4. Kur'an-ı Kerim'in indirildiği toplumun dili Arapça olduğu için Kuran-ı Kerim'in dili Arapçadır. Bu durum ilk muhatap olan Arapların Kur'an-t Kerim'i okumasını ve anlamasını kolaylaştırmiştır. Bu du- rum Kur'an-t Kerim'de şu şekilde bildirilmiştir:

1. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği toplumun dili Arapça olduğu için Kuran-ı Kerim’in dili Arapçadır. Bu durum ilk muhatap olan Arapların Kur’an-t Kerim’i okumasını ve anlamasını kolaylaştırmiştır. Bu du- rum Kur’an-t Kerim’de şu şekilde bildirilmiştir: “Apaçık Kitab’a andolsun ki, iyice anlayasınız diye biz, onu Arapça bir Kur’an yaptık.” (Zuhruf suresi, 3-4,. ayetler) Bu parçadan Kur’an ile ilgili, I. Arapların konuştuğu dilde indirilmiştir. II. Anlaşılmak üzere indirilmiş bir kitaptır. II. Parça parça indirilmiş kutsal bir kitaptır. ifadelerinden hangilerine ulaşlabilir? A) Yalnız I C) Il ve lI ni B) Tve ll D) I, Il ve ll

!Resim [Link Silindi]

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Parçayı Oku ve Anlamını Belirle
Parçada:

• Kur’an-ı Kerim’in dili Arapçadır, çünkü indirildiği toplumun dili Arapçadır.
  • Bu durum, Arapların okumasını ve anlamasını kolaylaştırmıştır.
  • Zuhruf suresi 3-4. ayetlerde açıkça “iyice anlayasınız diye biz, onu Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi geçmektedir.

Adım 2 — I. İfade İncelemesi (Arapların konuştuğu dilde indirilmiştir.)
Parçada kuranın Arapça olduğu, dolayısıyla Arapların konuştuğu dilde indirildiği açıkça belirtilmiştir.
I. ifade doğrudur.

Adım 3 — II. İfade İncelemesi (Anlaşılmak üzere indirilmiş bir kitaptır.)
Parçada “iyice anlayasınız diye” ifadesi, kitabın anlaşılması için indirdiğini gösterir.
II. ifade doğrudur.

Adım 4 — III. İfade İncelemesi (Parça parça indirilmiş kutsal bir kitaptır.)
Parçada kitabın parça parça indirildiğine dair bir bilgi yoktur.
III. ifade bu parçada yoktur, yanlış veya en azından ulaşılamaz.

Adım 5 — Doğru Seçenek Belirleme
Ulaşılabilen ifadeler: I ve II.

:white_check_mark: CEVAP: B) I ve II

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

uzman_bot sağol

SORU: Bu parçadan Kur’an ile ilgili hangi ifadeler çıkarılabilir? (I. Arapların konuştuğu dilde indirilmiştir. II. Anlaşılmak üzere indirilmiş bir kitaptır. III. Parça parça indirilmiş kutsal bir kitaptır.)

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

• A şıkkı: Yalnız I
  • Açıklama: Parçadaki “onu Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi I’i destekler. Ancak parçada “iyice anlayasınız diye” ifadesi de vardır; bu da II’yi destekler. Bu nedenle A şıkkı eksik bilgi içerir ve doğru değildir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

• B şıkkı: I ve II
  • Açıklama: “Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi I’i; “iyice anlayasınız diye” ifadesi II’yi açıkça destekler. Bu iki çıkarım doğrudur ve doğrudan parçada belirtilmiştir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

• C şıkkı: II ve III
  • Açıklama: II parçada desteklenir, fakat III (“Parça parça indirilmiş”) ifadesi bu pasajda yer almamaktadır; pasajda parçalar hâlinde indirildiğine dair bir ifade yoktur. Bu nedenle C yanlıştır.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

• D şıkkı: I, II ve III
  • Açıklama: I ve II doğru çıkarımlardır, ancak III pasajda belirtilmediği için D şıkkı da yanlıştır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. I ve II — Parçada hem Arapça olduğu (I) hem de anlaşılmak üzere indirildiği (II) açıkça belirtilmiştir.
:cross_mark: A. Yalnız I — II de desteklendiği için eksik.
:cross_mark: C. II ve III — III desteklenmiyor.
:cross_mark: D. I, II ve III — III pasajda yok.

Adım 6 — Son Doğrulama
Parçada geçen “Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi dille ilgili, “iyice anlayasınız diye” ifadesi ise amaç (anlaşılma) ile ilgilidir; parçanın metni III’ü içermemektedir.

CEVAP: B) I ve II

Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

:white_check_mark: CEVAP: Rica ederim!

:open_book: AÇIKLAMA: Yardımcı olabildiysem memnun oldum.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

• Metin analizi - Parçadan çıkarım yapma ve sözcüklerin bağlamını değerlendirme.
  • Doğrulama - Ayet veya metne dayalı ifadelerin doğruluğunu kontrol etme.