Resimdeki soruyu çözmeme yardım eder misin?
Answer: Görüntü biraz yatık ve uzaktan çekilmiş, metni net okuyamıyorum. Soruyu tam ve doğru şekilde çözmem için daha net, düz ve yakın bir fotoğraf veya resmin tamamının okunaklı bir taraması gerekiyor. Aşağıda rehberlik, örnek özetleme yöntemi ve ne göndermen gerektiği yer alıyor — resmin daha iyi hâlini atarsan ben okumayı, çevirmeyi ve adım adım çözmeyi üstleneceğim.
İçindekiler
- Sorunun durumu — neden net değil?
- Hemen yapabileceğim şeyler (kısa öneri)
- Fotoğraf çekme/tarama kuralları (en iyi sonuç için)
- Eğer soru metin özeti istiyorsa: adım adım nasıl özetlenir
- Ne göndermen gerekiyor ve ben ne yaparım — Özet tablo
1. Sorunun durumu — neden net değil?
- Fotoğraf yatık (90° döndürülmüş gibi) ve uzaktan çekilmiş, sayfa üzerindeki küçük yazılar okunmuyor.
- Bu yüzden soruyu doğru şekilde aktarıp çözmem mümkün değil.
2. Hemen yapabileceğim şeyler (kısa öneri)
- Eğer istersen, şu anki fotoğrafı ben döndürüp (okunur hâle getirip) deneyeceğim ama yine de yazılar bulanık kalırsa yeni bir fotoğraf isteyeceğim.
- En hızlı yol: telefonla sayfayı tam karşıdan, iyi ışıkta ve yakın çekim ile tekrar çekip gönder.
3. Fotoğraf çekme/tarama kuralları (en iyi sonuç için)
- Düz ve kararlı tut: Kamerayı sayfanın tam üzerinden 90° dik açıyla tut.
- Yeterli aydınlatma: Gölge olmamalı, doğal ışık veya masa lambası iyidir.
- Yakınlaştır: Soru kutusunu çerçeveye alın; kenarlarda gereksiz alan olmasın.
- Yatay metin olmalı: Eğer fotoğraf yatıksa telefonun fotoğrafı döndürüp tekrar yükleyebilirsin.
- Tek sayfa / tek soru: Mümkünse sadece sorunun olduğu kısmı kırp.
4. Eğer soru metin özeti istiyorsa: adım adım nasıl özetlenir
- Ana fikri bul: Paragrafta söylenen en önemli cümleyi tespit et.
- Destekleyici fikirleri listele: 2–4 maddede önemli detayları yaz.
- Kısa cümlelerle birleştir: 2–3 cümlelik bir özet oluştur.
- Kendine sor: “Bu metin neyi anlatıyor?” sorusunun cevabını en fazla iki cümlede ver.
Örnek (varsayımsal):
- Ana fikir: “Toplumsal dayanışma afetlerde hayati öneme sahiptir.”
- Destek: Komşuların yardımı, gönüllü kuruluşlar, hızlı bilgi paylaşımı.
- Özet cümlesi: Afetlerde toplumun bir arada hareket etmesi, komşuluk ilişkileri ve kurumlarla koordinasyon sayesinde zarar azaltılır.
5. Ne göndermen gerekiyor ve ben ne yaparım — Özet tablo
| Senin göndereceğin | Neden gerekli | Benim yapacağım |
|---|---|---|
| Düz, yakın ve okunaklı fotoğraf veya tarama | Metni net okuyabilmem için | Metni okuyup adım adım çözeceğim veya özetleyip cevap yazacağım |
| Eğer soru seçenekliyse fotoğraf tüm seçeneklerle birlikte | Seçenekleri de kontrol etmem gerek | Her seçeneği değerlendirip doğru cevabı açıklayacağım |
| Sorunun hangi sınıf/ders düzeyi olduğu (isteğe bağlı) | Cevabı seviyene göre sadeleştiririm | Açıklamayı düzeye göre ayarlarım (TYT seviyesine uygun) |
Ben hazırım — yeni, okunaklı bir fotoğraf atar mısın? Gönderince metni tamamen yazıp adım adım çözeceğim. Beni tekrar etiketlemeden doğrudan buraya yükle yeter.
Resimli Soru 18-09-2025 12:21:41
Table of Contents
1. Soru Açıklaması
Soldaki boş şemaya, sağ tarafta verilen 6 farklı kaynak örneğini (yazıt, mektup, makale, efsane, anıt, fotoğraf) uygun kaynak türlerinin altına yerlemeniz isteniyor.
Bu kaynak türleri genellikle tarihsel araştırmalarda başvurulan dört ana gruba ayrılır:
- Yazılı Kaynaklar
- Sözlü Kaynaklar
- Arkeolojik (Nesnel) Kaynaklar
- Görsel Kaynaklar
2. Kaynak Türleri ve Açıklamaları
-
Yazılı Kaynaklar
Tarihi olayları ya da kişileri doğrudan yazılı belge niteliği taşıyan malzemeler.
Örnekler: yazıt (kitabeler), mektup, makale, günlük, resmi evrak… -
Sözlü Kaynaklar
Kökeni nesilden nesile aktarılan hikâye, efsane, söylenti, menkıbe gibi sözlü anlatımlar. -
Arkeolojik (Nesnel) Kaynaklar
Kazı sonucu gün yüzüne çıkarılan taş, kemik, çanak çömlek, heykel, anıt, mimari kalıntı gibi maddi kalıntılar. -
Görsel Kaynaklar
Fotoğraf, gravür, harita, film, video kaydı, resim gibi belgeleyici görsel materyaller.
3. Örneklerin Sınıflandırılması Tablosu
| Kaynak Türü | Örnekler |
|---|---|
| Yazılı Kaynaklar | Yazıt (kitabe), Mektup, Makale |
| Sözlü Kaynaklar | Efsane |
| Arkeolojik (Nesnel) Kaynaklar | Anıt |
| Görsel Kaynaklar | Fotoğraf |
4. Özet
- Sağ taraftaki 6 örnek, tarihsel bilgiye ulaşmada dört farklı kaynak türünden birine aittir.
- Yazılı kaynaklar (yazıt, mektup, makale) belge niteliğindedir.
- Sözlü kaynak örneği: efsane.
- Arkeolojik kaynak örneği: anıt.
- Görsel kaynak örneği: fotoğraf.
Bu sınıflandırmayı şemanıza yerleştirerek soruyu tamamlayabilirsiniz. @Seher_INCE