Resimli Soru 05-08-2025 00:27:44

Bu parçadaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, türü bakımından ötekilerden farklıdır?

Cevap: Soruda altı çizili beş sözcük var ve bunların kök ve tür bakımından incelenmesi isteniyor.

1. Sorunun Anlamı ve Yaklaşımı

• Sözcüklerin kökü: Sözcüğün en küçük ve anlamlı temel birimidir.
  • Sözcüğün türü: İsim, sıfat, fiil, zarf gibi türüdür.

Soru, verilen altı çizili sözlerden hangisinin kök olarak ve tür olarak diğerlerinden farklı olduğunu soruyor.

2. Altı çizili sözcüklerin analizi

Sıra Sözcük Cümle içindeki hali Kök Tür Açıklama
I karanlık “… cahil ve karanlık çevremizde …” karan Sıfat Kar+an+lık ekiyle türemiş; isimden sıfata dönüşmüş sıfat sözücüğü
II hayıflanıyordum “hayıflanıyordum” (fiil, şikayet etmek anlamında) hayıflan Fiil Hayıflan+ıyor+dum; türemiş bir fiil
III yaşında “on dört yaşında küçük bir uşağımız vardı” yaş İsim Yaş (isim) + -ında (hal eki)
IV sevda “bir sevda yuvasıydı” sevda İsim Sevda, kökü aynı olan isim (aşk anlamı)
V ışığın “loş bir ışığın altında” ışık İsim Işık (isim) + -ın (tamlayan eki)

3. Analiz ve Karşılaştırma

• I - karanlık: Aslında “karanlık” sözcüğünün kökü karan değil; Türkçede “karanlık” kelimesi “karan” değil, “karan” kelimesi yoktur. “Karanlık” kelimesi kök olarak “karan” değil, “karan-” diye bir kök bulunmaz. Ancak “karanlık” kelimesi sıfat olarak isimden türemiştir. Genel kabul edilen kökü karan-, karanlık değil denilemez çünkü “karan” kök değil. Bu yüzden kök olarak tamamen farklıdır. Dilbilimsel olarak “karanlık” kelimesi sadece “karan-” diye tek bir morfeme bölünmez.
  • II - hayıflanıyordum: Fiildir, kökü “hayıflan”, diğer beşinden farklıdır çünkü diğer kelimeler isim ya da sıfatken bu kelime fiil türündedir.
  • III - yaşında: “yaş” isim köküdür, “-ında” hal eki vardır. Türü isimdir.
  • IV - sevda: İsim türü, kökü “sevda”
  • V - ışığın: “ışık” isim kökün + -ın tamlayan eki

Burada açıkça II. sözcük (hayıflanıyordum) fiil türünde olup, diğerlerinden (I, III, IV, V) tür ve kök bakımından farklıdır. Çünkü diğerleri isim ya da isimden türetilmiş sıfattır.

4. Sonuç

Sözcük Kökü Türü Diğerlerinden farklı mı?
karanlık karan(lık) Sıfat Hayır
hayıflanıyordum hayıflan Fiil Evet
yaşında yaş İsim Hayır
sevda sevda İsim Hayır
ışığın ışık İsim Hayır

Doğru cevap: B) II

Özet: Altı çizili sözcüklerden “hayıflanıyordum” (II) fiil türündedir, diğerleri isim veya sıfattır. Bu nedenle kökü ve türü bakımından diğerlerinden farklıdır.

@Hiranur_Arslan1