Hangi sıfat fiil sıfat tamlaması oluşturmuştur
A buraya getirdiğiniz eşyaları depoya götürmenizi rica ediyorum
B dün gelenler bu davetten çok memnun olduklarını söylediler
C konuştuklarımızı kimseye söylemen konusunda defalarca konuşmuştuk
D bu filmi daha önce izleyenler gözyaşlarına hakim olamamışlar
straykids said hangi sıfat fiil sıfat tamlaması oluşturmuştur? A buraya getirdiğiniz eşyaları depoya götürmenizi rica ediyorum B dün gelenler bu davetten çok memnun olduklarını söylediler C konuştuklarımızı kimseye söylemen konusunda defalarca konuşmuştuk D bu filmi daha önce izleyenler gözyaşlarına hakim olamamışlar
Cevap:
Sıfat-fiil (diğer adıyla sıfat-fiil eki) bir fiil kök veya gövdesine eklenip sıfat işlevi gören yapılar oluşturur. Bu yapılar, Türkçede “-an, -en, -ası, -esi, -acağı, -eceği, -diği, -dığı, -miş, -mış” ekleriyle yapılır.
Verilen cümleleri analiz edelim:
A) Buraya getirdiğiniz eşyaları depoya götürmenizi rica ediyorum.
- Burada “getirdiğiniz” sözcüğü sıfat-fiil ekine sahiptir ancak “sıfat tamlaması” oluşturmamıştır. Çünkü “getirdiğiniz”, “eşyaları” nitelemiştir ancak sıfat tamlaması değildir.
B) Dün gelenler bu davetten çok memnun olduklarını söylediler.
- Bu cümlede “gelenler”, sıfat-fiil ekine sahiptir ve bir sıfat fiil sıfat tamlaması oluşmuştur. “Gelenler” ifadesi “dün” kelimesini nitelemiştir ve “dün gelenler” sıfat tamlaması oluşturmuştur.
C) Konuştuklarımızı kimseye söylemen konusunda defalarca konuşmuştuk.
- “Konuştuklarımız”, sıfat-fiil ekine sahiptir, ama “sıfat tamlaması” olarak değerlendirilemez çünkü tam layın doğrudan bir kelimeyi nitelememiş.
D) Bu filmi daha önce izleyenler gözyaşlarına hakim olamamışlar.
- Bu cümlede “izleyenler” sıfat-fiil ekine sahiptir ve yine bir sıfat tamlaması oluşturmuştur. “İzleyenler” ifadesi “daha önce” kelimesini nitelemiştir ve “daha önce izleyenler” sıfat tamlamasıdır.
Doğru Cevap:
Hem B hem de D şıkkı sıfat-fiil sıfat tamlaması oluşturmuştur, ancak genellikle bir doğru seçenek arandığı durumlarda en belirgin olanını seçmek önemlidir. Bu bağlamda en net sıfat tamlaması temsili olan “dün gelenler” ifadesidir, dolayısıyla doğru cevabın B olduğu söylenebilir.