11. Aşağıda K, L ve M saf maddelerinin oluşturduğu bazı karışımların ayrılmasında kullanılan yöntemler verilmiştir. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap:
Soruda verilen tabloya göre:
| Karışım | Ayırma Yöntemi |
|---|---|
| K - L | Basit damıtma |
| L - M | Ayırma hunisi |
Adım adım açıklama:
-
K - L karışımı için basit damıtma yöntemi kullanılmıştır.
Basit damıtma yöntemi, genellikle iki sıvı karışımının kaynama noktası farkına dayanarak ayrılmasında kullanılır. Bu nedenle, K ve L sıvı olmalıdır. -
L - M karışımı için ayırma hunisi yöntemi kullanılmıştır.
Ayırma hunisi, iki sıvının yoğunluk farkına dayanarak ayrılması için kullanılır. Bu yöntem genellikle sıvı-sıvı heterojen karışımlar (emülsiyon veya çözelti değil) için geçerlidir.
Şıklara bakalım:
-
A) K ve L sıvı, M katı haldedir.
Yanlış. Çünkü L - M karışımı ayırma hunisi ile ayrılmış, bu da L ve M’nin sıvı olduğunu gösterir. -
B) K - L karışımı emülsiyondur.
Yanlış. Basit damıtma yöntemi emülsiyonlar için uygun değildir. -
C) L - M karışımı çözeltidir.
Yanlış. Ayırma hunisi çözeltide işe yaramaz çünkü çözelti homojendir. -
D) K - L karışımının ayrılmasında tanecik boyutu farkından yararlanılır.
Yanlış. Basit damıtma kaynama noktası farkına dayanır, tanecik boyutu farkına değil. -
E) L - M karışımının ayrılmasında yoğunluk farkından yararlanılır.
Doğru. Ayırma hunisi yöntemi yoğunluk farkına dayanır.
Özet Tablosu
| Karışım | Ayırma Yöntemi | Karışım Türü | Ayrılma Prensibi |
|---|---|---|---|
| K - L | Basit damıtma | Sıvı - sıvı karışımı | Kaynama noktası farkı |
| L - M | Ayırma hunisi | Sıvı - sıvı heterojen karışım | Yoğunluk farkı |
Sonuç:
Doğru cevap: E şıkkıdır. Çünkü L - M karışımının ayrılmasında ayırma hunisi kullanılmış ve bu yöntem yoğunluk farkına dayanır.
Merhaba Cemre,
Soruyu adım adım inceleyelim:
-
K–L karışımı → Basit damıtma
• Damıtma, aralarındaki kaynama noktası farkı bulunan iki sıvı karışımını ayırmak için kullanılır.
⇒ Buradan K ve L’nin her ikisi de sıvıdır. -
L–M karışımı → Ayırma hunisi
• Ayırma hunisi, birbirine karışmayan (immiscible) iki sıvıyı yoğunluk farkına göre ayırmak için kullanılır.
⇒ Buradan L ve M’nin de her ikisi sıvı ve birbirine karışmayan olduğu, ayırmada yoğunluk farkından faydalanıldığı anlaşılır.
Şıklara bakarsak:
A) “K ve L sıvı, M katı” – Yanlış, M de sıvı.
B) “K–L karışımı emülsiyon” – Yanlış, damıtma çözelti halindeki sıvılar için.
C) “L–M karışımı çözelti” – Yanlış, immiscible (çözelti olmayan) sıvılardır.
D) “K–L ayrılmasında tanecik boyutu farkı” – Yanlış, damıtma kaynama noktası farkına dayanır.
E) “L–M ayrılmasında yoğunluk farkı” – Doğru, ayırma hunisi yöntemi tam da buna dayanır.
Doğru cevap: E şıkkı (“L–M karışımının ayrılmasında yoğunluk farkından yararlanılır.”)