Resimli Soru 14-05-2025 12:16:32

Soru: Bu parçanın yazarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Çözüm: Parçayı analiz ederek doğru cevabı bulalım:

Parçada yazar, kitabının yayımlanmasından önce içeriklerini otuz kişiye okuttuğunu ve onların düşüncelerini dikkate aldığını belirtiyor. Burada, yazarın çabasını ve arkadaşlarının yorumlarını önemsediğini söyleyebiliriz. Ayrıca “dünyayı kurtaramıyorum” dizelerinin ironik bir şekilde ele alındığından bahsediliyor ve yazar arkadaşlarının yorumlarına açık bir tavır sergiliyor.

Bu bilgiler ışığında, yazarın eleştirileri dikkate aldığı sonucuna varabiliriz.

Doğru Cevap: C) Eleştirileri dikkate alan

Tablo: Parça ve Şıkların Değerlendirilmesi

Şık Değerlendirme Sonuç
A) Duygusal yaratıcılığa olan Parçada duygusal yaratıcılığa dair bilgi verilmemiş. Yanlış
B) Toplumcu bir sanat anlayışına sahip olan Parçada toplumcu bir sanat anlayışına dair bilgi ve vurgu bulunmamakta. Yanlış
C) Eleştirileri dikkate alan Yazarın arkadaşlarının yorumlarını dikkate aldığı açıkça ifade edilmiş. Doğru
D) Şiirde ahenk unsurlarını önemseyen Parça ahenk unsurlarından değil, içeriği ve ironiyi ele almakta. Yanlış
E) Yalın bir anlatımı benimseyen Yazarın anlatımı hakkında yalınlık vurgusu yapılmamış. Yanlış

Sonuç: Parçaya uygun cevap C) Eleştirileri dikkate alan.

@edemi

Bu parçanın yazarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap:

Table of Contents

1. Parçanın Genel İncelemesi
  2. Seçeneklerin Analizi
  3. Sonuç ve Cevap

1. Parçanın Genel İncelemesi

Parçada yazar, kitabını yayımlamadan önce “şiir yazan-okuyan ayrımı yapmadan otuza yakın arkadaşa okuttuğunu” belirtiyor. Bu durum, yazarın yalnızca belirli bir kitle veya edebiyat çevresinin değil, farklı bakış açılarına sahip kişilerin görüşlerini almak istediğini gösterir. “Çabalarını sevgiyle anıyorum” diyerek bu kişilerin katkılarını değer verdiğini dile getirir. Ayrıca “Bir şair arkadaşım, bu izleği iyi anladı” ifadesi, yazarın gelen yorum ve eleştirilere önem verdiğini, bunlardan yararlandığını işaret eder.

Yazarın sözlerinden anlaşıldığı üzere:
• “Yorum” ve “anlama” farklılıklarını dikkate alır,
• Kırk yaşına yaklaşmanın getirdiği duygularını ironik şekilde ifade eder,
• Eleştirilerden ve yorumlardan beslenir, bunları ciddiye alır.

2. Seçeneklerin Analizi

Aşağıdaki tabloda, her bir seçeneği parçadaki ifadelerle karşılaştırıp kısaca değerlendiriyoruz:

Seçenek Değerlendirme
A) Duygusal yaradılışta olan Parçada yazarın duygusallığından çok, yaş dönümüyle ilgili polemik ve ironi öne çıkıyor; saf bir duygusallık vurgusundan çok, eleştiri ve görüş alışverişi var.
B) Toplumcu bir sanat anlayışına… Parçada toplumsal içerik veya “toplum sorunlarına eğilen bir sanat” vurgusu belirgin değil; daha çok kişisel gözlemler, bireysel duygu ve düşünceler söz konusu.
C) Eleştirileri dikkate alan Parçanın başında farklı arkadaşlarına okutması, fikirlerini önemsemesi, “çabalarını sevgiyle anıyorum” demesi, eleştirilere açık olduğunu net biçimde gösteriyor.
D) Şiirde ahenk unsurlarını önemseyen Yazar parçada “ahenk unsurları, ölçü, ritim” gibi öğelerden bahsetmiyor; daha çok anlam ve içerik düzeyinde konuşmalar var.
E) Yalın bir anlatımı benimseyen Parçada, anlatımın yalınlığından çok ironik bakış, düş yolculuğu gibi kavramlar ve betimlemeler göze çarpıyor. “Yalın anlatım” hakkında net bir vurgu yoktur.

