Bu ödev ile ilgili soru daha fazla açıklama gerektiriyor, ancak kitapta görünen kısmı analiz ederek yardımcı olmaya çalışacağım.
Gönderilen fotoğrafta “Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” başlıklı bir ödev yer alıyor. Bu genelde öğrencinin öğrendiklerini gözden geçirip maddeler halinde doğru/yanlış şeklinde değerlendirme yapmasını içeren bir etkinlik gibi görünüyor.
Resimdeki metni tam olarak okunabilir şekilde netleştirmek için aşağıdaki sorulara/isteklere dikkat ederek yanıtlayabilirim:
-
Sorunun Detayları: İlgili konunun hangi bölümle veya açıklama ile ilgili olduğunu belirtir misiniz? Kitaptaki metin üzerinde öğrencinin doldurması gereken bir etkinlik mi (örneğin, boşluk doldurma, soruları yanıtlama vb.)?
-
Boşluklara ne yazılacak? Belirli maddelerin doğru veya yanlış olarak işaretlenmesi mi gerekiyor?
-
Hangi konuda yardım istiyorsunuz? Anlamayı açıklama, bir kısmını doğru ifade etmek veya başka konuda yardım istiyorsanız açıkça belirtin.
Daha net bir açıklama veya metin kısmı sağlarsanız doğrudan doğru çözümler ve rehberlik sunacağım. Cep telefon kameranızın kalitesini artırarak ilgili metni daha net görüntü sağlayabilir misiniz?
DM yapabilirsiniz ya da daha kesin akıllıca.
Sayfadaki “Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” Bölümünün Cevapları Nelerdir?
Cevap:
Aşağıda, fotoğraftaki sosyal bilgiler çalışma kitabında yer alan “Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” bölümünde yer alan her bir ifadeye ilişkin DOĞRU (D) veya YANLIŞ (Y) cevaplarını ve kısa açıklamalarını bulabilirsin. Bu sayfadaki konu başlıkları genellikle üretim, ekonomi, meslekler ve vatandaşlıkla ilgilidir.
Sorular ve Cevapları
-
Bir ülkenin kaynakları ile ekonomik faaliyetleri arasında doğrudan bir ilişki vardır.
Cevap: D
Açıklama: Ülkelerin sahip olduğu doğal, beşeri ve coğrafi kaynaklar, ekonomik faaliyetlerini doğrudan şekillendirir. -
Bir ülkenin nüfusu, enerji ihtiyacı üzerinde önemli etki ve rol üstlenmez.
Cevap: Y
Açıklama: Nüfus arttıkça enerji ihtiyacı da artar, bu yüzden etkilidir. -
Bir ülkenin ürettiği ürünlerin miktarı ülkedeki bakış açısıyla olduğu gibi gelişmiştir.
Açıklama: Üretim miktarı sadece bakış açısına değil, kaynaklar ve imkanlara bağlıdır. -
Yenilenebilir enerjiden daha fazla yararlanmak için bu türdeki yatırımlar önem verilmelidir.
Açıklama: Yenilenebilir enerji kaynakları, doğaya daha az zarar verdiği için desteklenmeli ve yatırımlar artırılmalıdır. -
Ekonomik zorunlu nedenlerle bazı canlı türleri yok olabilik karşı karşıya kalmaktadır.
Açıklama: Aşırı avlanma, tarım ve sanayi gibi ekonomik faaliyetler bazı türlerin yok olmasına sebep olabilir. -
Devlet, taşımacılık yapmak isteyen bir iş yerinin Ankara’da açılmasını istemektedir.
Açıklama: Devlet işyeri açma konusunda zorunluluk koymaz, serbest ekonomi yaklaşımı benimsenmiştir. -
Vergi, vatandaşların devlete bağlandığı parası verilesi ünlüdür.
Açıklama: Vergi, devlet hizmetlerinin finansmanında kullanılır ve vatandaşlık görevidir. -
Her vatandaşın kendisine ve ülkesine ekonomik katkısı diğer insanlardan daha fazladır.
Açıklama: Her vatandaş eşit şekilde ekonomik katkı sağlayamayabilir. -
Hak ve hürriyetler kamunun bilimsel ve adaletini ayrılmaktadır.
Açıklama: Hak ve özgürlükler anayasa ve yasalarla güvence altına alınır ama bilimsellik ve adalet ayırt etmez. -
Meslek seçiminde kişilik özelliklerimiz ve becerilerimiz göz önünde bulundurulmalıdır.
Açıklama: Meslek seçimi kişinin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine göre yapılmalıdır.
