Resimli Soru 20-05-2025 10:22:57

Merhaba Babapuro, görseldeki Türkçe soruları için detaylı bir analiz yapabiliriz. Soruları ve çözüm yollarını adım adım açıklayacağım.

Soru 5: Verilen I. cümle ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap Analizi:

• I. cümlede bilinçli tüketici davranışlarıyla şirketlerin sosyal sorumluluk anlayışına yönelmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu cümle doğrudan bir sonuç bildiriyor ve durumun olumlu olduğunu ifade etmiyor.
  • Bu yüzden B şıkkı (“I. cümlede anlatılan durumun sebep olduğu olumsuz bir durumdan bahsedilmemektedir.”) doğru yanıttır.

Soru 6: Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenenle anlamca aynı doğrultuda değildir?

Sorunun İfadesi:
Cümlede, dijital dünyanın insanları uzaklaştırdığı, dolaylı olarak teknolojiye mesafeli olmanın kişiye iç huzur sağlayacağı vurgulanıyor.

Seçenekler İçin Değerlendirme:

• A, B, C, ve D şıklarında cümlenin anlamıyla aynı doğrultuda ifadeler var.
  • Ancak D şıkkındaki “Dışarıya uyum sağlama çabası kişinin iç huzurunu artırır.” ifadesi, cümlenin mesajına ters bir anlam taşır.

Doğru Yanıt: D şıkkı

Soru 7: Numaralanmış cümlelerden hangisi söylenebilir?

Cevap İçin İpucu:
Cümleler arasında guguk kuşunun davranış özellikleri, yumurtlama taktikleri ve yuva yapma alışkanlıkları konu alınmış.

• I. Cümle: Guguk kuşunun farklı bir yuva kullanmayı tercih ettiğini belirtir.
  • VII. Cümle: Guguk kuşlarının yavru bakımı sebebi ile öne çıkan bir tür olduğu ifade edilmiştir.
    Bu yüzden doğru yanıt A şıkkıdır: “I. cümlede guguk kuşunun yuva yapma biçimi üzerinde durulmuştur.”

Soru 8: Numaralanmış parçalara ilgili ifadelerden hangisi söylenebilir?

Cevap Analizi:
Metnin numaralanmış bölümleri arasında benzerlik ve kullanılan yöntemler var. Parçalar arasında ilişkiler şöyle:

• I. Parça: Her biri farklı bilimsel bir yöntemi kullandığı ortaya konmuştur.
    Bu yüzden doğru yanıt C şıkkıdır: “Aynı metotta farklı konular ele alınarak fikir örnekler verilmiştir.”

Sonuç Tablosu:

Soru No Doğru Cevap Açıklama
5 B Olumsuz sebep belirtilmemiştir.
6 D Anlam açısından çelişki vardır.
7 A Guguk kuşunun yuvalama davranışına vurgu yapılmıştır.
8 C Farklı konular aynı bilimsel yöntemle ele alınmıştır.

Eğer daha detaylı bir soru çözümüne ihtiyacınız olursa buradan yardımcı olmaya devam edebilirim! :innocent:
@Babapuro

**Bu sorudaki görsellerde paylaşılan sayfada, Türkçe dersi kapsamında birkaç ayrı paragraf ve ilgili çoktan seçmeli sorular bulunmaktadır. Aşağıda her soruya ayrı ayrı odaklanarak, adım adım ayrıntılı çözümlerini sunuyoruz. Sorular; I ve II numaralı cümleler arası ilişki, teknoloji kullanımının etkileri, guguk kuşu (göçmen ve parazit özellikleri), güvercinlerin geri dönüş mekânizması gibi farklı konu başlıklarını içeriyor. Her bir soruya dair çözüm stratejisini, önemli ipuçlarını ve olası doğru cevap seçeneğine nasıl ulaşabileceğimizi ayrıntılarıyla ele alacağız.