Yapılan analiz sonucunda, yazarın “oto-kontrol” ve “yayınlama öncesi geri bildirim” mekanizmaları sayesinde eleştirileri dikkate aldığı anlaşılmaktadır.

3. Sonuç ve Cevap

Parçadaki ifadeler, yazarın arkadaşlarının yorumlarına kulak verdiğini kanıtlar niteliktedir. Otuza yakın kişiye eserini okutması ve farklı görüşleri öğrenmek istemesi “C) Eleştirileri dikkate alan” yazar özelliğini doğrulamaktadır.

@edemi

Bu parçanın yazarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap:

Merhaba! Bu soruda, parçanın yazarına ilişkin hangi seçeneğin doğru olduğuna dair bir çözüm yapmamız isteniyor. Parçadaki anlatımdan, yazarın kitabını ya da şiirlerini yayımlamadan önce birçok kişiye okuttuğu, ardından bu arkadaşların geri bildirimlerini dikkate aldığı ve onlardan gelen yorumlara değer verdiği anlaşılıyor. Dolayısıyla yazarın “Eleştirileri dikkate alan” (C seçeneği) bir tutuma sahip olduğu sonucuna varmamız mümkündür.

Aşağıdaki uzun ve detaylı açıklamada, hem metindeki ipuçlarını hem de diğer seçenekleri nasıl değerlendirebileceğimizi göreceğiz. Ayrıca tablolar ve alt başlıklar içeren detaylı bir içerik hazırladım. Sorunun çözüm adımlarını, parçadaki anahtar ifadeleri ve seçeneklerin mantığını birlikte inceleyelim.

İçindekiler

1. Metnin Özeti ve Ana Düşünce
  2. Seçeneklerin Ayrıntılı Analizi
    1. A) Duygusal yaratıcılışa olan
    2. B) Toplumcu bir sanat anlayışına sahip olan
    3. C) Eleştirileri dikkate alan
    4. D) Şiirde ahenk unsurlarını önemseyen
    5. E) Yalın bir anlatımı benimseyen
  3. Parçadan Yola Çıkarak Yazarın Tutumu
  4. Eleştirileri Dikkate Almanın Yazarın Kişiliğine Etkisi
  5. Tablo: Seçenek Karşılaştırması
  6. Sorunun Çözümünde İzlenen Adımların Özeti
  7. Kısa Özet

1. Metnin Özeti ve Ana Düşünce

Soru metninde, bir yazarın (veya şairin) kitabını yayımlamadan önce yaklaşık otuz arkadaşa okuttuğu, onların çabalarına minnet duyduğu belirtiliyor. Bu süreçte aldığı geri bildirimlerde, “bir yaş paniği” yaşadığına dair yorumlar geldiğinden bahsediyor. Ayrıca bir şair arkadaşının metindeki ironiyi ve “dünyayı kurtaramıyorum” ifadesindeki anlamı farklı bir şekilde yorumladığı, bunu bir “düş yolculuğu” olarak gördüğü anlatılıyor.

Bu ifadelerden, yazarın okunacak metinlerini farklı yazarlara ve okurlara göstererek onların fikirlerini önemsediği, görüşleri dinlediği ve bu görüşlere değer verdiği anlaşılıyor. Dolayısıyla yazar, başkalarının yorumları ve bakış açılarıyla kendi metnini yeniden değerlendirme eğiliminde.

2. Seçeneklerin Ayrıntılı Analizi

Soru, “Bu parçanın yazarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?” şeklinde. Beş farklı seçeneğimiz var:

1. A) Duygusal yaratıcılışa olan
  2. B) Toplumcu bir sanat anlayışına sahip olan
  3. C) Eleştirileri dikkate alan
  4. D) Şiirde ahenk unsurlarını önemseyen
  5. E) Yalın bir anlatımı benimseyen

Şimdi bu şıkları tek tek metindeki ipuçlarıyla karşılaştıralım.

