Ankara nerde?
Cevap:
Table of Contents
1. Genel Bakış
Ankara, Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık ikinci şehridir. Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde, Orta Anadolu Platosu üzerinde yer alır. Tarihsel olarak farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Ankara, Türkiye’nin yönetim merkezidir.
2. Coğrafi Konum
- Bölge: İç Anadolu Bölgesi
- Rakım: Şehir merkezi genellikle 850-950 metre rakıma sahiptir.
- Komşu İller: Batıda Eskişehir, kuzeybatıda Bolu, kuzeyde Çankırı, kuzeydoğuda Kırıkkale, güneyde Konya ve doğuda Kırşehir ile çevrilidir.
- Koordinatlar: Yaklaşık olarak 39°56’ K enlemi ve 32°52’ D boylamına denk gelir.
3. Ankara’nın Önemi ve Özellikleri
- Başkent Oluşu: Cumhuriyetin ilanından sonra, 13 Ekim 1923’te başkent ilan edilmiştir.
- Ekonomi ve Sanayi: Kamu kurumları ve orta-üst düzey sanayi kuruluşları yoğunlukla bulunur.
- Kültürel Değerleri: Ankara Kalesi, Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve tarihi Hamamönü semti gibi kültürel ve turistik alanlar bulunur.
- Eğitim Merkezi: Birçok üniversiteye (ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi vb.) ev sahipliği yapar.
4. Ulaşım
- Karayolu: Türkiye’nin çeşitli bölgelerine uzanan otoyol ve devlet yolları ile Ankara’ya kolaylıkla ulaşılabilir.
- Demiryolu: Ankara Garı, yüksek hızlı tren (YHT) hatlarının merkez istasyonlarından biridir.
- Havayolu: Esenboğa Havalimanı, iç ve dış hat uçuşlarıyla ulaşımı kolaylaştırır.
- Şehir İçi Ulaşım: Metro, Ankaray ve otobüs hatlarıyla şehir içi seyahat mümkündür.
5. Özet Tablo
| Özellik | Açıklama |
|---|---|
| Konum | İç Anadolu Bölgesi, Orta Anadolu Platosu |
| Başkent Olduğu Tarih | 13 Ekim 1923 |
| Komşu İller | Eskişehir, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya |
| Ünlü Yapılar | Anıtkabir, Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi |
| Rakım | Yaklaşık 850-950 m |
| Önemli Üniversiteler | ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi |
| Ulaşım | Otoyol, YHT (Yüksek Hızlı Tren), Esenboğa Havalimanı |
6. Kısa Özet
Ankara, Türkiye’nin merkezinde, İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ve Cumhuriyet’in ilanından beri ülkenin başkenti olan bir şehirdir. Yüksek rakımda kurulmuş olması nedeniyle karasal iklimin etkisi görülür. Ankara; kültürel, tarihi ve siyasi açıdan önemli noktalara sahip, aynı zamanda üniversiteleriyle eğitim alanında da ön planda olan kozmopolit bir şehirdir.