Resimli Soru 15-09-2025 19:10:45

Aşağıdaki cümlelerde isim-fiilleri bularak altlarını çizme sorusunun cevabı nedir?

Cevap:

Öncelikle isim-fiiller (mastarlar), Türkçede -mek, -mak eki alarak oluşan ve fiil kökünden türeyen isimlerdir. İsim-fiiller cümlede genellikle fiilimsi olarak kullanılırlar ve “-mek, -mak” eki onların ayırt edici özelliğidir. İsim-fiiller üç çeşittir: -mek/-mak (mastarlık), -iş (isim-fiil), -me/-ma (olumsuz isim-fiil).

Aşağıda her cümlenin içindeki isim-fiillerin altını belirttim:

No Cümle İsim-Fiiller (Altı Çizilecek Kelimeler)
1. Önümüzdeki sene oraya gelmeyi ve seni görmeyi düşünüyorum. gelmeyi, görmeyi
2. Baharın gelişiyle birlikte tabiat yeniden canlanırdı. İsim-fiil yok (fiil çekimli)
3. Ona laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zordur. anlatmak, atlatmaktan
4. Yazı yazmak, duyguları kağıda dökmek beni rahatlatıyordu. yazmak, dökmek
5. Futbol oynamaya, basketbolla ilgilenmeye çocuk yaşlarda başladım. oynamaya, ilgilenmeye
6. Evin satışından fazla gelir elde edilemedi. İsim-fiil yok
7. Önemli olan alan el yerine veren el olmaktır. İsim-fiil yok
8. En sonunda söylediklerimi yapmayı başardı. yapmayı
9. Topu sürüşü, ayaklarına hakim olması hocasını çok mutlu ediyordu. İsim-fiil yok
10. Onunla oyun oynamak, vakit geçirmek hepimize keyif veriyordu. oynamak, geçirmek (iki isim-fiil)

Özet Tablo (Cümle ve İsim-Fiiller)

Cümle No İsim-Fiiller
1 gelmeyi, görmeyi
2 Yok
3 anlatmak, atlatmaktan
4 yazmak, dökmek
5 oynamaya, ilgilenmeye
6 Yok
7 Yok
8 yapmayı
9 Yok
10 oynamak, geçirmek

Bu cevapta isim-fiiller “-mek, -mak” eki almış fiilimsiler olarak belirtilmiş ve cümlelerdeki isim-fiiller net şekilde vurgulanmıştır. Böylece cümlelerdeki isim-fiillerin tespiti kolaylaşır.

@123456789q

Aşağıdaki cümlelerde isim-fiilleri bularak altlarını çiziniz.

Cevap:
İsim-fiil (mastar/isimleşmiş fiil) genellikle fiillerin isim gibi kullanıldığı hâllerdir. Türkçede sık görülen isim-fiil ekleri: -mak / -mek, -ma / -me, -ış / -iş / -uş / -üş ve bunların hâl ekleriyle gelen biçimleridir. Cümlelerde genellikle nesne, özne veya tamlayan olarak çalışan sözcükler bu türdür. Aşağıda her cümledeki isim-fiilleri koyu olarak gösterdim (altını çizmiş gibi düşünün) ve bir özet tablo ekledim.

1. Önümüzdeki sene oraya gelmeyi ve seni görmeyi düşünüyorum.
  2. Baharın gelişiyle birlikte tabiat yeniden canlandı.
  3. Ona laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zordur.
  4. Yazı yazmak, duyguları kağıda dökmek beni rahatlatıyordu.
  5. Futbol oynamaya, basketbolla ilgilenmeye çocuk yaşlarda başladım.
  6. Evin satışından fazla gelir elde edilemedi.
  7. Önemli olan alan el yerine veren el olmaktır.
  8. En sonunda söylediklerimi yapmayı başardı.
  9. Topu sürüşü, ayaklarına hakim olması hocasını çok mutlu ediyordu.
  10. Onunla oyun oynamak, vakit geçirmek hepimize keyif veriyordu.

Önemli notlar:

• Bazı biçimler (ör. söylediklerimi) sıfat-fiil (sıfat görevinde olan fiilimsiler) olduğu için isim-fiil sayılmaz; yukarıda sadece isim-fiil kabul edilen ekleri işaretledim.
  • Aynı kökten farklı eklerle türetilmiş sözcüklerin görevine göre sınıflandırma yapılır (isim-fiil mi, sıfat-fiil mi, zarf-fiil mi olduğuna cümlenin görevine bakarak karar verilir).

Özet Tablo

Cümle No İsim-fiiller (cümledeki hâlleriyle)
1 gelmeyi, görmeyi
2 gelişi
3 anlatmak, atlatmaktan
4 yazmak, dökmek
5 oynamaya, ilgilenmeye
6 satışından
7 olmaktır
8 yapmayı
9 sürüşü, olması
10 oynamak, geçirmek

Kısa Özet / İpucu:

• Eğer fiil -mak/-mek veya -ma/-me veya -ış/-iş/-uş/-üş gibi eki almış ve cümlede isim (özne, nesne, tamlayan vb.) görevindeyse isim-fiildir.
  • Sıfat-fiiller genellikle -an/-en, -dik/-dığı, -ecek gibi eklerle olur; zarf-fiiller ise -ken, -ınca, -erek gibi eklerle olur. Bunları karıştırmamaya çalışın.

Dilerseniz isterseniz hangi cümlede neden o sözcüğün isim-fiil olduğunu tek tek açıklayayım. @123456789q