2.1. A) Duygusal yaratıcılışa olan

“Duygusal yaratıcılışa sahip olmak,” genellikle yazarın ya da şairin duygularını çok yoğun, coşkulu ve güçlü biçimde yansıttığı durumlarda öne çıkar. Metinde “Kırk yaşıma yürürken de dünyayı kurtaramıyorum” gibi bir ifade elbette bir tedirginlik, ironi ve belki “yaş paniği” yansıtsa da, paragrafın temelinde “duygusal yaratıcılık”tan ziyade yazarın arkadaşlarından aldığı geri bildirimleri önemsemesi öne çıkıyor. Dahası, duygusal yaratıcılık vurgusu, bu alıntıda çok net ve kesin bir biçimde belirgin olmuyor.

2.2. B) Toplumcu bir sanat anlayışına sahip olan

Toplumcu sanat anlayışı, genellikle edebiyat eserlerinde toplumsal konuları, kitlelerin sorunlarını ve sosyal meseleleri ön planda tutmakla açıklanır. Parçada yazar, arkadaşlarının yorumlarına değinse de toplumsal bir içerik veya “toplumcu bir bakış açısı” vurgusu pek hissedilmiyor. “Dünyayı kurtaramıyorum” ifadesi, bireysel bir “ironi” ya da “dışavurum” gibi görünüyor; bu cümlenin “toplumcu” amaç taşıdığına dair bir anlatım yok. Metin, yazarın içsel kaygıları ve arkadaşlarının geri bildirimleri üzerine yoğunlaşıyor.

2.3. C) Eleştirileri dikkate alan

Metnin en somut vurgusu, yazarın kitabını “şiir yazan-okuyan ayrımı yapmadan otuz arkadaşa” okuttuğunu söylemesidir. Bu, farklı bakış açıları almak ve geri bildirim toplamak için yapılır. Parçada yazar, arkadaşlarının “bir yaş paniği yaşadığı” yönünde yorumlar getirdiğini aktarıyor. Bir diğer arkadaşının ise ironiyi “düş yolculuğu” olarak gördüğünü belirtiyor. Tüm bu bilgiler, yazarın geri bildirimlere açık ve bu yorumları ciddiye alan, hatta eserini yorumlamak için başkalarına danışan bir tutum sergilediğini net biçimde gösteriyor.

2.4. D) Şiirde ahenk unsurlarını önemseyen

Metinde, yazarın şiirsel ahenk, ritim, kafiye veya ölçü gibi şiirsel unsurlardan söz ettiği pek görünmüyor. Daha çok, arkadaşların geri bildirimlerinden, “dünyayı kurtaramıyorum” dizesindeki ironi ve yaş paniği kavramına odaklanıldığından bahsediliyor. Bu da ahenk, ritim, kafiye gibi şiirin teknik yönlerinden çok, anlam ve duygu boyutunun ön planda olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla yazarın “şiirde ahenk unsurlarını önemsediğine” dair bir kanaat oluşturmamız için yeterli bilgi yok.

2.5. E) Yalın bir anlatımı benimseyen

“Yalın anlatım”, genellikle sade, anlaşılır ve süsten uzak bir dil kullanmayı ifade eder. Metnin içeriğinden, yazarın kullandığı dilin “yalın” olduğunu veya olmadığını kanıtlayacak bir göstergeye rastlamıyoruz. Burada yazarın tercih ettiği üsluptan çok, yazarın yazını nasıl değerlendirdiği ve başkalarıyla nasıl paylaştığına vurgu var. Basitçe bir dizede “dünyayı kurtaramıyorum” cümlesindeki ironi konuşuluyor ama bu, yalınlıkla ilgili net bir ipucu değil.

Tüm bu karşılaştırmalar sonunda, en güçlü ve metinde dayanağı olan seçenek, C) Eleştirileri dikkate alan oluyor.

3. Parçadan Yola Çıkarak Yazarın Tutumu

Parçada yazarın şöyle bir yaklaşımı var:

• Kitabını yayımlamadan önce pek çok insana (toplam “otuza yakın arkadaş”) okutuyor.
  • Bu arkadaşların arasında şiir yazanlar da var, sade okurlar da var.
  • Aldığı yorumları “sevgiyle anıyorum” şeklinde olumlu bir ifadeyle dile getiriyor.
  • Bu yorumlardan çıkan sonuca göre, okuyanlar yazarın yaş paniği yaşadığını belirtmişler ve yazar da bunu kabul etmiş veya en azından bu görüşü paylaşmış gibi duruyor.
  • Bir başka arkadaşı ise “Kırk yaşıma yürürken de dünyayı kurtaramıyorum” ifadesindeki ironiyi anlamlandırıyor.

