• atmosferin en kalın katmanıdır. • yer çekiminin en az olduğu katmandır.
Atmosferin En Kalın ve Yer Çekiminin En Az Olduğu Katman
Cevap:
Adım 1: Konunun Tanıtılması
Anonim3’ün bahsettiği katman, atmosferin en kalın katmanı olup yer çekiminin en az olduğu katmandır. Atmosfer, dünya çevresinde gaz karışımından oluşur ve çeşitli katmanlara ayrılır.
Adım 2: Atmosfer Katmanları
Atmosfer Dünya yüzeyinden başlayarak dışarıya doğru çeşitli katmanlardan oluşur. Bu katmanlar sırasıyla şöyledir:
- Troposfer: Yeryüzüne en yakın katmandır. Hava olayları bu katmanda meydana gelir.
- Stratosfer: Troposferin üstündedir ve içerisinde ozon tabakası bulunur.
- Mezosfer: Stratosferden sonra gelir ve meteorların yanarak yok olduğu katmandır.
- Termosfer: Mezosferin üstünde, uzay boşluğuna daha yakın bir katmandır. Auroralar bu katmanda görülür.
- Ekzosfer: Atmosferin en dış katmanıdır ve uzaya kademeli geçişi temsil eder.
Adım 3: En Kalın ve Yer Çekiminin En Az Olduğu Katman
- Kalınlık: Atmosferin en kalın katmanı kullanımına göre değişebilir. Ancak genel olarak, termosfer geniş bir hacmi kapsar ancak çok ince bir gaz tabakasıdır.
- Yer Çekimi: Yer çekiminin en az olduğu katman ekzosferdir. Burada yer çekimi oldukça zayıftır ve atmosferin en üst sınırıdır.
Final Cevap
- Atmosferin en kalın katmanı olarak genellikle termosfer kabul edilir çünkü bu katman derin ve yayılmış bir alandır.
- Yerçekiminin en az olduğu katman ekzosferdir çünkü bu katman Dünya’nın çekim kuvvetinden en fazla uzaklaşmıştır.