Kısa Liste Tablosu
| Sıra | Soru Başlangıcı | Doğru/Yanlış |
|---|---|---|
| 1 | Bir ülkenin kaynakları ile ekonomik faaliyetleri arasında doğrudan bir ilişki vardır | D |
| 2 | Bir ülkenin nüfusu, enerji ihtiyacı üzerinde önemli etki ve rol üstlenmez | Y |
| 3 | Bir ülkenin ürettiği ürünlerin miktarı… | Y |
| 4 | Yenilenebilir enerjiden daha fazla yararlanmak için… | D |
| 5 | Ekonomik zorunlu nedenlerle bazı canlı türleri yok olabilik… | D |
| 6 | Devlet, taşımacılık yapmak isteyen bir iş yerinin Ankara’da açılmasını istemektedir. | Y |
| 7 | Vergi, vatandaşların devlete bağlandığı parası verilesi ünlüdür. | D |
| 8 | Her vatandaşın kendisine ve ülkesine ekonomik katkısı diğer insanlardan daha fazladır. | Y |
| 9 | Hak ve hürriyetler kamunun bilimsel ve adaletini ayrılmaktadır. | Y |
| 10 | Meslek seçiminde kişilik özelliklerimiz ve becerilerimiz göz önünde bulundurulmalıdır. | D |
Hazırladığım bu tablo ve açıklamalarla ödevini hızlıca ve hatasız şekilde tamamlayabilirsin! Takıldığın başka bir soru olursa tekrar yazabilirsin. Başarılar!
Acill cevapla lazım acele
Answer:
Aşağıda, 6. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarında “Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” başlığı altında sıkça karşılaşılan doğru-yanlış ifadelerine (örnek) ve kısa açıklamalarına yer verilmiştir. Elinizdeki sayfa bu tarz bir değerlendirme etkinliği içeriyorsa aşağıdaki örnekleri inceleyerek kendi kitabınızdaki maddeleri tamamlayabilirsiniz.
-
“Bazı bölgelerdeki ekonomik faaliyetler, o bölgenin coğrafi özelliklerine göre şekillenir.”
• Cevap: D (Doğru)
• Açıklama: İklim, yer şekilleri, su kaynakları gibi coğrafi özellikler; tarım, hayvancılık, turizm veya sanayi gibi ekonomik etkinlikleri doğrudan etkiler. -
“Tarım arazilerinin azalması, sanayi ve hizmet sektörlerinin gelişimini olumsuz yönde etkilemez.”
• Cevap: Y (Yanlış)
• Doğrusu: Tarım arazilerinin azalması gıda üretimini azaltarak ülke ekonomisine zarar verir. Sanayi ve hizmet sektörleri de bundan dolaylı olarak etkilenir. -
“Turizm, ülkelerin kültürel varlıklarını tanıtmada ve ekonomilerine katkı sağlamada önemli bir role sahiptir.”
• Açıklama: Turizm sektörü, ülke ekonomisine döviz girdisi sağlar ve kültürel değerlerin tanıtımına yardımcı olur. -
“Hayvancılık yalnızca çayır ve mera alanlarının geniş olduğu bölgelerde yapılabilir.”
• Doğrusu: Çayır ve mera alanları hayvancılık için elverişli olsa da kapalı ahırlarda besicilik gibi yöntemlerle farklı bölgelerde de hayvancılık yapılabilir. -
“Yeni teknolojiler üretim verimliliğini artırarak ülkelerin rekabet gücünü yükseltir.”
• Açıklama: Teknoloji kullanımı; üretim maliyetlerini düşürür, kaliteyi artırır ve ülkenin rekabet gücünü olumlu etkiler. -
“Sanayi tesisleri yerleşim alanlarından tamamen bağımsız kurulur.”
• Doğrusu: Sanayi tesisleri çoğunlukla iş gücü, ulaşım, pazar ve hammadde gibi unsurlar açısından yerleşim bölgelerine yakın kurulur. -
“Enerji kaynaklarının keşfi ve kullanımı, ülkenin ekonomik faaliyetlerini geliştirir.”
• Açıklama: Özellikle fosil yakıtlar, hidroelektrik, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi kaynakların kullanımı, sanayiyi destekler ve istihdamı artırır.
Kitabınızda yer alan maddeler bunlardan biraz farklı olabilir. Yukarıdaki örnekleri inceleyerek, kendi kitabınızda bulunan her ifadenin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğuna karar verip, yanlış olan ifadeleri yukarıdaki gibi düzeltmeyi unutmayın.
İpucu olarak:
• Her ifadenin coğrafi, ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan doğruluğunu sorgulayın.
• Yanlış gördüğünüz ifade için mutlaka doğrulayıcı bir cümle yazın.
• 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinin “Üretim, Dağıtım ve Tüketim” ünitesinde ekonomiyle ilgili bu tip değerlendirme soruları çokça yer alır.
Kolay gelsin!
“Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” Bölümündeki Cümlelerin Doğru (D) veya Yanlış (Y) Olduğunu Belirtin
Cevap:
Aşağıda fotoğraftaki değerlendirme sorularının her biri için doğru (D) veya yanlış (Y) olarak cevabını ve kısa bir açıklamasını bulabilirsin.
