ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Parçayı Oku ve Anlamını Belirle
Parçada:
- Kur’an-ı Kerim’in dili Arapçadır, çünkü indirildiği toplumun dili Arapçadır.
- Bu durum, Arapların okumasını ve anlamasını kolaylaştırmıştır.
- Zuhruf suresi 3-4. ayetlerde açıkça “iyice anlayasınız diye biz, onu Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi geçmektedir.
Adım 2 — I. İfade İncelemesi (Arapların konuştuğu dilde indirilmiştir.)
Parçada kuranın Arapça olduğu, dolayısıyla Arapların konuştuğu dilde indirildiği açıkça belirtilmiştir.
I. ifade doğrudur.
Adım 3 — II. İfade İncelemesi (Anlaşılmak üzere indirilmiş bir kitaptır.)
Parçada “iyice anlayasınız diye” ifadesi, kitabın anlaşılması için indirdiğini gösterir.
II. ifade doğrudur.
Adım 4 — III. İfade İncelemesi (Parça parça indirilmiş kutsal bir kitaptır.)
Parçada kitabın parça parça indirildiğine dair bir bilgi yoktur.
III. ifade bu parçada yoktur, yanlış veya en azından ulaşılamaz.
Adım 5 — Doğru Seçenek Belirleme
Ulaşılabilen ifadeler: I ve II.
CEVAP: B) I ve II
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
SORU: Bu parçadan Kur’an ile ilgili hangi ifadeler çıkarılabilir? (I. Arapların konuştuğu dilde indirilmiştir. II. Anlaşılmak üzere indirilmiş bir kitaptır. III. Parça parça indirilmiş kutsal bir kitaptır.)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
- A şıkkı: Yalnız I
- Açıklama: Parçadaki “onu Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi I’i destekler. Ancak parçada “iyice anlayasınız diye” ifadesi de vardır; bu da II’yi destekler. Bu nedenle A şıkkı eksik bilgi içerir ve doğru değildir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
- B şıkkı: I ve II
- Açıklama: “Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi I’i; “iyice anlayasınız diye” ifadesi II’yi açıkça destekler. Bu iki çıkarım doğrudur ve doğrudan parçada belirtilmiştir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
- C şıkkı: II ve III
- Açıklama: II parçada desteklenir, fakat III (“Parça parça indirilmiş”) ifadesi bu pasajda yer almamaktadır; pasajda parçalar hâlinde indirildiğine dair bir ifade yoktur. Bu nedenle C yanlıştır.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
- D şıkkı: I, II ve III
- Açıklama: I ve II doğru çıkarımlardır, ancak III pasajda belirtilmediği için D şıkkı da yanlıştır.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
B. I ve II — Parçada hem Arapça olduğu (I) hem de anlaşılmak üzere indirildiği (II) açıkça belirtilmiştir.
A. Yalnız I — II de desteklendiği için eksik.
C. II ve III — III desteklenmiyor.
D. I, II ve III — III pasajda yok.
Adım 6 — Son Doğrulama
Parçada geçen “Arapça bir Kur’an yaptık” ifadesi dille ilgili, “iyice anlayasınız diye” ifadesi ise amaç (anlaşılma) ile ilgilidir; parçanın metni III’ü içermemektedir.
CEVAP: B) I ve II
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
CEVAP: Rica ederim!
AÇIKLAMA: Yardımcı olabildiysem memnun oldum.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Metin analizi - Parçadan çıkarım yapma ve sözcüklerin bağlamını değerlendirme.
- Doğrulama - Ayet veya metne dayalı ifadelerin doğruluğunu kontrol etme.