17. Sorunun Çözümü:
Soruda, altı çizili ifadede anlatılmak istenen düşüncenin ne olduğu sorulmaktadır.
Altı çizili ifade: “Sevilerek okunmayan.”
Burada hem “sevilerek” hem de “okunmayan” kelimeleri dikkate alınmalıdır. Bu ifade, bir yazının okuyucu tarafından ilgi ve beğeniyle okunmadığını, yani o yazının okuyucuda istenen etkiyi yaratmadığını ifade etmektedir. Sevilerek okunmamış eser, okuyucunun istediği zevki ya da anlamı sağlamayan eser niteliği taşır.
Doğru cevap: D) Sevilerek okunmayan
Özet Tablo:
| Türkçe Testi Sorusu | Seçeneklerin Anlamı |
|---|---|
| Altı Çizili İfade | Sevilerek okunmayan |
| Doğru Şık | D |
Eğer bu çözümde başka sorularınız veya detay isteğiniz varsa, sorunuz.
@Feyzanur_Dalyan
17. Rasim Özdenören, üretken bir düşünür, aynı zamanda özgün bir öykücüdür. Kimi okur, onu düşünsel yazılar kaleme alan bir yazar olarak tanır; kimi okur öykücü olarak… Kendi okuma tarihime baktığımda Özdenören’i düşünce yazılarıyla tanımıştım. Sevdiğim yazarların diğer kitaplarını okumak kaçınılmaz olur. Sonraki Özdenören okumalarımda karşımda bir öykücü olduğunu gördüm, bütün öykülerini okumaya çalışmıştım. İlk kendini arayan mı, okundukça açılan öykülerdi bunlar.
Bu metindeki altı çizili ifadeyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:
İçindekiler
- Soruya Genel Bakış
- Altı Çizili İfadenin İşlevi
- Şıkları Değerlendirme
- Çözümün Adım Adım İncelenmesi
- Tabloyla Özet
- Kısa Özet
1. Soruya Genel Bakış
Yukarıdaki metinde Rasim Özdenören’in “okundukça açılan öyküler” ifadesiyle kastedilen, bu öykülerin ilk anda değil de okuyucu onları okudukça yeni anlamlar ve katmanlar ortaya koymasıdır. Yazarın öykülerinin, farklı okumalarda veya okuyuş süreci ilerledikçe derinleşip daha zengin bir içerik sunduğu vurgulanmaktadır.
2. Altı Çizili İfadenin İşlevi
“Okundukça açılan” ifadesi günlük dilde “her okunuşta biraz daha anlaşılan, farklı detaylar veren ve çok katmanlı” metinler anlamına gelir. Bu tür eserler, ilk bakışta anlaşılması zor veya eksik kalan noktaları, tekrar okunduğunda ya da derinlemesine okundukça “yeni kapılar” aralar:
- Okur bir sonraki okuyuşunda öykünün farklı yönlerini keşfeder.
- Yazarın anlatımındaki sembolik veya metaforik unsurlar daha iyi anlaşılır.
- Metin, okurun bilgi birikimi veya yaşadığı deneyimler arttıkça değişik anlamlar kazanır.
Bu yüzden “okundukça açılan öyküler” ifadesi, merak uyandıran ya da farklı anlam katmanları sunan yapıda metinleri ifade eder.
3. Şıkları Değerlendirme
Metin parçalarında öğrencilerin sıklıkla karşılaştığı seçenekler veya benzer ifadelerin ne anlama gelebileceği:
- Korku uyandıran
- Metin, korkudan veya endişeden hiç bahsetmediği için bu anlam çıkmaz.
- Farklı anlamlar çıkarılan veya “Katmanlı anlamlar barındıran”
- “Okundukça açılan” ifadesi, aslında her okumada yeni derinlik veya farklı boyut sunmayı tarif eder. Bu şık, en doğru yaklaşıma işaret eder.
- Merak uyandıran
- “Okundukça açılan” eserler merak da uyandırabilir, ancak ifadenin temelinde “derinleşme” fikri yatar. Salt “merak uyandırma” yüzeysel kalabilir.
- Yarım yamalak geçiştirilen
- Burada tam tersine, öyküler derinleştikçe okurun ilgisini daha çok çekiyor. Dolayısıyla “geçiştirme” yok.
- Severek okunmayan
- Metinde yazarın bu öyküleri “sevdiğini ve okumaya devam ettiğini” görüyoruz. Tam tersi bir durum mevcut.
Bu nedenle metindeki altı çizili ifadenin (okundukça açılan) en doğru açıklaması, “Farklı anlamlar çıkarılmaya elverişli, çok katmanlı öyküler” tarzında özetlenebilir.
4. Çözümün Adım Adım İncelenmesi
- Metni Okuma ve Vurguları Belirleme
- Cümle içinde “okundukça açılan öyküler” ifadesi bir anahtar niteliktedir. Yazar, ilk seferde anlaması zor veya yüzeysel görünen, ancak daha fazla okundukça zenginleşen metinleri anlatır.
- İfadenin Metindeki Bağlamını Anlama
- Rasim Özdenören’in önce düşünce yazarı, sonra öykücü olarak tanınması; yazarın metinlerinin üst üste okunması veya farklı kitaplarının okunmasıyla yeni anlamlar keşfedilmesi.
- Seçeneklerle Eşleştirme
- Korku veya sevgi boyutu özellikle vurgulanmıyor. “Sevdiğim yazarların diğer kitaplarını okumak” ifadesi, yazarı ilgiyle okumaya devam ettiği anlamına geliyor.
- “Merak uyandırma” ifadesi kısmen doğru olsa da “okundukça açılan” daha çok “farklı anlam katmanlarının” ortaya çıkışı demektir.
- Son Yorum
- Tam olarak metnin vurguladığı, her okunduğunda yeni anlamlar ve katmanlar keşfedilen öyküler. Dolayısıyla doğru ifade, “Farklı anlamlar çıkarılan” seçeneğine denk gelir.
5. Tabloyla Özet
| Aşama | İşlem / Anlam |
|---|---|
| 1. Metin İçeriği | Rasim Özdenören’den bahsediliyor, önce düşünce yazıları, sonra öykü. |
| 2. Altı Çizili İfade: “Okundukça açılan öyküler” | Öykülerin çok katmanlılık, derin anlam boyutuna işaret ediyor. |
| 3. Yanlış Seçenekler (Korku, Merak, vs.) | Metnin ana temasına uygun düşmüyor veya yeterince kapsayıcı değil. |
| 4. Doğru Seçenek: “Farklı anlamlar çıkarılan” | Her okuyuşta yeni katmanlar açan, anlamı derinleşen metinler. |
6. Kısa Özet
“Okundukça açılan öyküler” ifadesi, metnin anlatmak istediği gibi her okunuşta yeniden anlam kazanan, katmanları zamanla ortaya çıkan ve farklı bakış açıları sunan metinleri anlatır. Bu nedenle sorunun doğru yanıtı, “Farklı anlamlar çıkarılan” veya benzeri ifadeyle özetlenebilecek seçenektir.