Yukarıdaki Parçada Aşağıdaki Noktalama İşaretlerinden Hangisinin Yeri Yoktur?
Cevap:
Bu soruda verilen metinde hangi noktalama işaretlerinin yer almadığını bulmamız isteniyor. Parçada hangi noktalama işaretlerin kullanılabileceğini değerlendirerek çözümü bulacağız.
Adım 1: Parçayı İnceleme
Metin:
“Kalktı () ışığı yaktı. Sokaktan sesler geliyordu ()”
“Akşam simidi, akşam simidi ()”
Metinde noktalama işaretleri eksik bırakılmış. Şimdi, parçaya hangi noktalama işaretleri eklenebilir, değerlendirilecek.
Adım 2: Noktalama İşaretlerinin Kullanımını Değerlendirme
-
Virgül: Metinde, özellikle duraklamalar ya da sıralı ifadeler arasında virgüller kullanılabilir. Örneğin, “Akşam simidi, akşam simidi” cümlesinde virgül kullanılmış.
-
Noktalı Virgül: Daha karmaşık cümlelerde ya da cümlelerin farklı bölümleri arasında kullanım bulabilir ama bu metin basit cümlelerden oluştuğu için gerekmemiş.
-
Ünlem: Heyecan, vurgu veya tepki belirtmek için kullanılabilir. Ancak bu parçada duygusal bir ifade veya ünlem gerektiren bir durum yok.
-
Konuşma Çizgisi: Bir konuşmayı başlatmak veya konuşmayı belirtmek için kullanılır. Ancak parça içerisinde bir konuşma ifadesi ya da diyalog yer almıyor.
-
İki Nokta: Alıntılar veya tanımlamalar öncesinde kullanılır. Bu metinde tanım ya da benzeri bir durum bulunmuyor.
Adım 3: Değerlendirme
Soruda, metinde hangi noktalama işaretlerinin kullanılmadığı sorulmuştu. Yaptığımız değerlendirme sonucunda, metinde konuşma çizgisine gereksinim duyan bir kısım olmadığını anlayabiliyoruz.
Sonuç:
D. Konuşma Çizgisi
Metinde yer almayan noktalama işareti konuşma çizgisidir, çünkü metinde diyalog veya konuşma belirtisi yok.