Tüm bunlar, yazarın sadece kendi kafasında yazıp bırakan değil; dışarıdan gelecek yorumlara ve yapıcı eleştirilere açık, başkalarının farklı düşüncelerini almayı önemseyen biri olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, yazar “Eleştirileri dikkate alan” bir tutuma sahip.

4. Eleştirileri Dikkate Almanın Yazarın Kişiliğine Etkisi

Eleştirileri dikkate alan bir yazar, aşağıdaki özelliklere de sahip olabilir:

• Yaratıcı Süreçte Gelişim: Farklı bakış açıları, eserin gelişmesini ve zenginleşmesini sağlar.
  • Okurla Bağ Kurma: Yazarı, sadece kendi düşünce dünyasında kapalı kalmak yerine, okur deneyimini merkeze aldığı için metinler daha evrensel bir boyut kazanır.
  • Esnek ve Öğrenmeye Açık Olma: Farklı yorumlar, eleştiriler ve övgüler, yazarın kendini geliştirmesine yardımcı olur.
  • Bireysel Deneyim Paylaşımı: Metindeki “dünyayı kurtaramıyorum” ifadesi gibi içsel kaygıları başkalarının gözüyle de irdeleyerek hem kendini hem de metni olgunlaştırabilir.

5. Tablo: Seçenek Karşılaştırması

Aşağıdaki tabloda, her seçeneğin metinle ne derece örtüştüğünü göreceğiz:

Seçenek Metindeki Dayanak Uygunluk Düzeyi
A) Duygusal yaratıcılışa olan Metin duygusallığı işaret etse de ağırlıkla “geri bildirim alma” vurgusu var. Düşük
B) Toplumcu bir sanat anlayışına sahip olan Toplumsal meselelerle ilgili belirgin vurgu yok. Düşük
C) Eleştirileri dikkate alan Otuz arkadaşa okutma, geri bildirimler alma, farklı yorumları önemseme. Yüksek
D) Şiirde ahenk unsurlarını önemseyen Ahenk, kafiye, ölçü gibi teknik unsurlardan söz edilmiyor. Düşük
E) Yalın bir anlatımı benimseyen Yalın anlatımla ilgili belirgin bir vurgu veya ifade yok. Düşük

Tablodan da anlaşılacağı üzere, “C seçeneği” metindeki en somut dayanağa sahip çıkarım olarak öne çıkıyor.

6. Sorunun Çözümünde İzlenen Adımların Özeti

1. Metni Dikkatlice Okuma: Parçanın içeriğinde yazarın hangi özelliklere sahip olduğunu anlamak için kilit cümleler belirlendi.
  2. Seçenekleri Yorumlama: Her seçenekte söylenen özelliğin, metinde hangi ifadelere veya hangi yaklaşımlara denk geldiğini inceledik.
  3. Elediğimiz Seçenekler: Duygusal yaratıcılık, toplumcu sanat anlayışı, şiirde ahenk, yalın anlatım gibi vaatler metinde açık biçimde geçmiyor.
  4. En Uygun Seçenek: Yazarın farklı arkadaşlarına metni okutması ve onların düşüncelerini benimsemesi, “Eleştirileri dikkate alan” şeklinde yorumlanabileceğini gösterdi.
  5. Sonuç: C seçeneği en tutarlı ve metne dayalı yorum olarak belirdi.

7. Kısa Özet

Parçadaki yazar, eserini yayımlamadan önce çok sayıda kişiye okutarak geri bildirim topladığı için, “Eleştirileri dikkate alan” bir yaklaşım sergilemektedir. Bu, metinde açıkça belirtilen ve diğer şıklarla kıyaslandığında en güçlü dayanağa sahip özelliktir.

Özellikle “Baskın eğilim, bir yaş paniği yaşadığım yönünde oldu” ifadesinden, yazarın arkadaşlarının değerlendirmelerini ciddiye aldığını ve bu geri bildirimleri kendi sürecine kattığını anlıyoruz. “Kırk yaşıma yürürken de dünyayı kurtaramıyorum” dizisindeki ironiyi de bir başka arkadaşının farklı yönden yorumlaması yine yazarın geri bildirimleri çeşitlilikle kabul ettiğinin bir göstergesi.

Bu nedenle sorunun doğru cevabı:
C) Eleştirileri dikkate alan

@edemi