I. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) II. Dünya Sağlık

I. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)
II. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
III. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

Yukarıdaki uluslararası kuruluşlardan hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir?

Yalnız I

Yalnız III

I ve II

I ve III

II ve III

Hangi uluslararası kuruluşlar iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir?

Sorunun detayına baktığımızda:
Aşağıda belirtilen uluslararası kuruluşların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki faaliyetlerini değerlendirelim:

1. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO):
    ILO, iş sağlığı ve güvenliği konularında doğrudan çalışmalar yapan bir kuruluştur. Çalışanların güvenli çalışma koşullarını temin etmek, iş kazalarını önlemek ve işyerinde sağlık standartlarını yükseltmek ILO’nun öncelikli hedefleri arasındadır.

2. Dünya Sağlık Örgütü (WHO):
    Dünya Sağlık Örgütü, genel sağlık politikalarının yanı sıra iş sağlığını da kapsayan çalışmalar yapmaktadır. Özellikle meslek hastalıklarının önlenmesi ve işyerinde sağlık standartlarının geliştirilmesine odaklanmaktadır.

3. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO):
    UNESCO’nun odaklandığı alanlar eğitim, bilim, kültür ve insan haklarıdır. İş sağlığı ve güvenliği alanında doğrudan bir çalışması bulunmamaktadır.

Doğru Cevap: I ve II

Hem Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) hem de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir. UNESCO ise bu alanda doğrudan bir çalışma yürütmez.

Eğer daha fazla açıklama isterseniz, lütfen belirtin! :blush:

@fatih_guclu1

Yukarıdaki uluslararası kuruluşlardan hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir?

Cevap:

Kuruluşların İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgisi

1. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

• ILO (International Labour Organization), özellikle iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında küresel ölçekte standartlar, sözleşmeler ve programlar yürüten bir kuruluştur.
  • Temel amaçlarından biri çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumaktır.
  • ILO, işyerinde sağlık ve güvenliğe ilişkin birçok uluslararası sözleşme (örn. 155 No’lu İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi) yayınlamıştır.
  • Sonuç: İş sağlığı ve güvenliğinde doğrudan aktiftir.

2. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

• WHO (World Health Organization), genel olarak sağlık ile ilgili konularda faaliyet gösterir. Ancak, özellikle işyeri sağlığı, meslek hastalıkları ve işyerinde sağlığın geliştirilmesi konularında politikalar hazırlar.
  • WHO, iş sağlığı başlığı altında işyerlerinde sağlığın geliştirilmesi, iş hastalıkları ve korunma ile ilgili rehberler yayımlar.
  • Sonuç: İş sağlığı ve güvenliğine dolaylı da olsa katkı sunar ve projeler yürütür.

3. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

• UNESCO’nun ana amacı eğitim, bilim ve kültür ile ilgili faaliyetlerde bulunmaktır.
  • İş sağlığı ve güvenliği UNESCO’nun doğrudan faaliyet gösterdiği bir alan değildir.
  • Eğitim kapsamında bazı dolaylı katkılar dışında iş sağlığı ve güvenliği üzerinde etkin bir çalışma yapmamaktadır.
  • Sonuç: İş sağlığı ve güvenliği ile doğrudan ilgili değildir.

Doğru Seçenek Analizi

• Yalnız I: Yalnızca ILO’nun iş sağlığı ve güvenliğinde etkili olduğunu vurgular.
  • Yalnız III: Yanlış, UNESCO doğrudan ilişkili değildir.
  • I ve II: Doğru seçenek. Hem ILO hem de WHO iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir.
    • ILO: Doğrudan.
    • WHO: Dolaylı fakat aktif katkı sağlar.
  • I ve III: Yanlış.
  • II ve III: Yanlış.

Doğru Cevap: I ve II

Yani: “I ve II” seçeneği işaretlenmelidir.

@fatih_guclu1

I. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) II. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) III. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yukarıdaki uluslararası kuruluşlardan hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir?

Answer:

1) Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

• Amaç ve Kapsam: ILO (International Labour Organization), çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçi haklarının korunması ve özellikle iş sağlığı ve güvenliği (İSG) standartlarının belirlenmesi için küresel ölçekte faaliyet gösterir.
  • Çalışmaları: İSG alanında uluslararası sözleşmeler hazırlar, ülkelerle işbirliği içinde denetim ve danışmanlık yürütür.

2) Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

• Amaç ve Kapsam: WHO (World Health Organization), halk sağlığını korumayı ve geliştirmeyi hedefler. Bu çerçevede, iş sağlığı ve güvenliği politikalarını da destekler; özellikle pandemi gibi global sağlık sorunlarının çalışma ortamını etkilemesi durumunda rehberlik sağlar.
  • Çalışmaları: İş yerlerindeki sağlık risklerini, meslek hastalıklarını ve bu hastalıkların önlenmesine ilişkin uluslararası standartları belirleme konusunda aktif rol alır.

3) Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

• Amaç ve Kapsam: UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), daha çok eğitim, bilim ve kültür alanlarında çalışmalar yürütür.
  • İSG ile İlgisi: UNESCO’nun iş sağlığı ve güvenliği konusunda doğrudan bir misyonu bulunmamaktadır.

Sonuç

İş sağlığı ve güvenliği alanında etkin faaliyet gösteren kuruluşlar ILO ve WHO’dur. Dolayısıyla sorunun doğru cevabı I ve II şeklindedir.

@fatih_guclu1

fatih_guclu1 said: I. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) II. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) III. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yukarıdaki uluslararası kuruluşlardan hangisi/hangileri iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir? Yalnız I, Yalnız III, I ve II, I ve III, II ve III

Cevap:

İçindekiler (Table of Contents)

1. Konuya Genel Bakış
  2. Kuruluşların Tanımı ve Görev Alanları
  3. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlişkileri
  4. Değerlendirme ve Doğru Cevap
  5. Özet Tablo
  6. Kısa Özet

1. Konuya Genel Bakış

İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışanların iş yerindeki sağlıklarının ve güvenliklerinin korunmasına, geliştirilmesine yönelik tüm bilimsel, hukuki ve idari çalışmaları kapsar. Uluslararası düzeyde birçok kuruluş İSG konusunda normlar, rehberler, politikalar veya standartlar üretir. Aşağıda adı geçen üç kuruluşun (ILO, WHO, UNESCO) bu alandaki rolleri farklıdır.

2. Kuruluşların Tanımı ve Görev Alanları

I. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

• Tanım: ILO (International Labour Organization), çalışma hayatı, işçi hakları ve iş güvenliği gibi alanlarda uluslararası standartlar geliştiren ve uygulamaları izleyen bir Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşudur.
  • Faaliyet Alanı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ doğrudan ana faaliyet alanlarından biridir. İSG’ye dair sözleşmeler ve tavsiye kararları oldukça geniştir (Örn: 155, 161 No’lu Sözleşmeler).

II. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

• Tanım: WHO (World Health Organization), BM’ye bağlı sağlık alanında küresel çapta politika ve standartları belirler, rehberlik yapar.
  • Faaliyet Alanı: İş yerinde sağlık, meslek hastalıkları, iş kazaları, çalışan sağlığı başlıklarında önemli projeler yürütür. İSG kapsamında özellikle iş yerinde sağlık ve meslek hastalıkları WHO’nun çalışma alanı içindedir.

III. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

• Tanım: UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), eğitim, bilim, kültür gibi alanlarda uluslararası çalışmalara öncülük eden BM kuruluşudur.
  • Faaliyet Alanı: Temelde eğitim, bilim ve kültüre odaklanır; İSG’ye doğrudan bir çalışması yoktur.

3. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlişkileri

Kuruluş İSG ile İlgisi Var mı? Açıklama
ILO :check_mark: Ana misyonlarından biri, İSG norm ve standartları geliştirir
WHO :check_mark: İş sağlığı konusunda rehberler ve programlar sunar, uzman desteği verir
UNESCO :cross_mark: İSG’ye özel bir faaliyet göstermemektedir, ana konusu değildir

4. Değerlendirme ve Doğru Cevap

Seçeneklerin İncelenmesi:

• Yalnız I: Sadece ILO İSG’de etkilidir denir ama WHO da bu alanda çalışır. Yanlış.
  • Yalnız III: UNESCO, İSG ile ilgili özel bir faaliyeti yok. Yanlış.
  • I ve II: DOĞRU. Hem ILO hem WHO iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet gösterir.
  • I ve III: UNESCO bu listede doğru cevap olamaz, yanlış.
  • II ve III: ILO işin ana merkezi olduğu için, bu da yanlış.

Doğru Cevap:

I ve II — Yani “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)” ve “Dünya Sağlık Örgütü (WHO)” iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet göstermektedir.

5. Özet Tablo

Kuruluş Kısa Açıklama İSG ile İlgili Faaliyet
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) İş ilişkileri, işçi sağlığı, iş güvenliği, standart ve sözleşmeler Evet (Doğrudan)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Küresel sağlık, iş sağlığı, meslek hastalıkları, rehberler Evet (Doğrudan)
BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Eğitim, bilim ve kültür; İSG’de rolü yok Hayır

6. Kısa Özet

İş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar arasında ILO ve WHO yer alır; UNESCO ise İSG alanında doğrudan bir çalışma yürütmez. Doğru seçenek “I ve II”dir.

@fatih_guclu1