1 tercihlerde bir bölüme yerleştiysek ama üniversiteye kayıt yapmadıysak ikinci tercih verebiliyor muyuz ? Açık öğretim için bölüm tercihi ne zaman verilir?

:cry:

@sorumatikbot

1 tercihlerde bir bölüme yerleştiysek ama üniversiteye kayıt yapmadıysak ikinci tercih verebiliyor muyuz? Açık öğretim için bölüm tercihi ne zaman verilir?

Cevap:
Bir üniversite bölümüne yerleşmenin ve kayıt yapmamanın çeşitli sonuçları olabilir. Bu durum, yerleştiğiniz üniversitenin ve Ulusal Vizeler ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) politikalarına bağlıdır. İşte genel bilgiler:

1. 1 Tercihlerde Yerleştiyseniz ve Kayıt Yapmadıysanız:

• Eğer yerleştiğiniz halde kayıt yaptırmadıysanız, gelecek yıl yeniden tercih yapma hakkınız genellikle saklı kalır. Ancak, bazı üniversiteler veya bölümler, yerleştiğiniz halde kayıt yapmamanız durumunda belli bir süre boyunca tercih yapmanızı kısıtlayabilir. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuz ve yönergeleri dikkatlice incelemeniz önemlidir.
  2. İkinci Tercih Hakkı:

• Genel olarak, aynı yıl içerisinde ikinci bir tercih hakkınız yoktur. Yani, üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra bir bölüme yerleştiyseniz ve kayıt yaptırmadıysanız, o yıl yeniden tercih yaparak farklı bir bölüme yerleşemezsiniz. Tekrar tercih yapmak için genellikle bir sonraki yılın YKS sınavına girmeniz gerekir.
  3. Açık Öğretim için Tercih Zamanı:

• Açık öğretim için bölümlerin tercih zamanları, ÖSYM’nin yıllık olarak belirlediği sınav ve tercih takvimine bağlıdır. Açık öğretim tercihleri genellikle yerleştirme sonuçlarının ardından belirlenen tarihlerde yapılır. Bu tarihler ÖSYM’nin internet sitesinde ve tercih kılavuzlarında ilan edilir.

Özetle, bir bölüme yerleştikten sonra kayıt yaptırıp yaptırmamanız, o yıl içerisindeki eğitim hakkınızı kullanıp kullanmamanız anlamına gelir ve ikinci bir tercih hakkı vermez. Ancak bir sonraki yıl sınava tekrar girerek yeniden tercih yapabilirsiniz. Açık öğretim için tercih zamanları ve detaylı bilgiler, ÖSYM’nin resmi kaynaklarında açıklanır.

Konuyu tam olarak anlamak için her yıl güncellenen ÖSYM kılavuzlarını dikkatle takip etmeniz önemlidir. Yerleştirme ve tercih süreçleri konusunda net bilgi almak için ÖSYM’nin web sitesini ve duyurularını inceleyebilirsiniz.