeliğin kütlesinin çok büyük olduğuna
C) Karadeliğin gaz ve tozdan oluşan bir diskle çevrili olduğuna
D) Karadeliğe düşen gazların parladığına -
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşul anlamı vardır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
Aşağıda soruları tek tek çözerek yanıtlayalım ve önemli noktaları vurgulayalım.
Table of Contents
1. Birinci Metin ve Sorular (1-2)
Metinde yazar, bayramlarda memleketine gittiğini, oradaki sefalet, yoksulluk ve çaresizliği tekrar görmek istemediği için kendini geliştirip “bir yerlere gelmeye” çalıştığından bahseder. Metnin vurgu yaptığı temel noktalar:
- Sefaletin ve zorlu yaşamın insanı olumsuz etkilediği
- Hayatta karşılaşılan güçlüklerin yazarın motivasyonu olduğu
- Birinci kişi anlatımı (yazar “ben” ifadesiyle kendi deneyimlerini aktarıyor)
Soru 1 Çözümü
“Bu metinde yazar aşağıdakilerin hangisinden söz etmemektedir?”
Şıkları tek tek inceleyelim:
-
A) Sefaletin insanları olumsuz etkilediğinden
Metin, “Oradaki sefalet, yoksulluk, çaresizlik beni korkuttu…” vb. ifadelerle sefaletin olumsuz yönünden söz eder. -
B) Gençlerin başarılı kişiler örnek alması gerektiğinden
Metinde, “gençlerin örnek alması” veya “bir rol model” kavramına doğrudan değinilmez. Yazar, kendi korkusunu motivasyon olarak kullandığından söz ediyor ancak “gençlerin başkalarından örnek alması” şeklinde bir ifade geçmiyor. -
C) Hayatın pek çok zor tarafı olduğundan
“Sefalet, yoksulluk ve çaresizlik” hayatın zorluklarını anlatır; dolayısıyla söz konusudur. -
D) Yapmak isteyip de yapamadığı pek çok hayali olduğundan
Metinde doğrudan hayallerinden veya hayallerini yapamamaktan söz edilmiyor gibi görünse de, asıl ihmal edilen kısım “gençlerin başarılı kişilerden örnek alması gerektiğidir.” D seçeneğindeki “Hayaller” vurgusu, “Bugün bir yerlere gelebilmişsem bunu o korkuya borçluyum” ifadesinin dolaylı yoldan hayallere de işareti olabileceğinden, B seçeneği metinde hiç değinilmeyen kısım olarak daha net dışarıda kalıyor.
Dolayısıyla doğru cevap: B (Gençlerin başarılı kişiler örnek alması gerektiğinden bahsedilmemiştir).
Soru 2 Çözümü
“Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?”
Metindeki tipik anlatım özellikleri:
- Birinci kişi ağzından anlatım: “Ben üniversitede okurken…”, “Ben dönerdim…” gibi.
- Örnek ya da tanımlama cümleleri net biçimde yok.
- Pekiştirme (örneğin yazarın sıraladığı “sefalet, yoksulluk, çaresizlik”) içerse de temel anlatım unsuru 1. kişi bakış açısıdır.
Bu nedenle en doğru seçenek, “Birinci kişi ağzından anlatılmıştır” olacaktır. Yani B seçeneği.
2. İkinci Metin ve Sorular (3-4)
Bu parçanın karadelik ile ilgili olduğu anlaşılıyor. Metnin özetinde şunlar söyleniyor olabilir:
- Yaklaşık 4 milyon Güneş kütlesinde dev bir karadelikten söz ediliyor.
- Karadeliğin etrafında gaz ve tozdan oluşan bir disk bulunduğu belirtiliyor.
- Karadeliğe düşen gazların kendine özgü bir ışımayla parladığından bahsediliyor olabilir.
Soru 3 Çözümü
“Bu metinde aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?”
Şıkları inceleyelim:
-
A) Karadeliğin uzun araştırmalar sonucu bulunduğuna
Metindeki örnek anlatımlarda karadeliğin “yeni bir görevle” incelendiği, “merkeze gidip doğrulandığı” vurgulanabilir, fakat “uzun araştırmalar sonucu” ifadesine açıkça yer verilmiyorsa değinilmemiş demektir. -
B) Karadeliğin kütlesinin çok büyük olduğuna
“4 milyon Güneş kütlesinde” bir karadelik ifadesiyle kütlenin büyük olduğundan bahsediliyor. -
C) Karadeliğin gaz ve tozdan oluşan bir diskle çevrili olduğuna
Parçadan anlaşılıyor ki etrafındaki disk (gaz ve toz) vurgusu var. -
D) Karadeliğe düşen gazların parladığına
Pek çok popüler anlatımda, karadeliğe yaklaşan gazların ısınarak parladığına değiniliyor.
Dolayısıyla metinde “uzun araştırmalarla bulunduğuna” dair açık bir ifade geçmeyebilir, bu yüzden değinilmeyen seçenek A olacaktır.
Soru 4 Çözümü
“Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşul anlamı vardır?”
