Resimli Soru 10-15 incelemesi ve açıklamalı çözümü
Soru 10:
Soru:
“Bir şekilde ruhuma yazan pek çok şair, müzisyen ve yazar var. Metinlerimde de çoğu zaman, bu sanatçıları anımsatıyor, onlara göndermeler yapıyorum. Cemil Süreya, Nazım Hikmet, Ece Ayhan, Edgar Allan Poe ve daha niceleri…”
Bu parçada altı çizili sözcüklerle anlatılmak istenenler sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
Şıklar:
A) yol göstermek - haber vermek
B) duygun etkileyen - bağlantı kurmak
C) düşüncelere yön veren - eml it yapmak
D) etkili olan - yardımcı olmak
Soru 11:
Soru:
“Benim bir türlü kurtulamadığım hayallerim vardır. Birden, sinek vızıltılarıyla kaybolmuş bir bataklığın kenarndisibölen hayaller … Yani benim hayallerim, yavşacık tutulan küçük serçe parmağı veya hızlıa giyilen bağıçsız ayakkabıdır.”
Bu parçada aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir söz sanatı vardır?
Şıklar:
A) Aralarımda benzerlik ilgisi bulunan iki şeyden güçlü olanın özelliklerini, zayıf olana yükleyerek aktarma
B) İnsana ait bir özellik ya da eylemi, insan dışındaki varlıklara yükleme
C) İnsan dışındaki varlıklara söz söyletme
D) Bir durumu, olduğundan üstün ya da aşağı gösterme
Soru 12:
Soru:
Bazı cümlelerde, anlamca birbirini kapsayan sözcükler kullanılır. Bir sözcüğün ifade ettiği anlam, diğer sözcüğün içinde bulunuyorsa bu sözcükler bir arada kullanılmamalıdır.
Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir kullanım vardır?
Şıklar:
A) Yeni işlediğimiz konuyla ilgili aklıma takılan soruyu öğretmenime sordum.
B) Göz açıp kapayıncaya kadar tüm evi çabucak temizleyiverdim.
C) Çocukluk arkadaşlarımı çok sever, her zaman görmek ister.
D) Bu çocuk, heyecanını kontrol edemiyor; ona yardımcı olmalıyız.
Soru 13:
Soru:
“Aslında en basitinden en karmaşasına kadar tüm icatların tarihi; kazalar ve hayal kırıklıklarıyla dolu bir yola girmekten çekinmeyen, korkusuz insanların hikâyelerinden oluşmuştur.”
Aşağıdakilerden hangisi anlamlı bu cümleyle ilgilidir?
Şıklar:
A) Ayağım karada oldukça denizden hoşlanırım.
B) Hayat, kişinin cesaretiyle orantılı olarak daralır veya genişler.
C) Yolcular, fırtına çıkınca gemiyi terk etmiş olsalardi kimse okyanusu geçemezdi.
D) Kendilerini limanların güvenli sığılığına demirleyenler, okyanusların tehlikeli ama muhteşem güzelliklerini asla göremeyeceklerdir.
Soru 14:
Soru:
I. Ava gelmez kuş olmaz, başa gelmez iş olmaz.
II. Av avlayanı, kemer bağlayanın.
III. Ne doğarsan aşına, o çıkar kaşığına.
IV. Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.
Yukarıdaki numaralanmış atasözlerinden hangileri anlamca birbirine en yakındır?
Şıklar:
A) I ve II
B) I ve III
C) I ve IV
D) II ve III
Soru 15:
Soru:
“(I) İnsanoğlu, varlığını sürdürebilmek için toplum içinde yaşamak zorundadır. (II) Toplumsal yaşam, bireyin yaşamına kolaylık sağladığı gibi, bireyin yaşamını zorlaştıran yanlar da içermektedir. (III) Toplumsal yaşamda, insanlar yaşadıkları çevreyi kirletirse doğal kaynaklar yok olmakla karşı karşıya kalabilir. (IV) Bu durumda, çağımız insanının yapması gereken, çevreyi kirletmeden ve doğal kaynakları yok etmeden yaşamaktır.”
Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Şıklar:
A) I. cümlede, amaç - sonuç ilişkisine yer verilmiştir.
B) II. cümlede, karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
C) III. cümlede, koşula bağlılık söz konusudur.
D) IV. cümlede, bir "tasarı"dan söz edilmiştir.
Çözüm:
| Soru No | Şık | Açıklama |
|---|---|---|
| 10 | B | “Anlatmak” ve “göndermeler yapmak” duyguyu etkilemek ve bağlantı kurmak anlamına gelir. |
| 11 | B | Hayallerin insan özelliği dışındaki varlığa yüklenmesi söz sanatıdır (teşhis/canlandırma). |
| 12 | B | “Göz açıp kapayıncaya kadar” ifadesi geçicilik anlamı içerir, sözcükler anlamca birbirini kapsar. |
| 13 | D | Korkusuz denizcilerin tehlikeli ama güzel okyanuslara çıkması anlamına gelir, güvenli limana bağlanmazlar. |
| 14 | C | I ve IV atasözleri benzer anlamda sabırlı ve olgun davranmayı önerir. |
| 15 | B | II. cümlede karşılaştırma yerine zıtlık vardır, karşılaştırmadan yararlanılmış denemez. |
Özet Tablosu
| Soru | Doğru Şık | Anahtar Açıklama |
|---|---|---|
| 10 | B | Duyguyu etkileyen, bağlantı kurmak |
| 11 | B | İnsan dışı varlığa insan özelliği yükleme |
| 12 | B | Anlamca birbirini kapsayan sözcük kullanımı |
| 13 | D | Anlamca ilgili ve destekleyen cümle |
| 14 | C | Anlam bakımından en yakın atasözleri |
| 15 | B | Doğru olmayan açıklama (karşılaştırma yoktur) |
@Berk03 eğer hangi soru ile ilgili detay istersen, açıklayabilirim.
Resimli Soru 05-10-2025 15:15:03 Soruları ve Çözümleri
Aşağıda 10’dan 15’e kadar numaralanmış soruların metni, adım adım çözümü ve sonucunu bulabilirsiniz.
10. Soru
Bir parçada altı çizili sözlerle anlatılmak istenenler sırasıyla hangisinde verilmiştir?
Metin:
“Bir şekilde ruhuma işsan pek çok şey, müziği ve yazarı var. Metinimde de çoğu zaman, bu anıları salımlayarak, onlara göndermeler yapıyorum.”
Seçenekler
A) yol göstermek – haber vermek
B) duyguları etkilemek – bağlantı kurmak
C) düşüncelere yön vermek – anıltı yapmak
D) etkili olan – yardımcı olmak
Çözüm
- “ruhuma işsan” ifadesi, duygu ve his uyandırmaktır.
- “göndermeler yapmak” ise metinle önceki eserler veya anılar arasında bağ kurmaktır.
Cevap: B
11. Soru
“Benim bir türlü kurtulamadığım hayallerim vardır. Birden sinek vızıltılarıyla kaybolmuş bir bataklığın kenevir gibi bürünen hayaller… Yeni benim hayallerim, yavşaca tutulan küçük serçe parmağı veya hızla giyilen bağdöğlü ayakkabılar.”
Bu parçada hangi söz sanatı vardır?
Seçenekler
A) Aralarında benzerlik ilgisi bulunan iki şeyden güçlü olanın özelliklerini zayıf olana yükleyerek aktarma
B) İnsana ait bir özelliği ya da eylemi insan dışındaki varlıklara yükleme
C) İnsan dışındaki varlıklara söz söyletme
D) Bir durumu olduğundan üstün ya da aşağı gösterme
Çözüm
- “bataklığın kenevir gibi bürünen hayaller” ifadesi, “gibi” ile yapılan benzetme (teşbih) sanatıdır.
- Teşbih, A seçeneğinde tanımlanan “güçlüden zayıfa aktarma” kalıbına uygundur.
Cevap: A
12. Soru
“Bazı cümlelerde, anlamca birbirini kapsayan sözcükler kullanılır… Bir sözcüğün ifade ettiği anlamı, diğer sözcüğün içinde bulunuyorsa bu sözcükler bir arada kullanılmamalıdır.”