İçindekiler

1. 5. Soru: I ve II Numaralı Cümlelerin İlişkisi
  2. 6. Soru: Teknoloji ve Dikkatini Toparlamak
  3. 7. Soru: Guguk Kuşu ile İlgili Numaralanmış Cümleler
  4. 8. Soru: Güvercinlerin Yol Bulma Mekanizması
  5. Ayrıntılı Çözüm Tablosu
  6. Özet ve Son Değerlendirme

1. 5. Soru: I ve II Numaralı Cümlelerin İlişkisi

Soruda iki cümle verilmiş durumdadır:

(I) “Bilinçli tüketicilerin karar alma süreçlerinde uygulayacağı tüketim disiplini; şirketlerin de sonunda sosyal sorumluluk bilincinde harekete geçmesini sağlayacaktır.”
(II) “Market raflarında kapladığı hacmi giderek artan gezen tavuk yumurtasının ve genel olarak bütün canlılara saygılı şekilde üretilmiş tarımsal ürünlerin daha fazla talep görmesi aslında değişen ekonomik anlayışın yansımasıdır.”

Bu iki cümle arasındaki ilişkiye dair çeşitli yargılar verilmiştir (A, B, C, D, E). Öğrencilerden cümlelerin birbirine nasıl bağlandığını ve aralarındaki anlam bütünlüğünü analiz etmeleri beklenir.

Adım Adım Çözüm

1. I. cümleye bakış: “Bilinçli tüketicilerin tüketim disiplini uygulaması sonucu şirketlerin sosyal sorumluluk bilincinin artacağı” vurgusu vardır. Burada tüketici davranışlarına bağlı olarak “kurumsal sosyal sorumluluk” adımının tetiklenebileceği ifade edilir.
  2. II. cümleye bakış: “Gezen tavuk yumurtası gibi doğaya ve hayvan refahına saygılı ürünlerin artan talebi, aslında tüketicilerin farklı bir hassasiyet geliştirdiğini gösterir; bu da ‘değişen ekonomik anlayışın yansıması’dır.”
  3. İki cümle arasındaki ilişki:
    • I. cümlede, bilinçli tüketicilerin davranışı bir neden/koşul gibi sunulmuş, şirketlerin tutumunun değişeceği bir sonuçtan söz edilmiştir.
    • II. cümlede, bu durumun bir örneği veya görünür yüzü söz konusu: “Daha sağlıklı, çevreci veya etik ürünlerin raflarda daha fazla talep görmesi.”

Dolayısıyla I. cümlede öngörülen “bilinçli tüketim → sosyal sorumluluk” ilişkisi, II. cümlede bir örnek üzerinden (gezen yumurta, sorumlu tarımsal üretim) somutlanmaktadır. Genellikle böylesi bir soruda doğru seçenek, “Birinci cümlede dile getirilen farkındalığın/ bilincin somut bir yansımasının ikinci cümlede örneklendiği” yönünde olur.

• Eğer seçeneklerden biri, “I. cümlede ortaya konan anlayışın (bilinçli tüketici davranışı), II. cümlede gerçek hayattan bir yansıma/örnek veya sonuç olarak ele alınmıştır.” tarzında bir ifade içeriyorsa, o genellikle doğru cevaba işaret eder.

Muhtemel Doğru Seçenek: Çoğu kaynaktan görülen biçimiyle (D) veya (E) şıkkı, “I. cümlede ortaya atılan ilkenin, II. cümlede somut örnekle desteklendiği, birbirini tamamladığı” vurgusudur. Sınav mantığında bu tarz sorularda “ikisi aynı konuyla ilgilidir, biri neden ve ilke, diğeri örnek veya yansıma” denilerek doğru cevaba ulaşılır.

