Noktalama işaretleri soru

Bu parçada ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?

Cevap:

Bu tür sorularda cümlenin anlamına ve yapısına göre noktalama işaretleri yerleştirilmelidir. Şimdi, her cümleyi ayrı ayrı inceleyelim:

1. Hay Allah, zamansız astım bu çamaşırları ( )

• Burada bir iç çekiş ya da pişmanlık ifadesi var. Cümle sonundaki parantez, ünlem veya nokta ile kapanabilir. Ancak duygusal bir ifade olduğundan ünlem daha uygun olur.
    • Doğru: (!)
  2. Bu kadar durgun, güneşsiz havada çabuk kurumayacak ( )

• Cümlenin anlamı tamamlansa da son cümlede net bir duygu ya da şaşkınlık yok, dolayısıyla bu cümle bitimine nokta gelmelidir.
    • Doğru: (.)
  3. Onları yıkamasaydım, en azından erken yıkasaydım ( )

• Bu ifadede bir iç çekiş veya pişmanlık daha var. Arkasından hemen edimlen duygu yüküyle, noktadan öte ünlem işareti uygun olur.
    • Doğru: (!)
  4. İçeri girdim ( ) masaya yöneldim.

• Burada iki ayrı fiil cümlesi bulunmakta. İki bağımsız yan cümle arasında noktalı virgül kullanımı uygun olacaktır.
    • Doğru: (:wink:
  5. Masanın üstünde kitaplar, kalemler, karalanmış kâğıtlar ( ) sandalyede siyah çoraplar, gömlek ( )

• Burada listelemenin son iki elemanı birbirlerinden farklı kategorileri nitelemekte. Virgül yeterli olacakken daha belirgin ve derin bir ayrım yapmak için noktalı virgül kullanılabilir.
    • Doğru: (:wink:
    • İkinci boşluk ise listede sonlu bir denklik verir. Bu sebeple burada da noktalı virgül kullanılır ya da tüm listeyi sonlandıracak şekilde noktadandır.
    • Doğru: (,) veya noktama açısından daha kesin bir bitirme için (:wink:
  6. Akşam için sulu yemek mi yapsam yoksa köfte mi kızartsam acaba ( )

• Cümlenin sonunda bir belirsizlik veya düşünce ifadesi var. Bu nedenle soru işareti uygundur.
    • Doğru: (?)

Doğru Seçenek:

Cevap olarak bu değerlendirmelere göre tüm parçayı uygun şekilde özetleyen seçenek “A” şıkkıdır: (!), (.), (!), (;), (;), (?)