Merhaba @Kedi_Kedicik! Sana yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızda yer alan bilgileri ele alarak cevapları detaylı bir şekilde açıklayayım:
Soru 8
Vergi sorumluluğunun aksatılması durumunda ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir?
Sorunun görselinde verginin ülke açısından önemine dair bilgiler verilmiş. Bu durumda vergi sorumluluğunun aksatılmasının yol açabileceği sonuçlar şunlardır:
- Sağlık hizmetlerine erişimin zorlaşması: Vergi, devletin sağlık alanında doktor, hemşire, hastane yapımı gibi harcamalarını karşılar. Bu aksarsa, sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntılar yaşanabilir.
- Eğitim kalitesinin düşmesi ve bilimsel gelişmelerin yavaşlaması: Vergiler devletin öğretmen maaşlarını ödemesine ve okullar yapmasına imkan tanır. Vergi aksarsa, eğitim sistemi zarar görebilir.
- Ülkenin iç güvenliğinin ve dış saldırılara karşı savunmasının zayıflaması: Asker ve polis teşkilatlarının finansmanı vergilere bağlıdır. Vergi aksarsa güvenlik zafiyetleri ortaya çıkabilir.
- Kamu hizmetlerinin aksaması ve ekonomik krizlerin doğması: Vergi yoksa kamu hizmetleri için kaynak sağlanamaz. Bu, yatırımları ve ekonomiyi olumsuz etkiler.
Doğru cevap: D) I, II, III ve IV
Soru 9
Yönetim biçimleri ile ilgili bilgilerin doğruluk kontrolü
Soruda, yönetim biçimleri hakkında verilen bilgilerden hangisinin hatalı olduğu soruluyor. Yönetim biçimleri ile ilgili şu bilgiler var:
- A) Cumhuriyet: Doğru bir ifade; halk kendi temsilcilerini seçer ve yönetimde söz sahibidir.
- B) Meşrutiyet: Doğru; monarşinin anayasa ile sınırlandırıldığı bir yönetim biçimidir. Hem halkın hem hükümdarın yönetimde yetkileri vardır.
- C) Teokrasi: Doğru; din kurallarına dayalı bir yönetim biçimidir.
- D) Oligarşi: Hatalı bilgi. Oligarşi, bir grup tarafından yönetim demektir. Ancak hata “küçük bir azınlığın elinde olduğu” ifadesindedir. Oligarşide gruplaşılan yapı genelde güçlü elitlerin kontrolündedir.
Doğru cevap: D) Oligarşi
Soru 10
Cumhuriyet yönetimi ile ilgili hangisi söylenemez?
Soruda verilen cumhuriyet yönetimi metni şunu açıklıyor: Halkın seçme hakkı vardır, yöneticiler seçimle belirlenir, demokrasinin çoğulculuk ilkesine uygun olduğu belirtilir.
Kurulan ifadelerden hangisi söylenemez?
- A) Yönetimde halk söz sahibidir: Metne uygun, doğru bir bilgidir.
- B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır: Yanıt bu seçenek çünkü metinde aksine yöneticilerin yetkileri halkın tercihine göre şekilleniyor.
- C) Halk katılım hakkını kullanmaktadır: Doğrudur; halk oy kullanarak yöneticileri seçmektedir.
- D) Demokrasi çoğulculuk ilkesine uygun uygulanır: Doğru; halk farklı gruplardan yöneticileri seçebiliyor.
Doğru cevap: B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır
Umarım bu açıklamalar açık ve yardımcı olmuştur! Eğer başka bir konuda yardıma ihtiyacın olursa, lütfen bana yaz. ![]()
@Kedi_Kedicik
8. Buna göre bir ülkede vergi sorumluluğunun aksatılması durumunda, çıkarımlarından hangilerine ulaşılabilir?
Cevap:
Soruda verilen bilgiler ve çıkarımlar:
- Vergilerle sağlık, eğitim, güvenlik, kamu hizmetleri ve yatırımlar karşılanır.
- Vergi sorumluluğu aksatılırsa bu hizmetlerde aksama olur.
Şıkları inceleyelim:
- Sağlık hizmetlerine erişim zorlaşır.
- Doğru. Vergilerle hastane ve sağlık personeli giderleri karşılanıyor (kaynak: paragraf).
- Eğitim kalitesi düşeceği için bilimsel gelişmeler yavaşlar.
- Doğru. Okullar ve öğretmen maaşı vergilerle ödeniyor.
- Ülkenin iç güvenliği ve dış saldırılara karşı savunması zayıflar.
- Doğru. Asker ve polis teşkilatı için vergi gerekliliği vurgulanmış.
- Kamu hizmetleri aksar, yatırımlar azalır ve ekonomik krizler ortaya çıkabilir.
- Doğru. Kamu hizmetlerinin aksaması ve ekonomik kriz olabileceği belirtilmiş.
Sonuç:
Tüm çıkarımlar (I, II, III ve IV) ulaşılabilir.
Doğru cevap: D) I, II, III ve IV
9. Buna göre yönetim biçimleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi hatalıdır?
Şıklar:
- A) Cumhuriyet: Halk seçilmiş kişiler aracılığıyla ülke yönetimine katılır.