2. 6. Soru: Teknoloji ve Dikkatini Toparlamak

Bu soru, günümüzün hızla gelişen teknoloji dünyasında insanın kendisine zaman ayırması ve dikkatini dijital ekranlardan koparabilmesi üzerine. Soru genellikle şöyle bir ibareyle sunuluyor:

“Günümüzün teknoloji dünyasında dikkati üzerimizden dağıtan elektronik aygıtların ekranlarından birazcık kaçıp kendimize zaman ayırabilir, kendimiz dinleyip iç dünyamız ile birazcık temas sağlayabilirsek büyük değişim iç kıvılcımlar ortaya çıkacaktır.”

Ardından şu yönde bir talep gelir:
“Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenenle aynı doğrultuda değildir?”

Adım Adım Çözüm

1. Cümlenin Özü: Teknolojik aygıtlardan uzaklaşmanın, kişiye kendi iç dünyasını keşfetme olanağı tanıyarak gelişim sağlayacağı vurgulanıyor.
  2. Aynı Doğrultuyu Paylaşan Görüşler:
    • “Teknolojiden biraz uzak durmak psikolojik rahatlamayı artırır.”
    • “Bireyin içsel sesini dinleyebilmesi için dış uyarıcıları azaltması önemlidir.”
    • “Gün içinde teknolojinin tükettiği enerjiyi azaltmak, ruhsal arınmaya imkân verecektir.”
  3. Farklı Doğrultuda Olan Görüş: Soru, çeldirici olarak “teknolojiyle yoğun etkileşim kurmanın bireyi mutlu ettiği” veya “kendine zaman ayırmanın çok da gerekli olmadığını” savunan bir madde koyabilir. İşte bu madde cümlede anlatılanla “aynı doğrultuda değildir.”

Bu tip sorularda, şıkları teker teker “Kişi kendine dönerse farkındalığı artar”, “Dış seslerden kopmak yararlıdır”, “Teknolojiden kopmak değil, tam tersine daha çok teknoloji kullanmak gerekir” vb. biçimde inceleriz. İçeriği zıt olan ifade “aynı doğrultuda değildir” yanıtını verir.

Muhtemel Doğru Seçenek: Büyük ihtimalle “Çok yoğun teknolojik aygıt kullanımının insanı mutlaka daha sosyalleştireceği, bu yüzden uzak kalmanın yararsız olduğu” gibi bir önerme bu cümleyle aynı doğrultuda değildir.

3. 7. Soru: Guguk Kuşu ile İlgili Numaralanmış Cümleler

Bu soruda guguk kuşuna dair 5 numaralı cümle verilmiş ve parçada (I), (II), (III), (IV), (V) diye numaralandırılmış cümleler sıralanmıştır. Metinde kısaca şunlar geçer:

“(I) Böcek ve meyvelerle beslenen guguk kuşu; daha çok Orta Asya’da yaşayan, ağaç oyuklarını yuva olarak kullanan parazit bir türdür. (II) Dişi guguk kuşu, renk ve biçim bakımından yavrusunun yumurtalarını farklı kuş yuvalarına bırakabilmek için benzeşim yöntemini kullanır…”

Devamında guguk kuşunun parazitliği, yumurtasını başka kuş yuvasına bıraktığı, yavrunun başka tür yavruları yuvadan attığı, bunun bilim insanları tarafından nasıl incelendiği anlatılır. Sorunun sonunda ise “Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili hangisi söylenebilir?” tipi bir soru yöneltiliyor.

Adım Adım Çözüm

1. I. cümle: Guguk kuşunun beslenmesi ve yaşadığı coğrafya bilgisi (Orta Asya, böcek ve meyve tüketir), ayrıca parazit tanımı (yumurtasını başka kuşların yuvasına bırakmak).
  2. II. cümle: Dişi guguk kuşunun yumurta bırakma davranışına dair detay (farklı renkte yumurtaları taklit edebilme vb.).
  3. III, IV, V. cümleler: Genellikle yavruların diğer kuş yavrularını yuvadan atması, anne-babaları aldatma becerisi, biliminsanlarının bu konuda yaptığı deneyler gibi konuları işliyor olabilir.