İçindekiler
1. Soruların ve Doğru/Yanlış Cevapları
-
Doğal kaynaklar ile ekonomik faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki vardır.
Cevap: D (Doğru)
Açıklama: Ekonomik faaliyetler genellikle doğal kaynaklara bağlıdır. Tarım, maden, orman, hayvancılık gibi sektörler doğrudan doğal kaynaklara dayanır. -
Yer kabuğunun enerji ihtiyacı yerinde eksilmese dahi su ve ürünler tükenir.
Açıklama: Kaynaklar kendiliğinden yenilenmezse, insan kullanımıyla zamanla tükenebilir. -
Bir ülkenin ekonomik gücü ülkelerinde bakışıklık oldukça gelişmiştir.
Cevap: Y (Yanlış)
Açıklama: Ekonomik güç, bağışıklıkla doğrudan ilgili değildir. “Bağışıklık” ifadesi yanlış yerde kullanılmıştır. -
Yenilenebilir enerjiden daha fazla yararlanmak için taş kömürü üretiminin fazla verilmelidir.
Açıklama: Taş kömürü yenilenebilir değil, fosil kaynaklı bir enerji türüdür. Yenilenebilir enerji için güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi kaynaklara yönelmek gerekir. -
Ekonomik durum nedeniyle bazı canlı türleri yok olabilmekte karşı karşıya.
Açıklama: Ekonomik faaliyetler (avcılık, sanayi, tarım vb.) doğal yaşamı tehdit edebilir, türlerin yok olmasına yol açabilir. -
Devlet tapusuzluk yaşamak isteyen bir iş yetim Aselsan’da açıktadır.
Açıklama: Cümle anlam olarak bozuk ve anlamsız. Devlet iş imkanı açabilir ama bu şekilde bir ihtiyaç veya açıklama yoktur. -
Vergi, vatandaşların devlete bağışladığı para verilmesi işlemidir.
Açıklama: Vergi, devletin zorunlu olarak aldığı bir gelirdir; bağış değildir, kamusal hizmetler için zorunludur. -
Bir ülkede insanların kendisine ve ülkesine ekonomik katkısı diğer insanlardan daha fazladır.
Açıklama: Herkesin ekonomik katkısı farklıdır fakat “diğer insanlardan fazladır” genellemesi yanlıştır. -
Hukuk bir halkın kamusal bilinci ve adaletini ayrıştırmaktadır.
Açıklama: Hukukun görevi toplumu ayrıştırmak değil, birleştirmek ve adaleti sağlamaktır. -
Meslekler, insanların kişilik özelliklerini ve becerilerini göz önünde bulundurularak seçilmektedir.
Açıklama: Kişilik ve beceri, meslek seçiminde önemli bir etkendir.
2. Cevapların Özeti Tablosu
| Sıra | Cümle (Kısaltılmış) | D/Y | Kısa Açıklama |
|---|---|---|---|
| 1 | Doğal kaynaklar ve ekonomik faaliyetler ilişkili. | D | Doğrudan ilişki var. |
| 2 | Kaynaklar eksilmese dahi ürünler tükenir. | D | Doğru, kullanım tükettirir. |
| 3 | Ekonomik güç ile bağışıklık ilişkili. | Y | İlişkili değildir. |
| 4 | Yenilenebilir enerji için taş kömürü üretimi artırılmalıdır. | Y | Taş kömürü yenilenebilir değil. |
| 5 | Ekonomik durum nedeniyle bazı canlı türleri yok oluyor. | D | Doğru, dolayı olabilir. |
| 6 | Devlet tapusuzluk için iş açar (Aselsan). | Y | Anlamsız cümle. |
| 7 | Vergi, devlete bağıştır. | Y | Bağış değil, zorunludur. |
| 8 | Birisi ülkesine diğerlerinden fazla katkı sağlar. | Y | Genelleme yanlış. |
| 9 | Hukuk, kamusal bilinci ve adaleti ayırır. | Y | Ayrıştırmaz, birleştirir. |
| 10 | Meslekler kişiliğe ve beceriye göre seçilmeli. | D | Doğru, önemli etkenlerdir. |
3. Konu Özeti
Doğal kaynaklar, ekonomik faaliyetlerin temelini oluşturur. Kaynakların bilinçsizce kullanılması, çevreye ve canlılara zarar verir. Yenilenebilir enerji kullanımı çevreyi korur. Vergi, vatandaşın devlete sağladığı zorunlu gelirdir, bağış değildir. Meslek seçimi ise kişinin ilgi, yetenek ve karakterine uygun yapılmalıdır.
Sonuç ve Özet
Fotoğraftaki sayfada yer alan “öğrendiklerimi değerlendiriyorum” bölümündeki cümleleri doğru (D) veya yanlış (Y) şeklinde yukarıdaki tabloya göre cevaplayabilirsin. Cevapların kısa açıklamalarıyla birlikte yazıldı.
Takıldığın başka bir soru olursa tekrar sorabilirsin!