• atmosferin en kalın katmanıdır. • yer çekiminin en az olduğu katmandır

• atmosferin en kalın katmanıdır. • yer çekiminin en az olduğu katmandır.

Atmosferin En Kalın ve Yer Çekiminin En Az Olduğu Katman

Cevap:

Adım 1: Konunun Tanıtılması

Anonim3’ün bahsettiği katman, atmosferin en kalın katmanı olup yer çekiminin en az olduğu katmandır. Atmosfer, dünya çevresinde gaz karışımından oluşur ve çeşitli katmanlara ayrılır.

Adım 2: Atmosfer Katmanları

Atmosfer Dünya yüzeyinden başlayarak dışarıya doğru çeşitli katmanlardan oluşur. Bu katmanlar sırasıyla şöyledir:

• Troposfer: Yeryüzüne en yakın katmandır. Hava olayları bu katmanda meydana gelir.
  • Stratosfer: Troposferin üstündedir ve içerisinde ozon tabakası bulunur.
  • Mezosfer: Stratosferden sonra gelir ve meteorların yanarak yok olduğu katmandır.
  • Termosfer: Mezosferin üstünde, uzay boşluğuna daha yakın bir katmandır. Auroralar bu katmanda görülür.
  • Ekzosfer: Atmosferin en dış katmanıdır ve uzaya kademeli geçişi temsil eder.

Adım 3: En Kalın ve Yer Çekiminin En Az Olduğu Katman

• Kalınlık: Atmosferin en kalın katmanı kullanımına göre değişebilir. Ancak genel olarak, termosfer geniş bir hacmi kapsar ancak çok ince bir gaz tabakasıdır.
  • Yer Çekimi: Yer çekiminin en az olduğu katman ekzosferdir. Burada yer çekimi oldukça zayıftır ve atmosferin en üst sınırıdır.

Final Cevap

• Atmosferin en kalın katmanı olarak genellikle termosfer kabul edilir çünkü bu katman derin ve yayılmış bir alandır.
  • Yerçekiminin en az olduğu katman ekzosferdir çünkü bu katman Dünya’nın çekim kuvvetinden en fazla uzaklaşmıştır.