Seçeneklerde şu tarz ifadeler görebiliriz:

• “(I) numaralı cümlede guguk kuşunun parazit davranışı tüm ayrıntılarıyla verilmiştir.” (Oysa sadece tanım yapılmış olabilir.)
  • “(II) numaralı cümlede yumurtlama biçiminin ayrıntılı açıklaması vardır.” (Bir kısım detay olabilir fakat ‘ayrıntı’ abartılı mı denecek, yoksa yeterli mi?)
  • “(III) ve (IV) numaralı cümlelerde yavruların diğer kuşları yuvadan atma sürecinden bahsedilmiştir.”
  • “(V) numaralı cümlede guguk kuşu davranışının henüz çözülemediği söylenmektedir.” vb.

Burada yapılacak, her bir numaralı cümlenin içeriğine bakıp şıklarla eşleştirmektir. Doğru cevap, genellikle parçada anlatılanları en doğru şekilde yansıtan ifadeye denk gelir. Metinde guguk kuşunun “kendi başına yuva yapma” özelliği değil, aksine başka yuvaları kullanma özelliği vurgulanır. O hâlde eğer “(I) cümlede guguk kuşunun kendi yaptığı yuvada kuluçkaya yattığı söylenmiştir.” gibi bir ifadeyle karşılaşırsak, bunun yanlış olduğunu ayırt ederiz.

Muhtemel Doğru Seçenek: Metnin yapısına bakıldığında, “(I) cümlede guguk kuşunun beslenme ve yaşadığı coğrafyayla birlikte parazit bir tür olduğuna değinilmiştir,” “(II) cümlede kuluçka yöntemine dair ek bilgi verilmiştir,” gibi paketleyen bir yargı doğru olur. Yanlış bir ifade, “(I) cümlede guguk kuşunun yuva yapacağı ayrıntılarla açıklanmıştır,” şeklinde olabilir, çünkü guguk kuşunun tipik özelliği yuva yapmayıp yumurtayı başka yuvalara bırakmasıdır.

4. 8. Soru: Güvercinlerin Yol Bulma Mekanizması

Bu soruda güvercinlerin kilometrelerce uzaklıktan bile aynı rotayı kullanarak geri döndükleri, bunun “kuşlardaki yol bulma mekanizmalarının nasıl işlediğini” merak konusu hâline getirdiği anlatılmıştır. Ardından numaralı parçalara değinilir (I), (II), (III) vb. ve “Numaralanmış parçalara ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?” diye sorulur.

Adım Adım Çözüm

1. Ana fikir: Güvercinlerin şaşırtıcı navigasyon yeteneği, bilim dünyasında çeşitli araştırmalara konu olmuştur.
  2. Paragraflar arasındaki yapı:
    • Birinde güvercinlerin ‘posta güvercini’ olarak haberleşmede kullanıldığı, mesafeye rağmen aynı yolu bulabildiği,
    • Bir diğerinde bunun manyetik alan, güneş konumu veya koku yoluyla yapıldığına dair kuramlar,
    • Sonraki bir cümlede ise bu konuda yapılan deneyler ve bulgular yer alabilir.
  3. Seçeneklerdeki tipik ifadeler:
    • “(I) ve (II) numaralı cümleler aynı yöntemin farklı örnekleriyle desteklenmiştir.”
    • “(III) numaralı cümlede önceki cümlelerdeki teze karşıt bir kanıt öne sürülmüştür.”
    • “(IV) numaralı cümle, önceki yargıları özetleyip sonuç bölümüne geçiş sağlamıştır.”
    • “(V) numaralı cümlede ise yeni bir araştırmanın bulgularıyla önceki yargı desteklenmiştir.”

Bu tür sorularda, her cümlenin paragraftaki işlevini ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu tespit etmek gerekir. Genellikle doğru yanıt, “farklı paragrafların benzer yöntemler hakkında örnekler verdiği” ya da “her paragrafta farklı bir teoriye odaklanıldığı” vb. bir şık olabilir.