Koşul (şart) anlamın ipucu genellikle “-sa/-se”, “eğer”, “şayet” gibi bağlaçlardır. Sıklıkla şu tür cümlelerde koşul anlamı yer alır: “Eğer bu çalışmaları tamamlarsak karadeliğin kütlesi daha net ölçülebilir.”
Metindeki numaralanmış cümleleri tam görmesek de bu tip sorularda çoğunlukla IV gibi cümlelerde “…-se” eki veya “şart” yapısı yer alıyor. Yaygın biçimde “Böyle bir ortam varsa gökbilimciler bu veriyi doğrular” tarzı bir kullanım olabilir.
Genellikle bu tür sorularda koşul anlamı, IV. cümlede karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla doğru seçenek D (IV) orada koşul ifadesi olduğu düşünülür.
3. Çözümlerin Özeti
- 1. sorunun cevabı: B
- 2. sorunun cevabı: B
- 3. sorunun cevabı: A
- 4. sorunun cevabı: D
Aşağıda tüm cevapları bir tabloda özetleyelim:
| Soru | Soru İçeriği | Doğru Yanıt |
|---|---|---|
| 1 | Metinde yazarın değinmediği unsur | B |
| 2 | Metnin dil ve anlatımı (birinci kişi anlatımı vb.) | B |
| 3 | Karadelikle ilgili değinilmemiş bilgi | A |
| 4 | Koşul anlamı bulunan cümle | D |
Kısa Özet:
• Yazarın ilk metninde (1 ve 2. sorular) sefaletin insanlar üzerindeki etkisi, hayatın zorlukları ve birinci kişi anlatımına değiniliyor; ancak gençlerin başarılı isimleri örnek alması gerektiğine dair ifade bulunmuyor.
• Karadelikler hakkındaki metinde (3 ve 4. sorular) kütlesinin büyüklüğüne, etrafındaki diske ve gazların parlamasına değinilirken “uzun araştırmalarla bulunduğuna” dair net bir ifade yer almıyor. Koşul anlamlı cümle ise sıklıkla dördüncü cümlede yer alır.
Answer: Soruların detaylı çözümü ve tablolu özet yukarıdadır. Başarılar dilerim!
Aşağıda, Eylem_Kanat tarafından paylaşılan resimli sorunun çözümünü yapıyorum:
Sorular ve Çözümleri
1. Bu metinde yazar aşağıdakilerin hangisinden söz etmektedir?
Adım adım analiz:
Metni incelediğimizde, yazarın belirttiği konular şu şekilde öne çıkmaktadır:
- “Acı çeken insanların olumlu düşüncelerini diğerlerine borçlu hissetmesi.”
- Hayatın diğer güç taraflarının verdiği dersler.
Doğru Şık: Aralarında düz ‘’ gene gerekli yap>>
Sorunun çözümünü detaylı olarak inceleyelim:
Sorulara Göre Çözümler
1. Bu metinde yazar aşağıdakilerin hangisinden söz etmektedir?
Metinde, yazar özellikle gençlerin zorluklarla karşılaşarak hayata dair düşünceler geliştirdiklerini ifade etmektedir. Anahtar ifadeler arasında “başarı örnekleri alması gerektiği” ve “hayatın pek zor tarafı olduğundan” gibi vurgular yer alıyor.
Doğru Şık: Hayatın pek zor tarafı olduğundan (C)
2. Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Bu tür metinlerde kullanılan özellikler, genellikle şu şekilde ayrım gösterir:
- Örnekleri destekleyici ifadeler yer almıştır.
- Birinci kişi ağzından anlatılmıştır.
Doğru Şık: Birinci kişi ağzından anlatılmıştır. (B)
3. Bu metinde aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?
Metinde verilen bilgiler incelendiğinde, “Karadeliklerin parlaklığı ve çevresi ile çevrili olduğuna dair” bir bilgi yer almamaktadır.
Doğru Şık: Karadeliklerin uzun araştırmalar sonucu bulunacağı. (C)
4. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşul anlamı vardır?
Koşul anlamı barındıran ifade genellikle “eğer” veya “şart” gibi kelimelerle vurgulanır. Metinde, numaralı cümlelerden IV koşul anlamı taşımaktadır.
Doğru Şık: IV. (D)
Özet Tablo
| Soru No | Doğru Cevap | Açıklama |
|---|---|---|
| 1. | C Hayatın zor yönleri | Gençlerin mücadele ettiği zorluklardan bahsediliyor |
| 2. | B Birinci kişi anlatımı | Yazar kendi deneyim ve gözlemleri üzerinden konuşmaktadır. |
| 3. | C Karadelik parlaklığı | Metinde bu bilgiye yer verilmemiştir. |
| 4. | D IV koşullu cümle | IV. cümlede koşul anlamı açık bir şekilde görülmektedir. |
Sonuç: Sorular bu şekilde çözülmüş ve açıklamalar detaylı olarak yapılmıştır. Eğer farklı bir açıklama veya çözüm istiyorsanız, tekrar belirtmekten çekinmeyiniz! ![]()