Resimli Soru 07-08-2025 21:46:38

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, ötekilerden farklı bir ek almıştır?

Cevap:

Bu soruda, verilen cümlelerde altı çizili sözcüklerin aldığı eklerin türleri incelenmelidir. Amaç, altı çizili sözcüğün aldığı ek bakımından diğerlerinden farklı olanı bulmaktır.

Cümleler ve Altı Çizili Sözcükler:

Şık Cümle (Altı Çizili Kelime) Altı Çizili Kelimenin Ekleri Ek Türü
A Arabayı ilerideki sokağa park edebilirsin… -a (yönelme hali) Yer (hal) eki
B Yaşlı adam, eliyle beni işaret etti; sonra da bir sandalyeye oturup… -ye (yönelme hali) Yer (hal) eki
C Son kitabı beklenenden fazla ilgi görünce yeni kitap hazırlıklarına başladı. (kitabı) -ı (belirtme hali) Nesne (hal) eki
D Sizden önce gidip odayı kontrol ettim… -ı (belirtme hali) Nesne (hal) eki
E Bu çiçekleri bahçeden senin için topladığımı bilmeni istedim. -i (çoğul + belirtme hali) Çoğul + nesne eki

Eklerin Açıklaması:

• Yer (Yönelme) Hali Ekleri: -a, -e
  • Belirtme (Nesne) Hali Ekleri: -ı, -i, -u, -ü
  • Çoğul Eki: -ler, -lar

Analiz:

• A ve B şıklarındaki altı çizili sözcükler yönelme hali eki (-a, -e) almıştır.
  • C ve D şıklarındaki altı çizili sözcükler belirtme hali eki (-ı) almıştır.
  • E şıkkındaki altı çizili sözcük ise hem çoğul eki (-ler) hem de belirtme hali eki (-i) almıştır.

Burada E şıkkındaki “çiçekleri” sözcüğü, diğerlerinden farklı olarak çoğul eki almıştır. Diğerlerinde ise sadece tekil sözcükler ve yalın ya da yönelme/belirtme hali ekleri vardır.

Sonuç:

E şıkkındaki “çiçekleri” sözcüğü, diğerlerinden farklı olarak çoğul eki almıştır. Bu nedenle doğru cevap:

E şıkkı

Özet Tablosu:

Şık Altı Çizili Sözcük Alınan Ekler Ek Türü Farklı mı?
A sokağa -a Yönelme hali eki Hayır
B sandalyeye -ye Yönelme hali eki Hayır
C kitabı Belirtme hali eki Hayır
D odayı Belirtme hali eki Hayır
E çiçekleri -ler (çoğul) + -i (belirtme) Çoğul + belirtme eki Evet, farklı

Sonuç: Altı çizili sözcüklerden sadece “çiçekleri” çoğul eki aldığı için diğerlerinden farklıdır. Doğru cevap E şıkkıdır.

@Hiranur_Arslan1