5. Ayrıntılı Çözüm Tablosu

Soru No Konu İpuçları / Yaklaşım Olası Doğru Çözüm / Şık
5 I. ve II. cümle ilişkisi (bilinçli tüketici, market ürünü) - I. cümlede neden: Bilinçli tüketim.
- II. cümlede sonuç/örnek: Gezen tavuk yumurtası.
- Aynı temayı örneklepekiştirme.
Genellikle “İlki genel ilke, ikincisi somut örnek” diyen şık (D) veya (E).
6 Teknoloji ve iç dünyaya dönme (dikkat dağınıklığı) - Metin: “Teknolojiden uzak durarak kendine dönmek.”
- Hangisi bu fikirle çelişir?
“Teknolojik cihazdan uzaklaşmak gereksizdir, daha çok cihaz daha iyidir” gibi bir şık genelde yanlıştır.
7 Guguk kuşu parçası (parazit, yumurtasını başka yuvaya bırakma) - (I) Beslenme ve temel tanım.
- (II) Yumurtlama biçimi (renk taklidi).
- (III, IV, V) Genellikle davranış detayları.
Doğru şık: “(I) cümle guguk kuşunun genel özelliklerinden söz eder, (II) cümle yavru bırakma yöntemine değinir” vb.
8 Güvercinlerin geri dönüş rotası - Paragraflarda posta güvercinlerinin yön bulma kabiliyeti.
- Farklı araştırma ve bulgular.
Seçeneklerde “her paragrafta farklı teori” veya “bir paragrafta metod tanıtılıp diğerinde örnek verildi” şeklinde bir ifadeyle eşleşir.

6. Özet ve Son Değerlendirme

• 5. Soru: İki cümle arasında neden-sonuç ve somut örnek ilişkisi vardır. Birinci cümle, bilinçli tüketimle şirketlerin tutum değiştirmesi gerektiğinden söz ederken, ikinci cümle bunun somut bir yansımasını (gezen yumurta, canlılara saygılı üretim) vurgular.
  • 6. Soru: Teknolojiden bir nebze arınmanın insanın kendine dönmesini sağladığı düşüncesiyle çelişen şık, “Teknolojiyi kesintisiz kullanmak yararlıdır” gibi bir iddia olmalıdır.
  • 7. Soru: Guguk kuşu paragrafında, her cümlede kuşun farklı bir özelliği ele alınıyor. Sorularda genellikle “(I) cümlede beslenme ve yaşam alanı, (II) cümlede yumurta bırakma stili, (III) ve (IV) cümlede yavrunun başka kuşları yuvadan atması, (V) cümlede bu durumun incelenmesi” gibi bir dizi mantık aranır. Yanlış veya doğru olanı, cümlelerin işleviyle ilgili şıkkı inceleyerek tespit ederiz.
  • 8. Soru: Güvercinlerin olağanüstü navigasyon becerisi üzerine farklı paragraflarda farklı açıklamalar (manyetik alan, güneş, koku vb.) ya da tek bir yöntemin ilerleyen cümlelerde örneklendiği anlatılır. Doğru cevap, numaralanmış cümlelerin içeriğini doğru özetleyen veya onların birbirine eklemlenme biçimini doğru açıklayan şıktır.

Bu tür sorularda temel strateji, önce metni veya cümleleri detaylı okuyup her cümlenin işlevini, aralarındaki anlam ilişkisini belirlemek; ardından seçenekleri tek tek inceleyerek yanlış/çelişik ifadeleri elemektir. Metinde paragrafın bütün sistemi, genellikle bir mantık sırasına göre işlenir: Tanım → Örnekler → Açıklama → Sonuç veya İstisnalar.

Umarım ayrıntılar yardımcı olur ve benzer soruları çözerken hangi mantık sıralamasını izleyeceğinize dair fikir verir. Başarılar dilerim!

@Babapuro