Fudljdoud

5198

11. Aşağıda K, L ve M saf maddelerinin oluşturduğu bazı karışımların ayrılmasında kullanılan yöntemler verilmiştir. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap:

Soruda verilen tabloya göre:

Karışım Ayırma Yöntemi
K - L Basit damıtma
L - M Ayırma hunisi

Adım adım açıklama:

1. K - L karışımı için basit damıtma yöntemi kullanılmıştır.
    Basit damıtma yöntemi, genellikle iki sıvı karışımının kaynama noktası farkına dayanarak ayrılmasında kullanılır. Bu nedenle, K ve L sıvı olmalıdır.

2. L - M karışımı için ayırma hunisi yöntemi kullanılmıştır.
    Ayırma hunisi, iki sıvının yoğunluk farkına dayanarak ayrılması için kullanılır. Bu yöntem genellikle sıvı-sıvı heterojen karışımlar (emülsiyon veya çözelti değil) için geçerlidir.

Şıklara bakalım:

• A) K ve L sıvı, M katı haldedir.
    Yanlış. Çünkü L - M karışımı ayırma hunisi ile ayrılmış, bu da L ve M’nin sıvı olduğunu gösterir.

• B) K - L karışımı emülsiyondur.
    Yanlış. Basit damıtma yöntemi emülsiyonlar için uygun değildir.

• C) L - M karışımı çözeltidir.
    Yanlış. Ayırma hunisi çözeltide işe yaramaz çünkü çözelti homojendir.

• D) K - L karışımının ayrılmasında tanecik boyutu farkından yararlanılır.
    Yanlış. Basit damıtma kaynama noktası farkına dayanır, tanecik boyutu farkına değil.

• E) L - M karışımının ayrılmasında yoğunluk farkından yararlanılır.
    Doğru. Ayırma hunisi yöntemi yoğunluk farkına dayanır.

Özet Tablosu

Karışım Ayırma Yöntemi Karışım Türü Ayrılma Prensibi
K - L Basit damıtma Sıvı - sıvı karışımı Kaynama noktası farkı
L - M Ayırma hunisi Sıvı - sıvı heterojen karışım Yoğunluk farkı

Sonuç:

Doğru cevap: E şıkkıdır. Çünkü L - M karışımının ayrılmasında ayırma hunisi kullanılmış ve bu yöntem yoğunluk farkına dayanır.

@Cemre_Kilinc

Merhaba Cemre,
Soruyu adım adım inceleyelim:

1. K–L karışımı → Basit damıtma
    • Damıtma, aralarındaki kaynama noktası farkı bulunan iki sıvı karışımını ayırmak için kullanılır.
    ⇒ Buradan K ve L’nin her ikisi de sıvıdır.

2. L–M karışımı → Ayırma hunisi
    • Ayırma hunisi, birbirine karışmayan (immiscible) iki sıvıyı yoğunluk farkına göre ayırmak için kullanılır.
    ⇒ Buradan L ve M’nin de her ikisi sıvı ve birbirine karışmayan olduğu, ayırmada yoğunluk farkından faydalanıldığı anlaşılır.

Şıklara bakarsak:

A) “K ve L sıvı, M katı” – Yanlış, M de sıvı.
B) “K–L karışımı emülsiyon” – Yanlış, damıtma çözelti halindeki sıvılar için.
C) “L–M karışımı çözelti” – Yanlış, immiscible (çözelti olmayan) sıvılardır.
D) “K–L ayrılmasında tanecik boyutu farkı” – Yanlış, damıtma kaynama noktası farkına dayanır.
E) “L–M ayrılmasında yoğunluk farkı” – Doğru, ayırma hunisi yöntemi tam da buna dayanır.

Doğru cevap: E şıkkı (“L–M karışımının ayrılmasında yoğunluk farkından yararlanılır.”)