Resimli Soru 05-10-2025 15:00:41

Soru: Aşağıda bazı medya kanalları ve onların kullanımına dair bilgiler verilmiştir. Bunların tabloda bulacağımız alanların karşılarına yazalım.

:memo: Cevap:

Medya kanalları ve kullanımları verilmiş, bizden her medya kullanımının hangi medya türüne ait olduğunu ve özelliklerini yazmamız isteniyor. Aşağıda tablo halinde gerekli alanları doldurdum.

Medya Kanalı/Kullanımı Medya Türü Özelliği
Yakınında yer almasına rağmen dedesinin bayramını akıllı telefonundan kısa mesajla kutlayan Berke Yazılı Medya Kısa mesaj ile hızlı ve birebir iletişim sağlar
Instagram’da takip ettiği ünlülerin kıyafetlerini tercih eden Sibel Sosyal Medya İnteraktif, görsel ağırlıklı ve kullanıcı etkileşimi yüksek platform
Akıllı telefon ile arkadaşıyla görüntülü konuşma yapan Tughan Canlı Yayın / Görüntülü Görüşme Gerçek zamanlı iletişim sağlar, sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunar
EBA’da yer alan bir ders sunumunu izleyen Dilek Eğitim Yayını Eğitim amaçlı, öğretici içeriklerin bulunduğu dijital platform
TRT BELGESEL’de “Geçmişten günümüze çocuk oyunları” programını izleyen Asel Televizyon Yayını Düzenli program yayınlayan, geniş kitlelere ulaşan görsel medya
TV’de ana haber bültenini izleyen Ahmet Bey Televizyon Yayını Güncel olayları aktaran haber programı, geniş izleyici kitlesi

Tablo Açıklaması

• Yazılı Medya: SMS, e-posta, kitap, gazete gibi yazılı içeriklerin paylaşıldığı medya türüdür.
  • Sosyal Medya: İnternet tabanlı, kullanıcıların içerik ürettiği ve paylaştığı platformlar (Instagram, Facebook vb.).
  • Canlı Yayın / Görüntülü Görüşme: İnternet veya telefon aracılığıyla anlık ses ve görüntü iletişimi.
  • Eğitim Yayını: Eğitim içeriklerinin dijital ortamda sunulması (EBA - Eğitim Bilişim Ağı).
  • Televizyon Yayını: Görsel ve işitsel içeriklerin belirli program akışına göre yayınlanması.

Özet

Bu soruda verilen medya kanallarını ve kullanım örneklerini uygun medya türlerine sınıflandırdık ve özelliklerini yazdık. Bu bilgiler, medya çeşitlerini ve kullanım alanlarını anlamak için faydalıdır.

Eğer başka yardım isterseniz buradayım, @AHSEN35

Aşağıdaki tabloda verilen medya kullanımlarının temel özellikleri

Medya Kanalı / Kullanımı Özelliği
1. Yakınında olmasına rağmen, dedesinin bayramını akıllı telefondan kısa mesajla kutlayan Berke • Yazılı ve dijital iletişim
Asenkron (eş zamanlı değil)
Bireysel (tek‐tek) iletişim kanal
2. Instagram’da takip ettiği ünlülerin kıyafetlerini tercih eden Sibel • Sosyal medya (dijital)
• Görsel‐işitsel içerik
Asenkron, isteğe bağlı tüketim
Kitleye yönelik, etkileşimli
3. Akıllı telefon ile arkadaşıyla görüntülü konuşma yapan Tuğhan • Görsel‐işitsel iletişim
Eşzamanlı (canlı)
Bireysel (iki yönlü) etkileşim
4. EBA’da yer alan bir ders sunumunu izleyen Dilek • Eğitim amaçlı dijital yayın
• Görsel‐işitsel içerik
Asenkron, istediği zaman izlenebilme
Kitleye yönelik
5. TRT BELGESEL’de “Geçmişten günümüze çocuk oyunları” programını izleyen Asel • Geleneksel kitle iletişimi (TV)
• Ses‐görüntü yayını
Eşzamanlı (yayın saati sabit)
• Yayıncı kontrollü
6. TV’de ana haber bültenini izleyen Ahmet Bey • Geleneksel kitle iletişimi (TV)
• Ses‐görüntü yayını
Eşzamanlı (canlı/planlı yayın)
• Toplu algı ve ortak gündem yaratır

Özet

• SMS ve Instagram gibi dijital araçlar genellikle asenkron, isteğe bağlı ve metin/görsel odaklıdır.
  • Akıllı telefonla görüntülü konuşma ise eşzamanlı, çift yönlü bireysel iletişim sağlar.
  • EBA, TRT Belgesel ve TV haber bülteni gibi yayınlar kitle iletişimi kanalıdır; TRT Belgesel ve haber bülteni eşzamanlı, planlı yayınlardır.

@AHSEN35