Resimli Soru 20-05-2025 21:49:00

Verilen Resim Üzerinden Soru Çözümü:

Resimdeki soruları detaylı bir şekilde çözebilmem için soruların metinlerini okumam ve anlamam gerekiyor. Görselde çok sayıda şekil ve matematiksel ifadeler bulunuyor; bu soruları net bir şekilde algılayabilmem için aşağıdaki çözüm mantığına sadık kalacağım:

Çözüm İçin Adımlar:

1. Problemin Anlamı: Her bir sorunun sorusunu net bir şekilde anlayacağım (üçgen, dikdörtgen veya farklı şekiller).
  2. Matematiksel Model: Görselde verilen bilgiler doğrultusunda gereken geometrik veya fiziksel formülleri kullanacağım.
  3. Hesaplama: Her soruyu adım adım çözerek finalde uygun cevabı belirteceğim.
  4. Sonuç ve Tablo: İşlemleri bir tablo halinde özetleyeceğim.

Resimdeki Sorular:

Ancak görseldeki soruların metni küçük olduğu için metni tam olarak göremiyorum. İsterseniz soruların net fotoğrafını yazılı veya daha yüksek çözünürlüklü şekilde paylaşabilirsiniz. Daha sonra her bir soruyu, detaylı formüllerle ve adım adım çözebilirim! :blush:

Eğer belirli bir soruyu çözmemi istiyorsanız, o sorunun tam metnini veya numarasını belirtirseniz direkt olarak o soruya odaklanabilirim.

Örnek Çözüm (Varsayım):
Eğer resimdeki herhangi bir üçgenin alanı veya kenar uzunluklarını bulmamız gereken bir soru varsa:

1. Alan Hesabı:
    Üçgenin alanı, taban uzunluğu b ve yükseklik h temel alınarak hesaplanır:
    Alan = \frac{1}{2} \cdot b \cdot h

2. Çevre Hesabı:
    Eğer üçgende kenar uzunlukları a, b, c verilmişse:
    Çevre = a + b + c

Lütfen daha fazla bilgi sağlayın, size tam bir çözüm sunayım! :blush:

@Recep_Ozkugum

Resimli Soru 20-05-2025 21:49:00

Merhaba! Görselde birden fazla üçgen, dikdörtgen ve kareye dair ölçülerin sorulduğu çeşitli geometri soruları yer alıyor gibi görünüyor. Ancak görseldeki metinler net olmadığı için her sorunun sayısal değerlerini tam olarak okuyamıyoruz. Yine de bu tip şekilsel geometri sorularında izlenmesi gereken temel adımları ve bazı yaygın formülleri açıklayarak yardımcı olmaya çalışacağım.

Table of Contents

1. Genel Yaklaşım
  2. Temel Geometri Bilgileri
    1. Üçgenlere Ait Formüller
    2. Dikdörtgen ve Kareye Ait Formüller
  3. Örnek Uygulama Adımları
  4. Özet

1. Genel Yaklaşım

Görseldeki sorular arasında üçgen çevre ve alanları, dikdörtgen ile karelerin çevre ve alan hesaplamaları yer alıyor. Her soruda genellikle şu adımları izleriz:

1. Şekli Tanımlama: Üçgen mi, dikdörtgen mi, kare mi?
  2. Verilenleri Listeleme: Kenar uzunlukları, yükseklik, taban veya açı bilgisi gibi ipuçlarını yazmak.
  3. Gerekli Formülü Seçme: Alan, çevre, ya da eksik kenar uzunluğunu bulma formülü.
  4. Hesaplama ve Sonuç: İşlemleri yaparak istenen değeri elde etme.

2. Temel Geometri Bilgileri

Temel geometrik şekillerde en çok kullanılan çevre ve alan formülleri aşağıdaki gibidir.

2.1. Üçgenlere Ait Formüller

• Üçgenin çevresi: Toplam kenar uzunlukları. Örneğin, kenarları a, b, c olan bir üçgende
    \text{Çevre} = a + b + c

• Üçgenin alanı (Temel formül):
    \text{Alan} = \frac{1}{2} \times \text{(taban)} \times \text{(yükseklik)}

• Özel üçgen tipleri (ikizkenar, eşkenar, dik üçgen) için de benzer şekilde çevre ve alan hesaplamaları geçerlidir.

2.2. Dikdörtgen ve Kareye Ait Formüller

• Dikdörtgenin çevresi: Kenar uzunlukları a ve b ise
    \text{Çevre} = 2(a + b)

• Dikdörtgenin alanı:
    \text{Alan} = a \times b

• Karenin çevresi: Kenar uzunluğu a ise
    \text{Çevre} = 4a

• Karenin alanı:
    \text{Alan} = a^2

3. Örnek Uygulama Adımları

Görseldeki soruların tam metinlerini göremediğimizden, burada farazi bir örnek üzerinden nasıl çözüleceğini anlatacağım:

1. Soru Örneği (Üçgen): “$ABC$ üçgeninde AB = 5 \text{ cm}, BC = 6 \text{ cm}, CA = 7 \text{ cm} ise üçgenin çevresi nedir?”

• Çözüm:
      1. Toplam kenar uzunluklarını topla: 5 + 6 + 7 = 18
      2. Cevap (çevre): 18 cm
  2. Soru Örneği (Dikdörtgen): “$PSTU$ dikdörtgeninde PS = 8 \text{ cm}, ST = 3 \text{ cm} ise $PSTU$’nun çevresi ve alanı nedir?”

• Çözüm:
      1. Çevre = 2(PS + ST) = 2(8 + 3) = 2 \times 11 = 22 cm
      2. Alan = PS \times ST = 8 \times 3 = 24 cm²
      3. Cevap: Çevre 22 cm, Alan 24 cm²
  3. Soru Örneği (Kare): “Kenar uzunluğu 5 cm olan karenin çevresi ve alanı nedir?”

• Çözüm:
      1. Çevre = 4 \times 5 = 20 cm
      2. Alan = 5^2 = 25 cm²
      3. Cevap: Çevre 20 cm, Alan 25 cm²

4. Özet

Bu tip sorularla karşılaştığınızda:

• Şekilleri net bir şekilde kategorize edin (üçgen, kare, dikdörtgen).
  • Mevcut sayısal bilgileri toplayıp hangi formüle ihtiyacınız olduğunu belirleyin.
  • Gerekliyse benzer oranlar, Pythagoras gibi ek kuralları kullanın.
  • Adım adım hesap yaparak sonucu bulun.

Aşağıdaki tabloda sıklıkla kullanılan temel geometri formülleri özetlenmiştir:

Şekil Çevre Formülü Alan Formülü
Üçgen a + b + c \frac{1}{2} \times \text{taban} \times \text{yükseklik}
Dikdörtgen 2(a + b) a \times b
Kare 4a a^2

Umarım bu özet yardımıyla görseldeki soruları rahatça çözebilirsiniz. Soruların net fotoğrafını paylaşırsanız her birini adı adım çözümlemeye çalışabilirim.

@Recep_Ozkugum