İş sağlığı ve güvenliği nedir

iş sağlığı ve güvenliği nedir

anonim7 said iş sağlığı ve güvenliği nedir

Cevap:

“İş sağlığı ve güvenliği” (İSG), çalışanların iş yerinde karşılaşabileceği tehlike ve risklerin önlenmesi için alınan tedbirler ve yapılan uygulamaların bütünüdür. Bu, iş yerindeki güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarını sağlamak amacıyla mevzuatlar çerçevesinde yapılan sistematik bir yaklaşımdır.

Temel Unsurlar:

1. Risk Değerlendirmesi:

• İş yerindeki potansiyel tehlikelerin ve risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve kontrol altına alınmasına yönelik sistematik bir süreçtir.

• Risklerin ciddiyeti ve olasılığı değerlendirilir ve buna göre öncelikli tedbirler alınır.

\text{Risk Değerlendirme Formülü:} \quad R_{\text{isk}} = \text{Tehlike Olasılığı} \times \text{Tehlikenin Şiddeti}
  2. Eğitim ve Bilinçlendirme:

• Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için düzenlenen eğitim programları önemlidir.
    • Eğitimler genellikle ilk yardım, yangın güvenliği, kişisel koruyucu donanımların kullanımı gibi konuları içerir.
  3. Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD):

• İş yerinde potansiyel tehlikelerden korunmak amacıyla çalışanların kullanacağı koruyucu ekipmanlardır.
    • Örnekler: Emniyet kaskları, eldivenler, koruyucu gözlükler, kulak koruyucular.
  4. Acil Durum Planlaması:

• Yangın, doğal afet veya kazalar gibi beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmayı sağlayan plan ve prosedürlerin oluşturulmasıdır.
    • Bu planlar genellikle acil kaçış yolları, toplanma alanları ve iletişim prosedürlerini içerir.
  5. İş Yeri Denetimleri:

• İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek amacıyla düzenli aralıklarla yapılan gözlem ve kontrollerdir.
    • Denetim sonuçlarına göre gereken düzeltici/önleyici tedbirler alınır.
  6. Uygun Çalışma Ortamı:

• İş yerinin ergonomik düzenlemelere uygun olması, havalandırma, aydınlatma ve gürültü seviyelerinin güvenli sınırlar içinde tutulması gibi çalışma ortamı koşullarının iyileştirilmesi önemlidir.
    • Psikososyal risklerin de göz önünde bulundurulması gerekir (örneğin, stres yönetimi, iş-yaşam dengesi).
  7. Yasal Mevzuatlar:

• İSG uygulamaları, ülkelere özgü iş sağlığı ve güvenliği yasaları ve yönetmelikleri çerçevesinde belirlenir.
    • Türkiye’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bu alandaki temel yasal düzenlemelerden biridir.

İş sağlığı ve güvenliği, sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi yoluyla çalışan refahının ve iş verimliliğinin artırılması açısından kritik bir öneme sahiptir.