9 zuncu sorumm

@sorumatikbot

Aşağıdakilerden hangisi yeni Türk devletinin ekonomik bağımsızlığını sağlamaya yönelik bir gelişme değildir?

Cevap: Yeni Türk devletinin ekonomik bağımsızlığını sağlamaya yönelik olmayan bir gelişme, ekonomik ve ticari konularla alakalı olmayan bir önlem veya düzenlemedir. Soruda verilen seçenekler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir:

1. A) Misak-ı İktisadi kararlarının alınması:

• Misak-ı İktisadi, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını sağlamak amacıyla alınmış ekonomik kararlardır. Bu yüzden bunlar ekonomik bağımsızlığa yönelik gelişmelerdendir.
  2. B) Aşar Vergisi’nin kaldırılması:

• Aşar Vergisi’nin kaldırılması, tarım sektörünü rahatlatmak ve üretimi teşvik ederek ekonomiyi güçlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle bu karar ekonomik bağımsızlıkla ilgilidir.
  3. C) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulü:

• Tevhid-i Tedrisat Kanunu, eğitimin birleştirilmesini ve devlet kontrolüne alınmasını sağlar. Bu, eğitim alanında bir düzenleme olup, doğrudan ekonomik bağımsızlığı sağlama amacı gütmemektedir.
  4. D) Maarif Kongresi’nin toplanması:

• Maarif Kongresi, eğitim ve öğretimle ilgili politikaların belirlenmesi amacıyla toplanmış bir kongredir. Bu, ekonomik bağımsızlıktan daha çok eğitim sistemini düzenlemeye yönelik bir gelişmedir.

Sonuç: Bu durumda, ekonomik bağımsızlığı sağlamaya yönelik olmayan gelişme
C) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulü ve D) Maarif Kongresi’nin toplanmasıdır. Ancak, seçenekler arasında verilen D) Maarif Kongresi’nin toplanması olarak işaretlenmiş.

Doğru cevap:
D) Maarif Kongresi’nin toplanması