R 6.ETKİNLİK DOGA VE EVREN Elif ve arkadaşlarının yerinde siz olsaydınız gelecekte su sikıntısinın yaşan- maması için

R 6.ETKİNLİK
DOGA VE EVREN
Elif ve arkadaşlarının yerinde siz olsaydınız gelecekte su sikıntısinın yaşan-
maması için ne tür rönlemler alinmasinı isterdiniz? Anlatiınız.
R7.ETKiNLİK
Acnäya Türkiye’nin su sikıntısı ile ilgili bir afiş tasarlayınız. Tasarladiğınız
ofişe uygun bir slogan yazınız.

Doğa ve Evren: Su Tasarrufu ve Afiş Tasarımı

Anahtar Notlar

• Su Tasarrufu: Suyu israf etmeden, ihtiyacımız kadar kullanmaktır.
  • Bilinçli Tüketim: Diş fırçalarken musluğu kapatmak gibi küçük adımlarla başlar.
  • Afiş Tasarımı: Dikkat çekici bir görsel ve kısa, etkileyici bir slogan içermelidir.

Gelecekte su sıkıntısı yaşamamak için bireysel ve toplumsal olarak alabileceğimiz birçok önlem bulunmaktadır. Elif ve arkadaşlarının yerinde olsaydık, hem evimizde hem de okulumuzda suyun her damlasının kıymetli olduğunu unutmamalıyız.

İçindekiler

1. Gelecekte Su Sıkıntısı İçin Alınacak Önlemler
  2. Su Tasarrufu Yöntemleri Karşılaştırması
  3. Türkiye’nin Su Sıkıntısı Afiş ve Slogan Önerileri
  4. Özet Tablo
  5. Sıkça Sorulan Sorular

Gelecekte Su Sıkıntısı İçin Alınacak Önlemler

Elif ve arkadaşlarının yerinde olsaydım, su sıkıntısını önlemek için şu önlemlerin alınmasını isterdim:

• Eğitim ve Bilinçlendirme: Okullarda suyun önemiyle ilgili daha fazla etkinlik yapılmasını sağlardım. Herkesin suyun sınırsız olmadığını anlaması gerekir.
  • Teknolojik Çözümler: Musluklara su tasarrufu sağlayan aparatlar (perlatör) takılmasını ve bozuk muslukların hemen tamir edilmesini isterdim.
  • Yağmur Suyu Hasadı: Yağmur sularının bahçe sulamada kullanılması için depolama sistemleri kurulmasını önerirdim.
  • Bireysel Alışkanlıklar: Duş süresini kısaltmak, sebze ve meyveleri akan su yerine bir kap içinde yıkamak gibi alışkanlıklar edinilmesini isterdim.

:light_bulb: Pro İpucu: Diş fırçalarken musluğu kapatmak, yılda binlerce litre suyun boşa akmasını engeller.

Su Tasarrufu Yöntemleri Karşılaştırması

Özellik Eski Alışkanlıklar Tasarruflu Alışkanlıklar
Bulaşık Yıkama Elde uzun süre yıkama Makinede tam kapasite yıkama
Musluk Kullanımı Sürekli açık bırakma Sadece ihtiyaç anında açma
Bahçe Sulama Hortumla gündüz sulama Damlama sistemle akşam sulama

Türkiye’nin Su Sıkıntısı Afiş ve Slogan Önerileri

7. Etkinlik için defterindeki boş alana çizebileceğin afiş fikirleri:

Afiş Görsel Tasarımı:

• Ortadan ikiye bölünmüş bir dünya çizebilirsin. Bir tarafı yemyeşil ve su dolu, diğer tarafı ise susuzluktan çatlamış topraklar ve kurumuş bir ağaç şeklinde olabilir.
  • Büyük bir su damlasının içinde Türkiye haritası ve haritanın içinde susuzluktan üzülen insanlar çizebilirsin.

Slogan Önerileri:

• “Su Gelecektir, Akıp Gitmesine İzin Verme!”
  • “Damla Damla Birikir, Geleceğimiz Suyla Şekillenir.”
  • “Türkiye Susuz Kalmasın, Musluklar Boşa Akmasın!”
  • “Bugün Tasarruf Et, Yarını Kurtar!”

Özet Tablo

Temel Kavram Açıklama
Su Kaynakları Nehirler, göller ve yer altı suları (Kısıtlıdır).
İsraf Gereksiz yere su harcamak.
Slogan Akılda kalıcı, çarpıcı kısa söz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Neden su tasarrufu yapmalıyız?
Çünkü dünyadaki tatlı su kaynakları sınırlıdır ve nüfus arttıkça su ihtiyacı artmaktadır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için su şarttır.

2. Evde en çok nerede su harcanır?
Genellikle banyo ve mutfakta, özellikle uzun duşlar ve elde bulaşık yıkama sırasında çok su harcanır.

3. Yağmur suyu kullanılabilir mi?
Evet, yağmur suyu toplanarak bahçe sulama veya temizlik işlerinde kullanılabilir; bu büyük bir tasarruf sağlar.

Hazırladığın afiş için hangi sloganı seçmeye karar verdin? İstersen senin için daha farklı sloganlar da bulabilirim!