Aşağıdakilerden hangisinde bu anlatıma uygündür?
A) Yeni işlediğimiz konuyla ilgili aklıma takılan soruyu…
B) Göz açıp kapayıncaya kadar tüm evi çabucak temizleyiverdim.
C) Çocukluk arkadaşlarını çok sever, her zaman görmek ister.
D) Bu çocuk, heyecanını kontrol edemiyor; ona yardımcı olmalıyız.
Çözüm
- “Göz açıp kapayıncaya kadar” ve “çabucak” ikisi de süreyi kısa göstermekte; bu nedenle anlam bakımından örtüşme (pleonazm) vardır.
Cevap: B
13. Soru
“Aslında en basitinden ve hayli kırılganlığıyla dolu bir yola ulaşım tarihi; artık sert ve hayal kırıklıklarıyla dolu bir yola girmekten çekinmeyen, korkusuz, yaralı insanların iç hesaplaşmasıdır.”
Buna anlamca en yakın cümle hangisidir?
A) Ayağım karada oldukça denizden hoşlanırım.
B) Hayat, cesarete göre daralır veya genişler.
C) Yolcular, fırtına çıkınca gemiyi terk etmiş olsalardı kimse okyanusu geçemezdi.
D) Kendilerini limanlara güvenli sığlığa demirleyenler, okyanusların tehlikeli ama muhteşem güzelliklerini asla göremeyeceklerdir.
Çözüm
- Orijinal metin “zor ama değerli bir yola cesurca girenlerin iç hesaplaşması” vurgusu yapar.
- D seçeneği, güvenli limanı terk etmeyenlerin okyanusun güzelliklerini göremeyeceğini söyler; anlam olarak birebir örtüşür.
Cevap: D
14. Soru
I. Ava gelmez kuş olmaz, başa gelmez iş olmaz.
II. Av avlayan, kemer bağlayan.
III. Ne doğrarsan aşına, o çıkar kaşığına.
IV. Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.
Hangileri anlamca birbirine en yakındır?
A) I ve II
B) I ve III
C) I ve IV
D) II ve III
Çözüm
- I ve II her ikisi de “sonuç almak için önce çaba/silahlanma (hazırlık) gerekir” öğüdünü içerir.
Cevap: A
15. Soru
( I ) İnsanoğlu, varlığını sürdürebilmek için toplum içinde yaşamak zorundadır.
( II ) Toplumsal yaşam, bireyin yaşamına kolaylık sağladığı gibi, bireyin yaşamını zorlaştıran yanlar da içermektedir.
( III ) Toplumsal yaşamda insanlar çevreyi kirletirse doğal kaynaklar yok olmakla karşılaşabilir.
( IV ) Bu durumda çağımız insanının yapması gereken, çevreyi kirletmeden ve doğal kaynakları yok etmeden yaşamaktır.
Bu cümlelerle ilgili olarak hangisi söylenemez?
A) I. cümlede amaç – sonuç ilişkisi vardır.
B) II. cümlede karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
C) III. cümlede koşula bağlılık (şart) vardır.
D) IV. cümlede bir “tasarı”dan söz edilmiştir.
Çözüm
- I: “…için…” → amaç-sonuç
- II: “gibi… da” → ek bilgi, kıyas değil, sıralama
- III: “…kirletirse…” → koşul cümlesi
- IV: “çağımız insanının yapması gereken…” → gereklilik/öneri, plan-tasarı değil
Cevap: D
Özet Tablosu
| Soru No | Konu | Doğru Seçenek |
|---|---|---|
| 10 | Anlam ilişkisi | B |
| 11 | Söz sanatı (teşbih) | A |
| 12 | Anlam karmaşası (pleonazm) | B |
| 13 | Anlamca yakınlık | D |
| 14 | Atasözü kıyaslama | A |
| 15 | Cümle türleri | D |
Not: Soruların devâmı veya aklınıza takılan başka bir nokta olursa memnuniyetle yardımcı olurum. @Berk03