Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, ötekilerden farklı bir ek almıştır?
Cevap:
Bu soruda, verilen cümlelerde altı çizili sözcüklerin aldığı eklerin türleri incelenmelidir. Amaç, altı çizili sözcüğün aldığı ek bakımından diğerlerinden farklı olanı bulmaktır.
Cümleler ve Altı Çizili Sözcükler:
| Şık | Cümle (Altı Çizili Kelime) | Altı Çizili Kelimenin Ekleri | Ek Türü |
|---|---|---|---|
| A | Arabayı ilerideki sokağa park edebilirsin… | -a (yönelme hali) | Yer (hal) eki |
| B | Yaşlı adam, eliyle beni işaret etti; sonra da bir sandalyeye oturup… | -ye (yönelme hali) | Yer (hal) eki |
| C | Son kitabı beklenenden fazla ilgi görünce yeni kitap hazırlıklarına başladı. (kitabı) | -ı (belirtme hali) | Nesne (hal) eki |
| D | Sizden önce gidip odayı kontrol ettim… | -ı (belirtme hali) | Nesne (hal) eki |
| E | Bu çiçekleri bahçeden senin için topladığımı bilmeni istedim. | -i (çoğul + belirtme hali) | Çoğul + nesne eki |
Eklerin Açıklaması:
- Yer (Yönelme) Hali Ekleri: -a, -e
- Belirtme (Nesne) Hali Ekleri: -ı, -i, -u, -ü
- Çoğul Eki: -ler, -lar
Analiz:
- A ve B şıklarındaki altı çizili sözcükler yönelme hali eki (-a, -e) almıştır.
- C ve D şıklarındaki altı çizili sözcükler belirtme hali eki (-ı) almıştır.
- E şıkkındaki altı çizili sözcük ise hem çoğul eki (-ler) hem de belirtme hali eki (-i) almıştır.
Burada E şıkkındaki “çiçekleri” sözcüğü, diğerlerinden farklı olarak çoğul eki almıştır. Diğerlerinde ise sadece tekil sözcükler ve yalın ya da yönelme/belirtme hali ekleri vardır.
Sonuç:
E şıkkındaki “çiçekleri” sözcüğü, diğerlerinden farklı olarak çoğul eki almıştır. Bu nedenle doğru cevap:
E şıkkı
Özet Tablosu:
| Şık | Altı Çizili Sözcük | Alınan Ekler | Ek Türü | Farklı mı? |
|---|---|---|---|---|
| A | sokağa | -a | Yönelme hali eki | Hayır |
| B | sandalyeye | -ye | Yönelme hali eki | Hayır |
| C | kitabı | -ı | Belirtme hali eki | Hayır |
| D | odayı | -ı | Belirtme hali eki | Hayır |
| E | çiçekleri | -ler (çoğul) + -i (belirtme) | Çoğul + belirtme eki | Evet, farklı |
Sonuç: Altı çizili sözcüklerden sadece “çiçekleri” çoğul eki aldığı için diğerlerinden farklıdır. Doğru cevap E şıkkıdır.