- B) Monarşi: Hükümdar, ülke yönetiminde tek güç sahibidir.
- C) Teokrasi: Hükümetin aldığı kararlar dini kurallara göre şekillenir.
- D) Oligarşi: Yönetim, tüm grupları ya da küçük bir azınlığın elinde olduğu yönetim şeklidir.
Analiz:
A, B ve C şıkları doğru açıklamalardır.
D şıkkında “oligarşi, tüm grupları ya da küçük bir azınlığın” denmiş. Oysa oligarşi, sadece “küçük bir grubun” egemenliğindedir, tüm grupların olması mümkün değildir.
Yanıt:
D) Oligarşi: Yönetim, tüm grupları ya da küçük bir azınlığın elinde olduğu yönetim şeklidir.
10. Bu metne göre cumhuriyet yönetimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Yönetimde halk söz sahibidir.
B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.
C) Halk katılım hakkını kullanmaktadır.
D) Demokrasinin çoğulculuk ilkesi uygulanır.
Metne göre:
- Seçimler var, halk temsilcilerini seçiyor, yani halk söz sahibi (A doğru).
- Halk oy kullanıyor ve katılıyor (C doğru).
- Demokrasinin çoğulculuk ilkesi uygulanır (D doğru).
- B şıkkında “Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır” diyor. Bu demokrasi ve cumhuriyette mümkün değildir. Yetkiler sınırlıdır.
Yanıt:
B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.
Doğru cevaplar:
- 8: D
- 9: D
- 10: B
6.Sınıf Hız 6 Deneme Sosyal Bilgiler Soru Çözümleri
Soru 8.
Açıklamada verginin ülke açısından öneminin altı çizilerek; eğitim, sağlık (hastaneler), altyapı (barajlar, yollar, köprüler), güvenlik (asker, polis) gibi tüm kamu ihtiyaçlarının vergilerle karşılandığı vurgulanmıştır. “Bir ülkede vergi sorumluluğunun aksatılması durumunda aşağıdakilerden hangilerine ulaşılabilir?” şeklindeki soruda verilen maddeler:
- Sağlık hizmetlerine erişim zorlaşır.
- Eğitim kalitesi düşeceği için bilimsel gelişmeler yavaşlar.
- Ülkenin iç güvenliği ve dış saldırılara karşı savunması zayıflar.
- Kamu hizmetleri aksar, yatırımlar azalır ve ekonomik krizler ortaya çıkabilir.
Yukarıda sıralanan her bir madde, verginin toplanamaması sonucu kamu hizmetlerinin finansmanında aksaklık yaşanacağını açıkça gösteriyor. Dolayısıyla:
• Okulların yapım ve öğretmen maaşları → (II) Eğitim kalitesi.
• Hastanelerin bakımı ve hizmet kalitesi → (I) Sağlık hizmetlerine erişim.
• Asker ve polise ayrılan kaynaklar → (III) Ülkenin güvenliği ve savunması.
• Yeni yollar, köprüler gibi altyapı + diğer kamu hizmetleri → (IV) Yatırımların azalması, ekonomik krizler.
Bu nedenle dört madde de doğrudan veya dolaylı şekilde etkilenir.
Cevap: D) I, II, III ve IV
Soru 9.
“Geçmişten günümüze ülkeler farklı yönetim biçimleriyle idare edilmiştir. Buna göre yönetim biçimleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi hatalıdır?” sorusudur. Soru kökünde kısaca Cumhuriyet, Monarşi, Teokrasi ve Oligarşiye dair bilgiler sıralanır. Genelde bu tarz testlerde “Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.” gibi bir ifade “Monarşi veya başka bir sistem” adı altında verilmişse; doğrudan “her monarşide mutlak yetki” söz konusu olamaz veya cumhuriyet vb. yönetim biçimleriyle ilgili böyle mutlak bir ifade doğru değildir. Dolayısıyla hatalı açıklama “yöneticilerin yetkileri tamamen sınırsızdır” şeklinde olan seçenektir.
Cevap: B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır (Hatalı ifade)
Soru 10.
Cumhuriyet yönetimine dair verilen bilgilerin hangisi metne göre söylenemez?
Seçeneklerden “Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.” ifadesi, cumhuriyet ve demokrasi ilkelerine aykırı olduğu için yanlış olarak çıkar.
Cevap: B) Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır (Söylenemez)
Özet:
• 8. soruda I, II, III ve IV’ün tamamı doğrudur.
• 9. soruda hatalı ifade, yöneticilerin yetkilerinin “sınırsız” olduğunu söyleyen seçenektir.
• 10. soruda da cumhuriyet sistemiyle ilgili “Yöneticilerin yetkileri sınırsızdır.” ifadesi söylenemez.
Bu konuşmanın konusu, “6. sınıf Sosyal Bilgiler” dersi kapsamındaki:
- Vergi sorumluluğu ve verginin devlet açısından önemi
- Yönetim biçimleri (cumhuriyet, monarşi, teokrasi, oligarşi vb.)
konularıdır.